Home » » ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ δια χειρός Κώστα Μπιλίρη: KΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ...

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ δια χειρός Κώστα Μπιλίρη: KΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ...


KΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ
του Κώστα Μπιλίρη
Πως να αμφισβητήσεις την αλήθεια? πως να παραδεχθείς την πραγματικότητα? Τι εννοώ? Διαβάστε το θαυμάσιο κείμενο του συνεργάτη μας Κώστα Μπιλίρη  και θα συμφωνήσετε......Αλήθεια τι μπορεί να σημαίνει οργανωμένη κοινωνία για μερικούς; Πώς την αντιλαμβάνονται; Τι περιμένουν από τους άλλους; Πώς έχουν διαμορφώσει τη συμπεριφορά τους έναντι του συνόλου; Πώς εξασφαλίζουν τα συμφέροντά τους; Πώς συναγελάζονται με τους συνανθρώπους τους; Θα τραβήξω μερικές φωτογραφίες τού κοινωνικού αλληλοπλέγματος.
Κοίτα στόματα ανοιχτά! Κοίτα χέρια απλωμένα, έτοιμα ν’ αρπάξουν! Κοίτα πορτοφόλια χάσκοντα να καταπιούν τα δικά σου λεφτουδάκια! Κοίτα πόσοι περιμένουν γύρω σου! Φάκες, δόκανα, πεδούκλια ένα σωρό!
Σου την έχουν στημένη. Με τον τρόπο τους. Με τα σχέδιά τους και με την άδεια της αστυνομίας. Μέσα σε προκατασκευασμένη περίπτωση ο καθένας τους.
Άνθρωπος είσαι, θα πέσεις έξω. Οδοιπόρος είσαι της ζωής, κάπου θα σκοντάψεις. Κάποτε θα σου έρθουν ανάποδα. Σε περιμένουν να καρπωθούν από τις ανάγκες σου, τις αδυναμίες σου, τα λάθη σου, τις απροσεξίες σου. 
Να εκμεταλλευτούν την πτώση σου και τις κακές στιγμές σου. Ο ταβερνιάρης να πεινάσεις, κοινώς να σε κόψει λόρδα για να μπεις να φας. Ο κουλουράς να σε πιάσει στιγμιαία λαιμαργία να φας κάτι πρόχειρο. Ο περιπτεράς να σου τελειώσουν τα τσιγάρα. Τι θα πει «βλάπτει σοβαρά την υγεία».Εσύ θέλεις τις φούμες σου.
Ο κλειδαράς, πότε θα χάσεις τα κλειδιά σου και να τον καλέσεις για σωτήρα.
Ο δικηγόρος σε θέλει με μπλεξίματα. Να μην ξεμπλέκονται και να ζητήσεις τα φώτα του. Μερικοί συνήγοροι -υποθέτω- είναι έτοιμοι να βάλουν και διαφήμιση. «Και να κλέψετε εδώ είμαι εγώ. Και να βιάσετε, μπορώ να σας απαλλάξω. Και να συμπράξετε με αλλοδαπούς εγκληματίες, υπάρχει λύση. Καλέστε με ν’ αθωωθείτε». Το πιο περίεργο «πρώτων βοηθειών».
Ο έμπορος σού την έχει στήσει και περιμένει. Τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο θα περάσεις από το μαγαζί του. Είτε για ρούχα, είτε για παπούτσια, θα χρειαστεί να πάρεις άλλα. Είναι και μερικές ξεμυαλισμένες που σπεύδουν κάθε τρεις και λίγο, επειδή προστάζει η μόδα!
Όποιος έχει συνεργείο αυτοκινήτων, περιμένει να τρακάρεις, ή να σε τρακάρουν. Δεν υπάρχει οδηγός, που να μην επισκέπτεται τρεις φορές το χρόνο συνεργείο. Και καθόλου εθιμοτυπικά.
Ο τροχαίος καιροφυλακτεί να κάνεις παράπτωμα για να σου πάρει τις πινακίδες. Γενικά ο κάθε αστυνομικός αναμένει να παρανομήσεις για να σε συλλάβει. Πρέπει να εμφανίσει ζήλο και αποδοτικότητα.Ο υδραυλικός περιμένει να χαλάσουν οι βρύσες σου. Ο ουρολόγος να χαλάσουν τα υδραυλικά τού οργανισμού σου Ο στομαχολόγος να υποστεί βλάβη η προσωπική σου αποχέτευση και τα εσωτερικά σου διαμερίσματα. Ο νευρολόγος να ταραχθούν τα νεύρα σου.Όσο πιο τσατάλια γίνουν, τόσο περισσότερη απασχόληση του εξασφαλίζουν. 
Και με τόσα που συμβαίνουν γύρω σου, πώς να το γλιτώσεις; Αντάμωσα έναν γείτονά μου προ-
χθές. Έτρεμε σύγκορμος. Από πού έρχεσαι, του λέω.
Από δελτίο ειδήσεων, μου απαντάει.
Να σημειώσω, πως έτσι και ανοίξεις παρτίδες με νευρολόγους, ψυχο- λόγους, ψυχιάτρους, δεν τις κλείνεις ποτέ.
Ο οδοντίατρος περιμένει να χαλάσουν οι τραπεζίτες σου. Οι τράπεζες να σφίξουν οι ανάγκες για να βάλεις δάνειο, σώσον ελέησον.
Η κοινή γυναίκα πότε θα σε σφίξουν οι κοινές επιθυμίες.
Ο φαρμακοποιός να χρειαστείς όσο πιο πολλά φάρμακα γίνεται. Κι άμα αρχίσουν οι δόσεις των χρονίων παθήσεων, ακολουθούν και οι χαπιοσαλάτες.
Όσοι και όσες εργάζονται σε τουαλέτες, πότε θα σε πιάσει κόψιμο, να σου πάρουν το εθιμικό ρεγάλο. Εμ βέβαια. Τόση ανακούφιση θα αισθανθείς! Δε θα βάλεις και το χέρι στην τσέπη; Αν και τώρα τελευταία, το επάγγελμα του ειδικού αυτού πορτιέρη διέρχεται κρίση.
Πως πάνε οι δουλειές, ρώτησα έναν.

Κομμένες φίλε μου. Οι μισοί Έλληνες διάγουν λιτότητα και οι άλλοι μισοί το έριξαν στη δίαιτα αδυνατίσματος. Για να ξαλαφρώσεις, πρέπει πρώτα να επιβαρυνθείς. Αλλιώς τι θα βγάλεις; Λιτότητα; Έτσι και δεν επανέλθει μερικώς η ανάκαμψη, θα χαθεί το επάγγελμά μας. Άσε που δε θα ξέρουμε σε τι θα χρειάζεται ο πισινός μας.

Αυτά λοιπόν με τις κοινωνικές συνθήκες. Και όλοι αυτοί και καμιά εκατοστή ακόμη, θα ισχυριστούν πως τα παίρνουν πέρα για πέρα νόμιμα και με την άδεια της αστυνομίας. Και άντε συ να τους διαψεύσεις. Η ζωή μας έχει νομιμοποιήσει όλες τις βλέψεις τους, και τις ταρίφες τους.

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->