Home » » ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ


ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ "ΑΝΘΡΩΠΟΣ": ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ!
Άλλοι τον είπαν ονειροπόλο, οραματιστή και ρομαντικό, άλλοι τον είπαν επαναστάτη, άλλοι τον είπαν υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλοι μαχητή, άλλοι λαμπρό μυαλό, άλλοι τολμηρό και θαρραλέο άνδρα. Εγώ επιλέγω τον χαρακτηρισμό "ΑΝΘΡΩΠΟΣ", γιατί εν τέλει πολλοί λίγοι τον αξίζουν και τον τιμούν. Ένας από αυτούς και ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έζησε για να κάνει καλύτερη τη ζωή των συνανθρώπων του. Από τα λόγια του κρατώ πολύτιμο φυλαχτό τ' ακόλουθα: «Ενώ έβγαινα από την πόρτα, πηγαίνοντας προς την πύλη που θα οδηγούσε προς την ελευθερία μου, ήξερα πως εάν δεν άφηνα την πίκρα και το μίσος μου πίσω, θα ήμουν ακόμα στη φυλακή». 
Με κάποιο τρόπο, φροντίζω κάθε χρόνο να βρώ έναν τρόπο να κοινωνήσω αυτά τα λόγια στους μαθητές μου. Με το μίσος δεν προχώρησε ποτέ κανείς, ούτε σε προσωπικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο. Το μίσος δηλητηριάζει τις ψυχές και τις καρδιές, τρελαίνει τον νου και μάς βάζει σε ανατριχιαστικές ατραπούς, σαν την "Ανοπαία" του Εφιάλτη. Αγαπάτε άνθρωποι, οραματιστείτε και αγωνιστείτε γι' έναν καλύτερο κόσμο. Ούτως ή άλλως, τη διαφορά σε τούτον τον κόσμο την έκαναν σχεδόν πάντα οι γραφικοί ρομαντικοί αλαφροϊσκιωτοι, που έπεφταν άφοβα στη φωτιά της δημιουργίας!Thank you, Nelson! <3 span="">
(Άννα Τιρικανιδου)
Τα  σοφά λόγια, του Μαντέλα τα οποία όμως, έζησε πρώτα ο ίδιος. Αυτές είναι οι 15 φράσεις του, που έχουν ήδη περάσει στην ιστορία:.

1. «Κατά την διάρκεια της ζωής μου, έχω αφοσιώσει το εαυτό μου στον αγώνα του αφρικανικού λαού. Έχω πολεμήσει εναντίον της λευκής κυριαρχίας, και έχω πολεμήσει εναντίον της μαύρης κυριαρχίας. Έχω λατρέψει το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλα τα άτομα θα ζήσουν για πάντα μαζί, αρμονικά και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, που ελπίζω να ζήσω για αυτό. Αλλά, Θεέ μου, εάν χρειαστεί, είναι και ένα ιδανικό, που είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω για αυτό».
 2. «Δεν είχα καμία επιφοίτηση, καμία προσωπική αποκάλυψη, καμία στιγμή της αλήθειας, αλλά μία σταθερή συσσώρευση από χιλιάδες προσβολές, χιλιάδες εξευτελισμούς και χιλιάδες αξέχαστες στιγμές, που προκάλεσαν μέσα μου έναν θυμό, μία επαναστατικότητα, έναν πόθο, να πολεμήσω το σύστημα που φυλάκιζε τον λαό μου. Δεν υπήρξε κάποια ξεχωριστή ημέρα όπου είπα, από τώρα και στο εξής θα αφοσιώσω τον εαυτό μου στην απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων. Αντίθετα, βρήκα τον εαυτό μου απλά να το κάνει, και δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά».
 3. «Θα πετύχεις περισσότερα σε αυτό τον κόσμο, μέσα από πράξεις ελέους, από ότι μέσα από πράξεις τιμωρίας».
 4. «Το πρώτο πράγμα είναι, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να έχεις ποτέ επιρροή στην κοινωνία, εάν δεν έχεις αλλάξει τον εαυτό σου… Οι μεγαλύτεροι ειρηνοποιοί είναι όλοι άνθρωποι με ακεραιότητα, ειλικρίνεια αλλά και ταπεινότητα».   
5. «Κανείς δεν γεννιέται μισώντας ένα άλλο άτομο λόγω του χρώματος του δέρματός του, ή λόγω του παρελθόντος του, ή της θρησκείας του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν, και εφόσον μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν να αγαπάνε, επειδή η αγάπη έρχεται πολύ πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, από το αντίθετό της». 
6. «Ενώ έβγαινα από την πόρτα, πηγαίνοντας προς την πύλη που θα οδηγούσε προς την ελευθερία μου, ήξερα πως εάν δεν άφηνα την πίκρα και το μίσος μου πίσω, θα ήμουν ακόμα στη φυλακή».
 7. «Όταν κάποιος ανέβει ένα μεγάλο λόφο, το μόνο που ανακαλύπτει, είναι πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόφοι για να ανέβει».
 8. «Έμαθα πως το θάρρος δεν είναι η απουσία του φόβου, αλλά ο θρίαμβος νικώντας τον. Ο θαρραλέος άντρας δεν είναι εκείνος που δεν φοβάται, αλλά εκείνος που θριαμβεύει σε αυτόν τον φόβο».

 9. «Η μνησικακία είναι σα να πίνεις δηλητήριο και μετά να ελπίζεις πως θα σκοτώσει τους εχθρούς σου».
 10. «Πρέπει να χρησιμοποιούμε τον χρόνο και πάντα να συνειδητοποιούμε, πως ο χρόνος είναι πάντα ώριμος, να κάνει το σωστό». 
11. «Εάν μιλάς σε έναν άντρα, σε μία γλώσσα που καταλαβαίνει, αυτό πηγαίνει στο κεφάλι του. Εάν του μιλάς στη δική του γλώσσα, αυτό πηγαίνει στην καρδιά του».
 12. «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, για να αλλάξεις τον κόσμο». 
13. «Λέγεται πως κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά ένα έθνος, μέχρι να βρεθεί μέσα στις φυλακές του. Ένα έθνος δεν θα πρέπει να κρίνεται από το πως αντιμετωπίζει τους ανώτερους πολίτες του, αλλά τους κατώτερους». 
14. «Το να είσαι ελεύθερος, δεν σημαίνει απλά να απελευθερώσεις κάποιον από τις αλυσίδες του, αλλά να ζεις κατά ένα τρόπο, που σέβεται και ενισχύει την ελευθερία των άλλων». 
15. «Μοιάζει πάντα αδύνατο, μέχρι να συμβεί».  ... 

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->