Home » » Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Παπαγεωργίου.


ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ  ΜΕΓΑΛΟ  ΜΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟ  ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗ   ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (DIMITRI)

"Βρισκόμαστε μπροστά στο χρέος του εαυτούμας και της κληρονομιάς μας.
Γεωργοί, ποιητές, χαράκτες, ζωγράφοι, ελάτε γρήγορα πρέπει να γεμίσουμε χέρι με χέρι της αποθήκες των Λαών μας. Μαύρη θα είναι η ζωή με άδειες αποθήκες"... 
                                              (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ)

Πέρασε ένας χρόνος που έφυγε από κοντά μας ο Μεγάλος καλλιτέχνης
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου που διάλεξε την Ισπανία σαν την Ιθάκη της ζωτικής περιπέτειας, εδώ κι ένα χρόνο δεν είναι πια  κοντά μας.
Λόγος και εικόνα, ποίηση και χαρακτική, κείμενο και χρώμα η Ελληνική ψυχή!!!  Με αυτά τα υλικά  κατάφερε ο Μεγάλος Έλληνας να πετύχει μια σύνθεση τόσο ωραία και υψηλή .   Κάθε μέρα και κάθε νύχτα  «κυκλοφορούσε»  στον κόσμο των ονείρων του ,των μύθων του και των Θεών του. Έφερνε  γραμμένο στην μνήμη του , σ’ αυτήν την μνήμη , του αίματος , όλη την ομορφιά του αρχαίου κόσμου ,  όλη την αλήθεια του Ελληνικού Λαού. Διάλεξε «το τομάρι του ταύρου» σαν κρυφό μέρος για την σιωπή του, σαν περίγυρο κατάλληλο για την έμπνευσή . Μια χώρα μακρινή στην Μεσόγειο που του έδωσε την αναγκαία διάσταση του τόπου και χρόνου για να αναπλάσει  με την γλώσσα του ποιητή  όλα όσα έφερνε μέσα στην λεπτή του ψυχή. Τι να πρωτοπώ γι’ αυτόν τον μεγάλο , ευαίσθητο και ταπεινόφρονα καλλιτέχνη που με τίμησε με την φιλία του. Να γράψω για τα έργα του , τα βραβεία του, τις εκθέσεις του. Νιώθω ευτυχής που μου δόθηκε  η ευκαιρία να του κάνω ένα μεγάλο αφιέρωμα στο περιοδικό μου «αφιερώματα»  πριν λίγα χρόνια.
Ο Δημήτρης πίστευε ότι το σημαντικότερο και αρχαιότερο στοιχείο στην ιστορία του ανθρώπου είναι τα ίχνη που ο ίδιος ο άνθρωπος αφήνει τυπωμένα: ένα χέρι, ένα στολίδι , ένα σύμβολο. Ερωτευμένος με την ευγενική αυτή τέχνη ακολούθησε τον δρόμο προς την τελειότητα, εκεί όπου η Ελλάδα γίνεται ένα με τον Λατινικό κόσμο , όπου η σμίλη και το σκαρπέλο αντικαθιστούν τον πυρόλιθο και η εικόνα γίνεται ποίηση χωρίς χρόνο  μήτε γλώσσα.
Αγαπημένε μου φίλε  δεν θα σε ξεχάσω ποτέ.
Δημήτρης Ζάχος 
  

Δες τε εδώ ένα μικρό βίντεο με την διαδρομή και τα έργα του  DIMITRI:
Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->