Home » » Η Κύπρος αποτελεί το συναίσθημα της νιότης μας, αποτελεί τη ψυχή μας

Η Κύπρος αποτελεί το συναίσθημα της νιότης μας, αποτελεί τη ψυχή μας



Η Κύπρος αποτελεί το συναίσθημα της νιότης μας, αποτελεί τη ψυχή μας!


Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ (Υπουργού Εξωτερικών) στην Κύπρο...

Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο, είναι χρέος ιστορίας, χρέος αισθήματος, χρέος λογικής, χρέος πολιτισμού.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ (Υπουργού Εξωτερικών) στη Λευκωσία προκάλεσε ανάμεικτα και εξόχως θετικά συναισθήματα μεταξύ της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων Κυπρίων. Κατά γενική ομολογία, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, που ακούσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών της μητρός πατρίδος, ένα βαθύ ομολογουμένως γνώστη όλων των παραμέτρων των εθνικών μας θεμάτων, να μιλά τόσο ξεκάθαρα για όλες τις σκοτεινές πλευρές του Κυπριακού και για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το Εθνικό Κέντρο, προκειμένου να φθάσουμε στο ποθούμενο, που δεν είναι άλλο από μια δίκαιη και απολύτως ευθυγραμμισμένη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο λύση του πρώτου εθνικού μας θέματος, όπως επανειλημμένως αποκαλεί η Αθήνα το Κυπριακό!
Είναι γεγονός ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο ελληνισμός ατύχησε (επιεικής ο όρος) βαθύτατα, αφού σχεδόν πάντα, οι εκάστοτε ΥΠΕΞ την μητρός πατρίδος, δεν επιλέγονταν με βάση τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις ικανότητες τους (δηλαδή με γνώμονα το εθνικό συμφέρον), αλλά με βάση τις πολιτικές ισορροπίες στους πολιτικούς χώρους που ανήκαν αλλά και την προσαρμοστικότητα τους στις έξωθεν εντολές! Έτσι έγινε πρωθυπουργός ο διαπρύσιος οπαδός της παγκοσμιοποίησης, Γιώργος Παπανδρέου … Που από κοινού με την Ντόρα Μητσοτάκη, υιοθέτησαν χωρίς καν να διαβάσουν το αγγλοαμερικανικό, με τουρκικές προδιαγραφές, «Σχέδιο Ανάν». Ένα σχέδιο που ουσιαστικά νομιμοποιούσε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και εξασφάλιζε στο διηνεκές την αγγλική παρουσία στο νησί (μέχρι και Α.Ο.Ζ. θα είχαν με βάση το «Σχέδιο Ανάν» οι κυρίαρχες αγγλικές βάσεις στην Κύπρο)! Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η Ντόρα δεν μιλούσε καν με τον Κώστα Καραμανλή και τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο εκείνες τις δύσκολες μέρες για την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό! 
Αλλά και κατά το πολύ παλιό παρελθόν, τα πράγματα δεν ήσαν καλύτερα. Γνωστός τοις πάσι είναι ο τρόπος που έγινε πρωθυπουργός τα χρόνια της Ε.Ο.Κ.Α. ο Καραμανλής. Ο οποίος Καραμανλής επέλεξε για Υπουργό Εξωτερικών τον Σπύρο Θεοτόκη, που έδωσε εντολή (στις 9 Μαΐου του 1956) στην ελληνική αστυνομία να τσακίσει τους Έλληνες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τους επικείμενους απαγχονισμούς των Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Με αποτέλεσμα στην πλατεία Κλαυθμώνος να έχουμε 4 διαδηλωτές νεκρούς και άλλους 200 τραυματίες από τα πυρά της ελληνικής αστυνομίας! Τέτοιο πατριωτισμό είχαν οι αθεόφοβοι, που έφθασαν στο σημείο να αποκαλούν τον ενωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. (τον πιο αγνό και ηρωικό αγώνα των Ελλήνων Κυπρίων), αγώνα πεζοδρομίου!
Μετά από αρκετές δεκαετίες λοιπόν ένας Έλληνας ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς,  αντικρίζει υπεύθυνα και μεθοδευμένα το Κυπριακό (θυμίζω παρόμοια στάση κράτησε και ο Πέτρος Μολυβιάτης όταν τον πίεζαν να αποδεχτεί το «Σχέδιο Αννά», με αποτέλεσμα, έπειτα από έξωθεν εντολή, να αποστρατευθεί από την πολιτική, κάτι που ελπίζω να μη συμβεί και με τον Νίκο Κοτζιά), και έτσι μας δίνεται το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι κάτι καινούργιο γεννιέται. Οι δηλώσεις του από τη Λευκωσία, όπου πραγματοποίησε 4ήμερη επίσημη επίσκεψη, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τις δύο εθνικές μας επετείους (της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955), μας γέμισαν περηφάνια. Σε όλες τις δημόσιες παρουσίες και ομιλίες του πήρε βαθμό ΑΡΙΣΤΑ! Διότι, μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας. «Τα Εθνικά Ζητήματα καταποντίζονται, όταν κυριαρχούν τα καπετανάτα ...», είπε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μακαρίου Γ', ύστερα από πρόσκληση του αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομος Β'! Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσους υποστηρίζουν ότι τις περισσότερες φορές τα κομματικά συμφέροντα τίθενται υπεράνω των εθνικών! 
Ας δούμε σύντομα μερικά ακόμα σπουδαία που είπε ο Νίκος Κοτζιάς κατά τις δημόσιες εμφανίσεις του στην Μεγαλόνησο: «Είναι η δεύτερη φορά που είμαι σε μαθητική παρέλαση στην Κύπρο. Είναι η δεύτερη φορά που συγκινούμαι. Σας έχω ξαναπεί ότι η Κύπρος είναι συγκίνηση, αγάπη, ελπίδα. Είναι ένα χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος. Πρέπει όλοι μαζί να το προστατεύσουμε και να το ενισχύουμε και να αγκαλιάζουμε το λαό της Κύπρου και μαζί να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».
Μιλώντας μέσα από την καρδιά του σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση θυμήθηκε τα νεανικά του χρόνια λέγοντας: «πριν από περίπου 50 χρόνια «έφαγα» ξύλο σε διαδήλωση για το Κυπριακό έξω από ξένη πρεσβεία (την αγγλική). Την γενιά μου την πολιτικοποίησε με τρόπο συναισθηματικό το Κυπριακό πρόβλημα. Η δικιά μας γενιά που βρέθηκε στα στρατοδικεία και στα κρατητήρια της χούντας ένιωθε βαθύ το φόβο και την ευθύνη ότι η χούντα προετοίμαζε εγκλήματα και βέβαια δεν φταίμε εμείς, όσοι βρεθήκαμε απέναντί της, για τα εγκλήματά της, αλλά πάντα θα νοιώθουμε το χρέος μας που δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε και ζητάμε πάντα συγνώμη για τα εγκλήματα που κάνανε ορισμένοι που φέραν τον τίτλο του Έλληνα αλλά δεν ήταν Έλληνες, ήταν ραγιάδες …».  
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, άφησε κατά μέρος τον καθωσπρεπισμό και κατέθεσε ευθαρσώς την άποψη του: «Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η Κύπρος δεν είναι ένα κράτος το οποίο τώρα δημιουργείται, όπως συνέβαινε τα έτη 1959-1960. Η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα τρίτο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει εκεί. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να αποσύρει τα στρατεύματά της»
Ο Νίκος Κοτζιάς για ακόμα μία φορά καθιστά σαφές ότι το Κυπριακό πρόβλημα εντοπίζεται στην εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό και συμπλήρωσε: «Η Άγκυρα παραβίασε τις Συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, οι οποίες προέβλεπαν ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις -δηλαδή η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία- πρέπει να συμφωνούν κοινές ενέργειες κατόπιν κοινών συνομιλιών. Η Τουρκία ενήργησε μονομερώς και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού. Και φυσικά δεν παρέμεινε μόνο λίγες μέρες, αλλά στο μεταξύ έχουν περάσει 43 χρόνια …. Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί …».
Με συνέπεια, επεσήμανε, πρέπει να διεκδικούμε το ορθό και το δίκαιο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους και πως «με συνέπεια παλεύουμε, ώστε να αισθανθούν όλοι οι Έλληνες Κύπριοι στο μέγιστο δυνατό ασφαλείς πάνω στη Μεγαλόνησο. Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία παρέθεσε ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, δήλωσε: «Στην πάλη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται ενότητα ….  
«Η ισχύς εν τη ενώσει», λοιπόν. Το έθνος πρέπει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις. Μακριά από την διχόνοια, το μεγάλο διαχρονικό πάθος της φυλής μας. Διαφορικά είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναζήσουμε κι άλλες καταστροφές παρόμοιες της Μικρασιατικής, που πολλοί, έστω και σε μικρότερο βαθμό, τολμούν να την παραλληλίσουν με την καταστροφή του 1974, στην Κύπρο … 

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού




Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->