Home » , , » Ο Οκτώβριος μπαίνει δυναμικά για την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος με δύο εκθέσεις

Ο Οκτώβριος μπαίνει δυναμικά για την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος με δύο εκθέσεις

   Ο Οκτώβριος μπαίνει δυναμικά για την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος με δύο εκθέσεις.   
 Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Διαδρομές Επίγνωσης» με συμμετέχουσες καλλιτέχνες τις Δήμητρα Σιατερλή, Αναστασία Μικρού και Έλενα Προβατά. 
Μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες αφού οι τρεις τους έδρασαν συλλογικά μέσα από βιωματικά εργαστήρια όπου συντονίστρια ήταν η ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Κυβέλου. Ο Τεχνοχώρος «Εκτός των τειχών», στην Πάτρα, εγκαινιάζει την έκθεση «Ψυχή, Σώμα, Πνεύμα». Πρόκειται για την ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Ελωίζου Θεμιστοκλέους. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την γκαλερί Παλίσσανδρος στην Πάτρα. Διαδρομές επίγνωσης | έκθεση χαρακτικής | εγκαίνια: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, 20:00 Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την έκθεση «Διαδρομές Επίγνωσης» στην οποία συμμετέχουν οι εικαστικοί Δήμητρα Σιατερλή, Αναστασία Μικρού και Έλενα Προβατά. 
 Η έκθεση των τριών εικαστικών περιλαμβάνει έργα τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014. Σε αυτό το διάστημα οι τρεις εικαστικοί συμμετείχαν σε μια βιωματική ομάδα εστιασμένη στην επίγνωση με συντονίστρια την Αγγελική Κυβέλου, ψυχοθεραπεύτρια Γκεστάλτ. Η τέχνη ως μέσο έκφρασης δηλώνει πολλά για τον εαυτό μας. 
Η επίγνωση της εμπειρίας του έργου, ως περιεχόμενο και ως διαδικασία, συγκροτούν, αφυπνίζουν και επιτρέπουν να αδράξουμε μέρη του εαυτού που διαφορετικά παραμένουν φευγαλέα. Παράλληλα τα έργα τέχνης αποτελούν ένα μέσο έκφρασης της εσωτερικής ψυχικής διεργασίας και υπό αυτήν την έννοια, φιλοδοξούν να αποτελέσουν έναυσμα για διάλογο. 
Ο διάλογος με ένα εικαστικό έργο οδηγεί σε μια εμπειρία προσωπικής ενδοεπικοινωνίας και ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημείο επαφής ανάμεσα στο δημιουργό και στο θεατή. Η τέχνη, το έργο μέσα από την επίγνωση της εμπειρίας της επαφής αποτελεί όχημα για την αυτογνωσία. Η Ζωή Γοδόση, Επίκουρος Καθηγήτρια Τ.Ε.Ε.Τ. στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας γράφει σχετικά: «Η σχέση του δημιουργού με τον εαυτό του και το κοινωνικό περιβάλλον διερευνήθηκε στο βιωματικό εργαστήρι με θέμα την επίγνωση στο οποίο συμμετείχαν οι τρεις εικαστικοί Αναστασία Μικρού, Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή με την ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Κυβέλου. 
Η ανατρεπτική διάθεση με την οποία αντιμετωπίζονται αντικείμενα χαρακτηριστικά της ζωής των γυναικών πριν την εποχή της χειραφέτησης από τη Δήμητρα Σιατερλή, η συνύπαρξη της πρωτόγονης φύσης του ζώου με την ανθρώπινη φύση που προϋποθέτει μια εκλογικευμένη συμπεριφορά στο έργο της Έλενας Προβατά, η παρουσία του πάσχοντος σώματος στο έργο της Αναστασίας Μικρού κινούνται προς την κατεύθυνση των θεμάτων σε έργα με φεμινιστικό προσανατολισμό, που αναφέρονται στις περιορισμένες ευκαιρίες που δίνονται στη γυναίκα να παράγει καλλιτεχνικό έργο και να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες της καθημερινότητας, καθώς και στα στερεότυπα για την εικόνα της γυναίκας, όπως αυτή κατασκευάζεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ανδρικού βλέμματος και τις προσδοκίες μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Το έργο των τριών γυναικών υλοποιημένο με τις τεχνικές της χαρακτικής είναι μία εικαστική επιλογή που έχει άμεση σχέση με όσα διερευνήθηκαν στο βιωματικό εργαστήρι. 
Η μήτρα και η επιφάνεια εκτύπωσης, βασικά στοιχεία στη διαδικασία για την κατασκευή των έργων, βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Κομμάτια ανεξάρτητα και αλληλένδετα, που θέτουν τους δικούς τους όρους μαζί με μια σειρά άλλους παράγοντες, γνωστούς αλλά και απροσδόκητους, μέχρι να οδηγήσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Τα καλλιτεχνικά προβλήματα, που πρέπει να λυθούν με την απόκτηση της γνώσης και τη συσσώρευση της εμπειρίας, βαδίζουν σε παράλληλη διαδρομή με τον αγώνα για την καθημερινή επιβίωση, τη συμβίωση με τους άλλους, τη λογοδοσία σε εαυτούς και αλλήλους. 
Από τη διαδρομή αυτή αναδύονται οι μορφές των μικρών και μεγάλων τεράτων στο έργο τους, ενσάρκωση των φόβων, που γεννιούνται τη νύχτα και αποκτούν τα πολλά τους πρόσωπα τη μέρα. Η καλλιτεχνική εργασία με τις απαιτήσεις της για νοητική και σωματική δράση λειτουργεί ως ένα εργαστήριο για το ξόρκισμα των φόβων και την ίαση των τραυμάτων, ένα πεδίο άσκησης για τον αγώνα μέσα στον κόσμο.» Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει βιωματικό σεμινάριο τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, και ώρα 17:00-19:00 για όσους καλλιτέχνες θα ήθελαν να γνωρίσουν περισσότερο τον εαυτό τους μέσα από τον πειραματισμό, το διάλογο με το έργο και τη φαινομενολογική παρατήρηση. Απαιτείται κράτηση θέσης καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. 
 Την έκθεση θα συνοδεύσουν τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος Παναγιωτόπουλος. 


 Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, 20:00 
 Διάρκεια Έκθεσης: 15 Οκτωβρίου – 8 Νοεμβρίου 2014 Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30 Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00 Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού 

 Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη Τηλέφωνο 211 182 38 18 www.technohoros.org info@technohoros.org 

 Ψυχή, Σώμα, Πνεύμα | Ελωίζος Θεμιστοκλέους | εγκαίνια: Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, 20:30 | γκαλερί Παλίσσανδρος στην ΠΑΤΡΑ 


Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ελωίζου Θεμιστοκλέους με τίτλο «Ψυχή, Σώμα, Πνεύμα» η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στην γκαλερί Παλίσσανδρος στην Πάτρα. 
 Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των τειχών», συνεργάζεται με πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, σχεδιάζοντας εκθέσεις και εικαστικές πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας το άνοιγμα νέων εικαστικών διαδρομών και την παρουσίασή τους σε ένα ευρύτερο κοινό. 
 Η ιστορικός τέχνης Ηρώ Κατσαρίδου γράφει μεταξύ άλλων: «Στην ιστορία της ανθρώπινης υποκειμενικότητας, η εικονοποίηση της προσωπικής εμπειρίας αποτέλεσε μέγιστο κεφάλαιο, μία τάση που φαίνεται να έφτασε στο απόγειό της στη μεταπολεμική τέχνη. Με στόχο να αποτυπώσουν την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου ζωγράφοι όπως ο Jean Dubuffet ή ο Wols και γλύπτες όπως ο Alberto Giacometti πραγματεύτηκαν την αμήχανη συνύπαρξη ψυχής και σώματος, ένα δύσκολο χάσμα στο οποίο, τουλάχιστον για τους υπαρξιστές στοχαστές, η αισθητική εμπειρία προσφέρεται ενίοτε ως μεσολαβητής. Τον διαμεσολαβητικό αυτόν ρόλο αναθέτει στην τέχνη ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους, εγγράφοντας τη δουλειά του στις καλλιτεχνικές πρακτικές που επιχειρούν να καταγράψουν τις ανθρώπινες υπαρξιακές ανησυχίες, που δεν έπαψαν ποτέ να τίθενται στην επικαιρότητα. …
Επίκεντρο της δουλειάς του Θεμιστοκλέους είναι διαρκώς ο άνθρωπος, ένα θέμα που πραγματεύεται με σχολαστικότητα και επιμονή επιστρατεύοντας τόσο τη γλυπτική όσο και τη ζωγραφική. Στις ανθρώπινες μορφές του, γλυπτές και ζωγραφικές, επιχειρεί να καταστήσει ορατή την υλικότητα του έργου τέχνης: χειρονομιακή πινελιά και παχιά πάστα στη ζωγραφική· ετερογενή υλικά όπως γύψος, άμμος, ξύλο και σίδερο στη γλυπτική του. Μία υλικότητα, όμως, που δεν διστάζει να επενδύσει με έντονη πνευματικότητα, που εντοπίζεται πρωτίστως στην εξαΰλωση και εκμηδένιση των μορφών του. Στη γλυπτική, σώματα άλλοτε συμπιεσμένα και «φαγωμένα» από τον χώρο και άλλοτε εγκλωβισμένα σε πλαίσια ορατά και αόρατα. Και από την άλλη, στη ζωγραφική, πρόσωπα άυλα, σχεδόν διάφανα, «χτισμένα» με τη λογική του γλύπτη μέσα από συχνά μονοχρωματικές κλίμακες.» 
 Ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1980 στην Πάτρα. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε από τον πατέρα του, Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους, γλύπτη και ζωγράφο με σημαντική συμβολή στα ελληνικά εικαστικά δρώμενα, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά την καλλιτεχνική ματιά του. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης κοντά στον Γιώργο Τσακίρη από όπου αποφοίτησε το 2007. Όντας φοιτητής, ανέπτυξε διδακτικό έργο στα εργαστήρια ζωγραφικής "Θεμιστοκλέους" σε Πάτρα και Αίγιο, το οποίο συνεχίζει να ασκεί μέχρι σήμερα. Έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε πολλές ομαδικές. 

Την έκθεση θα συνοδεύσουν τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου Παρπαρούση.






 Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, 20:30 Διάρκεια Έκθεσης: 17 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2014
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 – 15:00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 15:00 & 17:30 – 21:00
ΓΚΑΛΕΡΙ ΠΑΛΙΣΣΑΝΔΡΟΣ Ερμού 8, Πάτρα Τηλέφωνο 2610223877

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->