Home » , , , » Αφιέρωμα- Τιμή στον Κώστα Μπιλίρη

Αφιέρωμα- Τιμή στον Κώστα Μπιλίρη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ  –ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΛΙΡΗ                                                       
Γράφει ο Δημήτρης Ζάχος

«…Οι  κοινωνίες καταστρέφονται, είχε πει  ο Αντισθένης το 445 π.Χ., όταν δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στους κακούς και τους σπουδαίους άνδρες»

Πάντα ήθελα να γράψω και να μιλήσω για τον Κώστα Μπιλίρη. Ίσως από την πρώτη κιόλας στιγμή  που διάβασα δικά του κείμενα. Δεν το αποτολμούσα αναλογιζόμενος την δυσκολία να μιλήσω για πρόσωπο τόσο προσφιλές. Φοβόμουν πως η αγάπη θα καλύψει το νου και θα σμικρύνει την αλήθεια. Το έπραξα όμως, ακουμπώντας στα λόγια του Rodin πως η μικρή αλήθεια κουβαλά την αλήθεια ολάκερη. Η ευκαιρία εξάλλου ήταν  μοναδική.

ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ: "Δρώμενα ωριμότητας που τείνουν να συλλάβουν την παρθενικότητα και την μοναδικότητα των πραγμάτων"…
                                                          
ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΣΤΥΧΟΥΡΓΟ ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΛΙΡΗ 24 – 7 – 2013 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΟΜΟΚΟΥ.

Γνωρίζουμε καλά πως  στα χώματα που πάτησε ο γενάρχης μας Έλληνας, στα δικά μας χώματα, δεν παίζεται μόνο η δικιά μας ελευθερία, η δικιά μας τιμή, η δικιά μας αξιοπρέπεια. Στα χώματά μας παίζεται η τιμή, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων. ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ. Και εμείς οι Δομοκίτες εμείς οι Ρουμελιώτες,  πρέπει να είμαστε θεματοφύλακες και φύλακες αυτών των μεγάλων αξιών, αυτών των ευγενών ιδανικών, που ανήκουν σε μας και σ’ όλο τον κόσμο.  
Γι’ αυτό και η ευθύνη μας είναι μεγάλη!!! 
                                                                                                                                                                                     
Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και οι ουσιαστικές κριτικές προσεγγίσεις και χαιρετισμοί στον τιμώμενο συγγραφέα από σημαντικούς ομιλητές συντέλεσαν στην αισθητική συγκίνηση του εκλεκτού ακροατηρίου.                                                                
Ενδεικτικές παρουσίες:  Εκπρόσωποι της εκκλησίας,Οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Β.Γκαραγκάνης, Δ. Τσόγκας, Γ. Τσιαγκλάνης. Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Γ. Σούλιος, ο συγγραφέας Θ, Αποστολόπουλος, ο επιχειρηματίας και φιλόλογος Τάκης Παλιοκώστας, ο αρχισυντάκτης του Αγορ. Βήματος Στέφανος Τολιόπουλος, ο οικονομολόγος καθηγητής κ. Κων/νος Καρατσαλής, ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού κ. Ιωάννης Τράντας, ο πρόεδρος του Δ.Δ. Δομοκού κ. Αργύρης Κωστούλας, κ.α. Την ατμοσφαιρική εκδήλωση συντόνισε η επιχειρηματίας και Δημοτική σύμβουλος του Δήμου Δομοκού Βάγια Τολιοπούλου. 
Το αφιέρωμα  πλαισίωσε δημοτική ορχήστρα με τους: Γιάννη Κωνσταντίνου, Γιάννη Σιέτο και Έλενα Χαραμή στο τραγούδι, Γιώργο Φλούδα στο βιολί, Γιάννο Τολιόπουλο στο κλαρίνο και στην καλλιτεχνική διεύθυνση. Αποσπάσματα της ομιλίας μου: «…Οι κοινωνίες καταστρέφονται, είχε πει ο Αντισθένης το 445 π.Χ., όταν δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στους κακούς και τους σπουδαίους άνδρες. Και είχε δίκιο. Το βλέπουμε καθαρά σήμερα!!!               
…Όλη του τη ζωή την έζησε γράφοντας. Μέσα σε ένα μέλλον που είναι γκρίζο, γεμάτο συννεφιές ο Κώστας Μπιλίρης νύχτα και μέρα με καταιγίδες, ήλιο και βροχές έχει το παραθύρι του πνευματικού του κόσμου συνεχώς ανοικτό.                   
…Η γραφή του προθάλαμος ζωής!!! Γράφει με αγάπη κι ανθρωπιά με συναίσθημα βαθύ κι αγγίζει τις ψυχές μέχρι το μεδούλι.                                             
…Μιλάει με τ’ αστέρια τα γητεύει και γράφει ατέλειωτα μέχρι το ξημέρωμα, χωρίς ταυτότητα χωρίς οδηγό. …Γνωρίζει καλά τον νεοέλληνα. Τον έχει μελετήσει με συμπόνια τον έχει κοιτάξει στα μάτια, ιδιαίτερα τούτον τον καιρό των πληγών των Φαραώ.» Έκλεισα την ομιλία μου `ευχόμενος:   
«Μπιλίρη πολύτροπε,/ είθε η πένα σου να είναι πάντα» λουσμένη, από αυτή /τη συμπατική  λάμψη / που ξαναδημιούργησε τον κόσμο απ την αρχή, /φέρνοντας πίσω το χαμένο μας παράδεισο.»

Ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Στυλιανός  Σύρος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον τιμώμενο στιχουργό @ συγγραφέα. Επίσης τιμητικό δίπλωμα έδωσε και ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού  του Δήμου κ. Ιωάννης Τράντας.                                                                   

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΙΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΑΠ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΟΝ Κ. ΜΠΙΛΙΡΗ

Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Γ.ΓΚΟΥΒΑΣ-Γ.ΣΟΥΛΙΟΣ-Τ.ΠΑΛΙΟΚΩΣΤΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ -ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Κ.ΜΠΙΛΙΡΗΣ-ΒΑΓΙΑ ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Κ.ΜΠΙΛΙΡΗΣ

Κ. ΜΠΙΛΙΡΗΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ Σ.ΣΥΡΟΣ

Κ. ΜΠΙΛΙΡΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ - Ι. ΤΡΑΝΤΑΣ

ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ-ΚΑΡΑΤΣΑΛΗΣ

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->