Home » » Μόρια – Ειδωμένη - Διαβατά Είναι μάχη των αξιών και όχι των ιδεών

Μόρια – Ειδωμένη - Διαβατά Είναι μάχη των αξιών και όχι των ιδεών



      Μόρια – Ειδωμένη - Διαβατά  

 Είναι  μάχη των αξιών και όχι των ιδεών.

του εθελοντή ιατρού Θανάση Κρουστάλη*


Με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων καταστολής βίας καθώς και την κατάληψη από τους πρώτους ,σημείων ζωτικών της εύρυθμης λειτουργίας της καθημερινότητας μας (σταθμοί τρένων) είναι καιρός να σταματήσουμε την εθνικιστικοφασιστική κατρακύλα ένθεν κακείθεν με πρώτο και κύριο γνώρισμα την απαξίωση του υγιούς εθελοντισμού.
Ήδη από το πρωί ακούμε ραψωδίες τύπου:’’ πάρτε τους σπίτι σας’’ ή’’ καλά κάνουν και τα κάνουν’’ και μάχες παραφροσύνης μεταξύ ατόμων που στερούνται της στοιχειώδους ανθρώπινης υπόστασης.
Δεν υπάρχουν κύριοι εθελοντές- δικαστές , ούτε τηλεκατευθυνόμενοι προστάτες.
Υπάρχουν γιατροί που σώζουν ζωές , που καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας και επιβίωσης απέναντι σε ανθρώπους εξ αρχής απελπισμένους. Από εκεί και πέρα οι εθελοντές εντάσσονται σε επιχειρησιακές οδούς τις οποίες περπατούν κάτω από το πρόσταγμα άλλων προσφέροντας μόνο την τεχνογνωσία τους.

Το πώς ορίζεται ο πρόσφυγας δεν είναι δουλειά του εθελοντή.  Ο εθελοντής παρίσταται επι σκοπού και παρέχει έργο συμβατό με την τεχνογνωσία του εκεί που θα του υποδειχθεί από τους αρμόδιους.
Εκεί το έργο του εθελοντή σταματά και επ ουδενι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να του χρεώσει τα μετέπειτα έργα εκείνων που βοήθησε.
Όσον αφορά π.χ. το ιατρικό κομμάτι για το  οποίο δύναμαι να μιλήσω, ο ρόλος του εθελοντή είναι διττός. Εκτός της προσπάθειας για επιβίωση του πρόσφυγα -μετανάστη με βάση τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι ως έχουν οριστεί παγκοσμίως. Με αυτό τον τρόπο ο εθελοντής επιχειρεί έμμεσα και υπερ του γηγενούς πληθυσμού απομονώνοντας έτσι τυχόν μελλοντικά ή ακόμα και άμεσα προβλήματα υγείας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια η ασφαλής αιγίδα του επιχειρήματος από υπεύθυνες ηγεσίες και όχι αυτό που κατά παράβαση κάθε κανόνα υγιεινής συμβαίνει π.χ. σε Μόρια , Σάμο και λοιπούς χώρους.
Το ότι η ιατρική ασφάλεια και η δημόσια υγιεινή βάλλονται πανταχόθεν εξαιτίας των κρατικών παρεμβάσεων και κατευθύνσεων όχι μόνο αναιρεί αλλά τουναντίον, επιβάλλει την αύξηση του εθελοντισμού για χάριν όλων των ψυχών που κατοικούν μόνιμα ή προσωρινά ανά την επικράτεια.
Μην κάνετε όμως το λάθος να χρεώνετε τις απαράδεκτες , ανήκουστες και προσβλητικές για την αξιοπρέπεια του έθνους μας, προθέσεις και πράξεις μεγάλης μερίδας φιλοξενούμενων (πείτε τους όπως θέλετε) αλλοδαπών στο γεγονός ότι πολλοί από εμάς δεν επιθυμούμε ένα Αιγαίο γεμάτο πτώματα, μια χώρα γεμάτη φυματίωση, ή αναίτιους θανάτους μωρών.
Δεν προτίθεμαι  όμως -και με αυτό εκφράζω όλους τους εθελοντές θέλω να πιστεύω- να σταματήσω να θεραπεύω τις επικίνδυνες παθήσεις σε έναν πρόσφυγα ο οποίος θα μπορούσε να είναι μέλος του ΙΣΙΣ όσο ακριβώς(και μιλώ για την στιγμή της επαφής μας και ΜΟΝΟ) έχω πιθανότητες εγώ να διοικώ την 17.Nοέμβρη
Η ελεύθερη διέλευση των μεταναστών ανά την επικράτεια χωρίς την στοιχειώδη διερεύνηση για λοιμώδη - μεταδοτικά νοσήματα , με την ελάχιστη καραντίνα γι’ αυτό που ορίζει η επιδημιολογία, έχει καταγγελθεί από όλες τις ΜΚΟ που επιχειρούν στο χώρο της υγείας και όλες οι ανησυχίες καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.
Το ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να προσπελαστεί με επιχείρημα την κακοδιαχείριση των ομάδων ανθρώπων αυτών.
Θα έρθουν στο σπίτι σας και ίσως κλέψουν, μα δεν φταίνε αυτοί που τους θεράπευσαν αλλά εκείνοι που τους έδωσαν το δικαίωμα να πιστεύουν ότι δικαιούνται περισσότερα από αυτά που δικαιούνται.
Προσοχή στο λάθος που γεννά ο θυμός και η απαξίωση .
Ο εθελοντισμός δεν έχει χρώμα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τον χρωματίσει.
Εκπροσωπώ ΜΟΝΟ τον πρόσφυγα που πνίγεται, και πεθαίνει και όχι εκείνον που βιαιοπραγεί ή πετάει το κοριτσάκι του σαν όπλο στα ΜΑΤ, έστω κι αν στην συνέχεια της ζωής θα αποτελέσουν ίσως τον ίδιο άνθρωπο.

ΥΓ: με το παρόν εκπροσωπώ αποκλειστικά τον εαυτό μου και όχι ΜΚΟ και λοιπούς φορείς με τους οποίους συνεργάζομαι καθότι δεν διαθέτω ουδεμία θεσμική θέση για να ομιλώ εξ ονόματος των


*Κρουστάλης Αθανάσιος
Εθελοντής –ιατρός
Ο Θανάσης Κρουστάλης δεν είναι μόνο ένας άριστος επιστήμονας, αλλά είναι ένας άνθρωπος που συνδυάζει την γνώση και την σοφία με την αγάπη και την ανθρωπιά. Είναι ο γιατρός που ασκεί με αυτοθυσία το ιατρικό επάγγελμα ως λειτούργημα.
Για τον Θανάση Κρουστάλη ο άνθρωπος είναι το κέντρο της φιλοσοφίας του. Προικισμένος με σπάνιο ήθος, μακριά από μικρότητες και μικροψυχίες δίνει μόνο χαρά και βοήθεια στους άλλους.
{afieromata.gr)

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->