Home » » ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΛΙΡΗ: Βρίσε...

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΛΙΡΗ: Βρίσε...



Ο Θεούλης μας μας έδωσε δέκα εντολές για να ρυθμίζουμε την συμπεριφορά μας,τις πράξεις μας και όχι μόνο. Ο Κώστας Μπιλίρης στο κείμενο που ακολουθεί μας δίνει μόνο μία.
Μόνο που ο καλός μας Θεός προστάζει τι πρέπει να αποφεύγουμε... Ο συνεργάτης μας συμβουλεύει και τι πρέπει να κάνουμε.. Διαβάστε φίλοι μου, γελάστε και ενημερωθείτε 
(Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας  Ελληνικής γλώσσας 9 Φεβρουαρίου) 
ΒΡΙΣΕ. (ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ)



Εδώ και πολύ καιρό, άρχισα να σκέφτομαι, ποια είναι η γλώσσα με τη μεγαλύτερη αίγλη και επιβολή. Ποια μπορεί να είναι η γλώσσα, που καταλαβαίνουν και σέβονται οι περισσότεροι. Η ιταλική; Την εκμεταλλεύτηκε ο Μουσολίνι. Η γερμανική; Την αποδυνάμωσε ο Χίτλερ. Η εγγλέζικη; Έχει κάτι δυσνόητο. Κάτι από το χαρακτήρα των Εγγλέζων. Η γαλλική; Απαιτεί ειδική προφορά. Και άμα δεν την έχεις, μοιάζεις με αδελφή. Η τουρκική; Ωραία γλώσσα, αλλά μέχρι να συνεννοηθείς, σου βγαίνει η γλώσσα μια σπιθαμή. Η ρωσική; Γεμάτη σύγχυση. Η κινέζικη; Όλες της οι σπουδαίες λέξεις, εξαντλήθηκαν σε συνθήματα που δεν έπιασαν.
Κατέληξα στα ελληνικά. Αλλά ποιά ελληνικά; Του Ομήρου; Ποιός τα θυμάται; Του Δημοσθένη; Ποιός τα γνωρίζει, εκτός κάποιων Ευρωπαίων ερευνητών; Του Παπαδιαμάντη; Είπαμε, όχι κινέζικα. Του Ελύτη; Καλέ ποιος είναι αυτός; Αναφέρομαι στα ελληνικά που συναρμολογούν το «βρίσιμο».
Ναι κύριε. Το βρίσιμο είναι η γλώσσα που κατανοούν και σέβονται όλοι. Μάλιστα και δε σηκώνω αντίρρηση, γιατί ανοίγω το στόμα μου, και ρίχνω ένα …άντε να μην αρχίσω από τώρα πρακτικές εφαρμογές.
Βρίσε λοιπόν. Πρώτη βλασφημία πρωί -πρωί και χιλιοστή πρώτη λίγο πριν σε πάρει ο ύπνος. Ρίχνε πάντα ένα γερό βρισίδι στον πρώτο τυχόντα. Βρίσε κύριε. Βρίσε για να είσαι κύριος.
Ξέρεις τι πλεονεκτήματα σού προσφέρει το βρίσιμο; Βρίσε και θα τα ανακαλύψεις. Για παράδειγμα, θέλεις να είσαι μοντέρνος; Βρίσε. Θέλεις να γίνεις γνωστός; Βρίσε. Θέλεις να νιώθεις μεγάλος; Βρίσε τον οποιονδήποτε. Και μην πεις «τι μου φταίει»; Βρίστον εσύ, και θα ψάξει αυτός να βρει σε τι φταίει.
Θέλεις να σε δείχνουν και να λένε «αυτός είναι σπουδαίος»; Βρίσε. Θέλεις να παριστάνεις τον ήρωα; Βρίσε να σε υπολογίζουν όλοι;
Είσαι μήπως ηθοποιός και θες να λογαριάζεσαι ταλαντούχος; Ανέβα στη σκηνή και βρίσε. Είσαι μήπως σκηνοθέτης και έφαγες τα λεφτά τού πατέρα σου; Βρίσε τον πατέρα σου που δεν σου δίνει άλλα. Βρίσε και το Κέντρο Κινηματογράφου, που δεν επιχορηγεί τις προτάσεις σου. Είσαι θεατρικός συγγραφέας και θέλεις να θεωρείσαι πετυχημένος; Βρίσε όλον


τον κόσμο. Είσαι λογοτέχνης και επιθυμείς να σε αντιμετωπίζουν σαν μεγάλο και σύγχρονο; Βρίσε όλους τους αναγνώστες. Θέλεις να θεωρείσαι πετυχημένος κριτικός; Βρίσε όλους τους λογοτέχνες. Θέλεις να σε υπολογίζουν για εμπορικό μουσικοσυνθέτη; Βρίσε. Κάνε μια συναυλία, μάζεψε λίγο κόσμο και βρίσε τους πάντες. Το τι κόσμο θα μαζεύεις από κει και πέρα, δε λέγεται.
Βρίσε παιδί μου. Έχεις την εξουσιοδότηση όλων. Τις ευχές όλων. Τη συμμετοχή όλων. Όπου σταθείς, όπου βρεθείς, φώναξε δυνατά, κλείνοντας και το μάτι με σημασία: Α το βλάκα! Α το ζώο! Α το κτήνος! Α τον παλιάνθρωπο! Α το ρουφιάνο! Α τον πουλημένο! Α το κάθαρμα! Α το πα- λιοτόμαρο! Α τον εκβιαστή! Θα αναγαλλιάσουν όλοι. Θα ικανοποιηθούν άπαντες.
Ποιος δεν έχει ταλαιπωρηθεί από ένα βλάκα; Ποιος δεν έχει δεινοπαθήσει από ένα ρουφιάνο; Ποιος δεν έχει υποφέρει από ένα όρθιο ζώο; Ποιος δεν έχει συγκρουσθεί με ένα κάθαρμα; Ποιος δεν έχει αδικηθεί από έναν παλιάνθρωπο; Ποιος δεν έχει αγανακτήσει από ένα παλιοτόμαρο; Ποιος δεν έχει βασανισθεί από ένα κτήνος; Ποιανού η ζωή δεν έχει κάποτε αναποδογυρισθεί από έναν πουλημένο; Ποιανού η αξιοπρέπεια δεν έχει τσαλακωθεί από έναν εκβιαστή; Ποιανού τα νεύρα δεν ταράχθηκαν από ένα παλιοτόμαρο;Ποιος άλλωστε από αυτούς που είναι τριγύρω μας, δεν είναι λίγο βλάκας, λίγο ζώον, λίγο ρουφιάνος,λίγο εκβιαστής, λίγο πουλημένος, λίγο παλιάνθρωπος, λίγο κτήνος, λίγο παλιοτόμαρο, κάτι από όλα τελοσπάντων; Βρίσε κύριε. Βρίσε κι αναθεμάτισε: «Ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή». Όλοι έχουν μετανιώσει για πολλές ώρες και στιγμές.
Βρίσε κι’ αναθεμάτισε. «Α το τέρας! Α Το καθίκι»! Για όλους, ο κάθε αντιπαθητικός, είναι τέρας και καθίκι.
Βρίσε κι’ αναθεμάτισε. «Α την κουφάλα τη μοίρα μου»! Για όλους η μοίρα, ως γνωστόν, είναι κουφάλα.
Βρίσε κι’ αναθεμάτισε. «Α την κουφάλα..». Αντιλαμβάνεσθε νομίζω που πάει αυτό. Κουφάλα δεν είναι μόνο η μοίρα. Στην εκτίμηση των αντρών αυτής της χώρας, η γυναίκα συνήθως είναι κουφάλα. (ΟΧΙ ΕΓΏ για να μη παρεξηγηθώ) Σε τρεις μάλιστα περιπτώσεις, η Ελληνίδα από τους νεοέλληνες, χαρακτηρίζεται οπωσδήποτε κουφάλα. Θυμηθείτε. Άμα τα φτιάξουν μαζί της, στη συνέχεια τη βαρεθούν και θελήσουν να την ξεφορτωθούν, είναι κουφάλα. «Α την κουφάλα, την έδιωξα». Άμα δεν ανταποκριθεί, κοινώς αν δεν ξαπλώσει μαζί τους, είναι κουφάλα. «Χέστηνε μωρέ την κουφάλα». Άμα ανταποκριθεί και μετά βαρεθεί και θελήσει να φύγει, «Είδες τι κουφάλα που είναι»;

 Με βρισιές  θα ασχοληθούμε ξανά το επόμενο Σαββατοκύριακο! 

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->