Home » » Πρόσωπο και προσωπείο Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Πρόσωπο και προσωπείο Κων/νου Ηλ. Μήτσιου


Αυτή η Αγία Περίοδος του Τριωδίου  είναι το να μπορέσουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας να δούμε τις αστοχίες μας και μετά από την αληθινή και καρδιακή Προσευχή μας να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την Μετάνοια μέσα από την οποία θα δεχθούμε την συγχώρεση αλλά και το έλεος του Τριαδικού Θεού μας.                                                                                          Ας διαβάσουμε όμως προσεκτικά το σχετικό άρθρο του συνεργάτη μας κ. Κων/νου Μήτσιου.
Πρόσωπο και προσωπείο
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

            Οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι Χριστιανοί, βρίσκονται σε διαρκή αγώνα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες περίοδοι, όπως του Τριωδίου, που η Εκκλησία μάς καλεί σε εντονότερους αγώνες. Το Τριώδιο, που ανοίγει την Κυριακή 17/2 και διαρκεί εβδομήντα ημέρες, είναι πραγματικά το εγερτήριο σάλπισμα για τις συνειδήσεις μας. Και ενώ η περίοδος αυτή είναι χριστιανική, αναμιγνύονται σε αυτή έθιμα ειδωλολατρικά, με «Διονυσιακές» γιορτές που αλλοιώνουν το νόημα, το ήθος και το σκοπό της περιόδου αυτής.
            Τις άγιες αυτές ημέρες η Εκκλησία μάς προτρέπει ποικιλοτρόπως να ζήσουμε ζωή αγάπης, αγίων αγώνων, πάλης, υπομονής, μετάνοιας και εμείς οι Χριστιανοί δείχνουμε με τα έργα μας ανυπακοή. Το καρναβάλι, η μάσκα, η μέθη, η ακολασία, οι βακχικές εκδηλώσεις αναβιώνουν ειδωλολατρικά έθιμα, για τα οποία η Αγία μας Εκκλησία είναι αντίθετη. Δυστυχώς σήμερα ο νεοελληνικός βίος σε όλες τις εκδηλώσεις και σε όλες τις εκφράσεις του, από τις πιο μικρές και ασήμαντες ως τις πιο σπουδαίες και μεγάλες, έχει μετατρέψει το πρόσωπο σε προσωπείο.
            Το προσωπείο έχει ταυτισθεί με το πρόσωπο και είναι σε καθημερινή χρήση. Οι άνθρωποι αλλάζουν με άνεση και επιδεξιότητα τη μάσκα τους, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους και τα συμφέροντα. Έτσι ο εκφραστής της κοινωνικής δικαιοσύνης μεταμορφώνεται σε άγριο καπιταλίστα. Ο καταπατητής των εντολών του Θεού σε οπαδό και ζηλωτή της θρησκείας μας. Ο φιλεύσπλαχνος και φιλάνθρωπος σε άγριο εκμεταλλευτή των συνανθρώπων του. Ο προστάτης του λαού και των ηθικών αξιών σε βάναυσο καταπατητή και ανήθικο εκβιαστή. Και όσο περισσότερα προσωπεία αλλάζει, τόσο επιτυχέστερος θεωρείται.
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι στο μόνιμο καρνάβαλο του νεοελληνικού μας βίου κινούμαστε άνετα και πετυχαίνουμε αλλάζοντας συνεχώς προσωπείο. Το Τριώδιο, όμως, είναι και εφέτος μια ευκαιρία να μετανοήσουμε, να αποβάλουμε τις μάσκες και να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό στους συνανθρώπους μας. Όσο για τον Θεό, αυτός δεν κοροϊδεύεται ούτε ξεγελιέται.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->