Home » » Το χρονογράφημά μας: ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Το χρονογράφημά μας: ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ


Μετά από όσα φαιδρά παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να συμβαίνουν στον τόπο μας, συλλαλητήρια, ψεκάσματα , ξεκατινιάσματα στη Βουλή και τόσα άλλα είναι ώρα για να γελάσουμε και λιγάκι...                                                                                                                                               Σφυρίστε φάουλ λοιπόν, χτυπήστε κόρνερ, κάντε τζαρτζαρίσματα, διεκδικήστε μεταγραφές, βάλτε τρικλοποδιές, αξιολογείστε τις μεταγραφές, χαρείτε τις ...αποβολές, υψώστε φωνές, χειροκροτείστε γκολ και αυτογκόλ!!! Όπως καταλαβαίνεται θα παίξουμε στο τερέν που μας ετοίμασε ο συνεργάτης μας Κώστας Μπιλίρης...  

ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
του Κώστα Μπιλίρη
Αλήθεια πώς τα πάτε με το ποδόσφαιρο; Με τα κόμματα ασχολείσθε; Ρωτάω γιατί είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει με μένα: δε μπόρεσα ποτέ μέσα στο μυαλό μου να ξεχωρίσω απόλυτα την πολιτική από το ποδόσφαιρο. Μα τω θεώ σας λέω. Κάθε φορά που ακούω για κόμματα, εγώ αρχίζω και θυμάμαι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Και κάθε φορά που γίνεται λόγος για ποδοσφαιρικές ομάδες, έρχονται στη σκέψη μου κόμματα.
Φαίνεται πως αυτό το μπέρδεμα δεν είναι και τόσο αυθαίρετο. Βάζοντας αυτά τα δυο πράγματα μπροστά σου και κάνοντας μερικές συγκρίσεις, διαπιστώνεις αμέσως και χωρίς γνώσεις, πως μεταξύ πολιτικών κομμάτων και ποδοσφαιρικών ομάδων υπάρχουν σχέσεις και μάλιστα πολύ στενές. Σ’ ένα κόμμα και μια ποδοσφαιρική ομά- δα βρίσκεις πολλά κοινά σημεία. Βασική τους επιδίωξη να στηρίζονται και οι δύο σε επιτυχημένες μεταγραφές. Και μάλιστα της τελευταίας περιόδου. «Αφήνω δυο αμυντικούς και παίρνω έναν επιθετικό, απαλλάσσομαι από δύο κοντούς και εξαγοράζω έναν ψηλό» και διάφορα τέτοια. Α ναι. Με μια μικρή διαφορά. Στα κόμματα δε μαθαίνουμε ποτέ πόσο πάνε και τι κοστίζουν οι μεταγραφές. Μπορεί να το κρύβουν για την Εφορία. Δεν παίρνει άλλη εξήγηση.
Προχωρούμε όμως σε άλλα κοινά σημεία. Τα κόμματα κατεβάζουν συνδυασμούς. Οι ομάδες κατεβάζουν ενδεκάδες που συνδυάζονται. Σε μια ομάδα παίζει βασικό ρόλο ο παράγων «έδρα». Σε ένα κόμμα, οι παράγοντες που δημιουργούν έδρες. Μόνιμο πρόβλημα στις ομάδες, η τάση μερικών παιχτών να δημιουργούν «κόμματα». Μόνιμος κίνδυνος στα κόμματα, η προσπάθεια στελεχών να δημιουργούν ομάδες. Το πόσο έχει διαβρωθεί η πολιτική ζωή από τη λεγόμενη ομαδοποίηση, ρώτα με άλλη φορά να σου πω. Αλλά αν σκεφθείς πως η ομαδοποίηση λέγεται και Παρεοκρατία, δε χρειάζεται να με ρωτήσεις.
Και συνεχίζω επί του θέματος. Μια ομάδα παίζει με παίχτες κεντρικούς, δεξιούς, αριστερούς, εξωαριστερούς, ακραίους. Ενδέχεται μερικοί πρώην εξτρέμ, να βολεύτηκαν στην άμυνα. Ένα κόμμα, ενδέχεται να διαθέτει και να παρατάσσει δεξιούς με αριστερό προσανατολισμό, αριστερούς με δεξιά απόκλιση, εξωαριστερούς με εσωδεξιά υπόκλιση, κεντρικούς με ακραίες αντιλήψεις. Καθόλου περίεργο, κάποιοι πρώην εξτρεμιστές, να προφασίζονται τους ανασχετικούς.
Και βλέπεις δηλαδή μερικούς- μερικούς να προωθούνται από το κέντρο, να αναπτύσσονται από μέσα δεξιά και να σουτάρουν από έξω αριστερά. Και βλέπεις καμπόσους, να κατεβαίνουν από δεξιά και να τροφοδοτούνται από αριστερά. Πώς είπατε; Να πριμοδοτούνται; Α όχι. Αυτό είναι άλλο πράγμα, μην τα μπερδεύουμε. Ενώ βλέπεις κάτι άλλους να κατεβαίνουν από αριστερά και να μοιράζουν πάσα σε δεξιούς ακραίους. Το έχουμε δει κι αυτό τα τελευταία χρόνια πολλές φορές. Τι σημασία έχει αν δεν πηγαίνω στη γήπεδο; Τα πράγματα δε χρειάζεται να τα βλέπεις πάντα από κερκίδες.
Κύριο μέλημα κομμάτων και ομάδων, είναι τα ατού. Μια ομάδα μπλοκάρει τα ατού των αντιπάλων της. Ένα κόμμα μπλοφάρει με ατού που συνήθως δεν έχει. Οι ομάδες δίνουν παίχτες με υποσχετικές. Τα κόμματα παίρνουν τις εκλογές με υπο- σχέσεις.
Στο ποδόσφαιρο μοιράζουν πάσα. Στα κόμματα πασαλίκια. Οι ομάδες χρησιμοποιούν μια μπάλα φουσκωμένη με αέρα. Τα κόμματα φουσκώνουν μυαλά με αερολογίες.
Οι Νεοέλληνες αρέσκονται να μιλούν ώρες ατελείωτες για ποδόσφαιρο και για κόμματα. Δε χάνουν ευκαιρία να μην εκφράσουν τη γνώμη τους. Όσοι μιλούν για ομάδες, ανοίγουν πηγαδάκια. Έχουμε δει πολλές φορές αυτές τις εικόνες. Όσοι μιλούν για κόμματα, ανοίγουν συνήθως λάκους. Αυτές τις εικόνες κι αν τις έχουμε δει…
Στις ποδοσφαιρικές συναντήσεις όπως και στις κομματικές συγκεντρώσεις, δεν είναι λίγες οι φορές, που πέφτουν σπρωξίματα, πέφτουν κλοτσιές και αναγκάζονται να επέμβουν οι αστυνομικοί. Γίνεται δηλαδή των κλότσων και των μπάτσων.
Αυτά τα ολίγα περί ομάδων και κομμάτων και όποιον πήρε η μπάλα.

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->