Home » » Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ

Αγιογραφήθηκε το 1874 και βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου, προστάτιδα  των θηλαζόντων και των λεχώνων!


Γράφει η αγιογράφος Μαριλένα Φωκά


Μια σπάνια αποτύπωση της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι ο αγιογραφικός τύπος Της  Γαλακτοτροφούσας έχουσα στην αγκαλιά Της Τον Υιό Της  ενώ Τον θηλάζει. Μια πολύ τρυφερή απόδοση που μας δείχνει την ανθρώπινη πλευρά του Ιησού Χριστού και την μητρική αγάπη Της Παναγίας που σαν κάθε μητέρα θηλάζει το νεογέννητο βρέφος Της θωρακίζοντας την υγεία Του με πολύτιμα αντισώματα ενώ παράλληλα οικοδομούν μια μοναδική σχέση. Στην εικόνα που παραθέτω και βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος προσεύχονται και εναποθέτουν τις ελπίδες τους ιδιαίτερα οι μητέρες που έχουν λίγο γάλα. Η αγιογράφηση της χρονολογείται από το 1874 ενώ ο αγιογράφος της είχε εμπνευστεί από την διήγηση της γέννησης του Ιησού (Ματθ. β' 1- 15, Λουκ β' 1-20) και από το χωρίο : «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας». Ο τόπος αγιογράφησής της ήταν η Παλαιστίνη και ανήκε αρχικά στη Λαύρα του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου που ενώ βρισκόταν στην επιθανάτια κλίνη του είπε στους παρευρισκομένους ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, ονόματι Σάββας καιν θα ζητήσει να του δοθεί  η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης σαν ευλογία. Το γεγονός  επαληθεύτηκε κατά τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους .ο οποίος  την μετέφερε στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή που ίδρυσε και την αφιέρωσε στο σερβικό Κελλί των Καρυών «Τυπικαριό», όπου  διέμενε συχνά και βρίσκεται  μέχρι σήμερα. Είναι τοποθετημένη στο τέμπλο στα δεξιά της Ωραίας Πύλης τιμητικά ως Θεομήτωρ, δηλαδή στη θέση της εικόνας του Χριστού, η οποία βρίσκεται  στα αριστερά αντίθετα με την επικρατούσα συνήθεια. «Επάνω της είναι γραμμένο το ομοθεματικό της τροπάριο: «Χρυσοπλοκώτατε πύργε και δωδεκάτειχε πόλις, ηλιοστάλακτε θρόνε καθέδρα του βασιλέως, ακατανόητον θαύμα πώς γαλουχείς τον Δεσπότη;»  ( Choratouachoritou) Νηδύϊ τὸν Λόγον ὑπεδέξω, τὸν πάντα βαστάζοντα ἐβάστασας· γάλακτι ἐξέθρεψας, νεύματι τὸν τρέφοντα, τὴν οἰκουμένην ἅπασαν, Ἁγνή, ᾧ ψάλλομεν· Τὸν Κύριον ὑμνεῖτε τὰ ἔργα, καὶ ὑπερυψοῦτε εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας.(απόδοση: Στην κοιλιά σου δέχθηκες τον Λόγο, και κράτησες αυτόν που κρατάει τα πάντα. Με το γάλα έθρεψες αυτόν που μ’ ένα του νεύμα τρέφει όλη την οικουμένη).   Είναι η μοναδική εικόνα που παρουσιάζεται ακάλυπτο τμήμα του σώματος Της Θεομήτορος με το μαστό να βρίσκεται κολλημένος σχεδόν στον ώμο Της ενώ Ο  Ιησούς δεν έχει την ηλικία του θηλάζοντος βρέφους αλλά του μικρού παιδίου. Η συγκεκριμένη  εικόνα  έχει  επιτελέσει πολλά θαύματα. Η σύναξη της Παναγίας Της Γαλακτοτροφούσας εορτάζεται στις 12 Ιανουαρίου.
(ΠΗΓΕΣ: Ορθόδοξος Συναξαριστής, Choratouachoritou).
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΚΥΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το Παλαίκυθρο είναι τουρκοκρατούμενο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας το οποίο καταλήφθηκε με τη δεύτερη εισβολή των Τούρκων στις 16 Αυγούστου 1974. Πριν την εισβολή στο χωριό κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Η Γαλακτοτροφούσα βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και η εικόνα αυτή της Παναγίας ήταν ιδιαίτερα θαυματουργή σε περιπτώσεις γυναικών που δεν είχαν γάλα να θηλάσουν τα παιδιά τους.
Αξιοσημείωτο είναι το θαύμα της Παναγίας σε μια Τουρκάλα η οποία είχε υιοθετήσει ένα βρέφος και όπως ήταν φυσικό αφού δεν είχε προηγηθεί τοκετός, δεν είχε γάλα να το θηλάσει. Παρακάλεσε, τότε, θερμά την Παναγία να αποκτήσει γάλα για να θηλάσει το παιδάκι ώστε να μην πεθάνει από την πείνα αφού τόσο τα έτοιμα γάλατα όσο και οι παιδικές τροφές ήταν ανύπαρκτα εκείνη την εποχή.
Η Παναγία εισάκουσε το αίτημα της βραβεύοντας την πίστη και την ανιδιοτελή αγάπη της για το βρέφος. (Μαρτυρία Π. Αναστασίου)

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->