Home » » Το Χριστουγεννιάτικο χρονογράφημα δια χειρός Κώστα Μπιλίρη

Το Χριστουγεννιάτικο χρονογράφημα δια χειρός Κώστα Μπιλίρη


Όχι πάντα γκρίνια και μουρμούρα. Όχι πάντα καταγγελίες και καταχεριάσματα! Υπάρχει και η καλή πλευρά της ζωής. Να την αποδεχθούμε και να την προβάλουμε. Γιατί αυτή η πλευρά υπάρχει στην διάθεση του καθενός μας και γεννάει αισιοδοξία.
Με ένα τέτοιο συγκινητικό κείμενο απολαμβάνουμε και την νέα συνεργασία του Κώστα Μπιλίρη.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  
                                                        ΣΩΠΑ....
του Κώστα Μπιλίρη


 Σώπα και υπάρχει ελπίδα. Κάποιοι δε ζουν μόνο για τον εαυτό τους. Την παραμονή των Χριστουγέννων επισκέφτηκα σε κεντρικό αθηναϊκό νοσοκομείο, ένα φίλο μου ασθενή.
Κι όπως τα λέγαμε, ακούμε στο διάδρομο ωραίες αντρικές φωνές να πλησιάζουν.
Ήταν μια χορωδία ιεροψαλτών, που αγόρασαν κάμποσα κιλά μελομακάρονα και ήλθαν για να τα μοιράσουν στους ασθενείς, να τους πουν τα κάλαντα και τις ευχές τους. Από χρέος και μόνο ανθρώπινο. Χωρίς να ξέρουν κανένα και χωρίς να νοιάζονται για εύσημα.
Σε λίγο μια ομάδα γυναικών, μέλη ενός ορθόδοξου σωματείου, επαναλαμβάνει την ίδια εικόνα. Και ύστερα άλλοι και άλλοι με την ίδια βαθύτατη αίσθηση χρέους, πέρασαν να ευχηθούν περαστικά, να μοιράσουν γλυκά και χαμόγελα. Να στηρίξουν το ηθικό μερικών, που ενδεχομένως είχε κλονιστεί.
Και τρέχει ο νους μου σ’ αυτά τα υπέροχα που βλέπουμε στην τηλεόραση. Ποδοσφαιριστές δίνουν αγώνες φιλικούς και προσφέρουν τις εισπράξεις σε αναξιοπαθούντες. Φαντάροι σπεύδουν να δώσουν τα αίμα τους. Όχι στα πεδία των μαχών, αλλά στις φιάλες της αιμοδοσίας.
Μαθαίνουμε για προσφορά μυελού των οστών από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές σε όλο τον κόσμο μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης. Και εντοπίζεται στη Σουηδία για να σωθεί ο λήπτης στο Καμερούν.
Σώπα και η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο εμπορευματική έννοια. Και βλέπουμε παιδάκια να κάνουν έρανο για να συνδράμουν στα οικονομικά αδιέξοδα ενός συμμαθητή τους. Η ευαισθησία δεν έχει ηλικία.
Σώπα και δεν είμαστε μόνοι. Κάθε τόσο και μια εκδήλωση αγάπης. Μια έκφραση αλτρουισμού. Για τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου, για τους σκοπούς της Ουνέσκο, για τους αδικημένους της ζωής, για τους χτυπημένους από την κακοτυχία. Και ξέρουμε πως η Εκκλησία της Ελλάδος, διοργανώνει συσσίτια σε καθημερινή βάση για χιλιάδες άπορους στην Επικράτεια.
Σώπα και η δομή της Ορθοδοξίας δεν αποτελείται μόνο από πνευματικότητα και δόγματα. Σώπα και υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν εγγυήσεις.
Σώπα και η ανθρωπιά εξακολουθεί να δίνει το παρόν. Κι όταν η ανθρωπιά δίνει το παρόν, πολλές αξίες εξακολουθούν να έχουν μέλλον.
Η κατανόηση, η προσφορά, η συμπαράσταση δεν είναι άγνωστες λέξεις. Δεν εξαφανίστηκαν από το λεξιλόγιο του νεοέλληνα.
Ο ατομικισμός και το συμφέρον δεν ισοπέδωσαν τα πάντα.
Ένας κολυμβητής, μια μέρα είδε κάποιον να πνίγεται. Όρμησε, τον έσωσε και έχασε ο ίδιος τη ζωή του. Ποιά λέξη αρκεί να τον χαρακτηρίσει;
Σώπα και τόσοι άλλοι νοιάζονται για τον πλησίον.
Σώπα και κάπου υπάρχει ένας πλησίον. Κι ας παραμένει ανώνυμος. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η Πολιτεία είναι απούσα και βρίσκεται παρών ο πολίτης. Όποιος το ξεχνάει, είναι δειλός. Ή τυφλός.
Σώπα και δεν είσαι μόνος σου. Κάποια τηλεοπτική εκπομπή θ’ αναφερθεί στο πρόβλημά σου και θα προτρέψει μερικούς να ενδιαφερθούν.
Κάποιος δημοσιογράφος θ’ ασχοληθεί με τη δυσάρεστη κατάστασή σου και θα ξυπνήσει μέσα στους άλλους τις ευαίσθητες χορδές και τις αρετές που ενεδρεύουν. Σώπα και υπάρχει Θεός. Σώπα και δε χάθηκε ο άνθρωπος.
Σώπα και κάποιος αιμοδότης, θα καταθέσει το αίμα του για να πάρεις ζωή εσύ. Κάποιος θα προσφέρει ένα νεφρό να ζήσεις εσύ που δεν έχεις κανένα. Γιατί στην εποχή μας, δεν προσφέρουν μόνο «χείρα βοηθείας».
Σώπα και ολόκληρες πτέρυγες νοσοκομείων έχουν χτισθεί από ιδιώτες φιλάνθρωπους. Ο καλός Σαμαρείτης, δεν κατοικεί μόνο μέσα σε ευαγγελικές περικοπές. Τόσοι και τόσοι είναι έτοιμοι να δώσουν το μεγάλο παρόν στο βωμό τού χρέους για το συνάνθρωπο.
Σώπα και κάποιοι θα συγκεντρώσουν τρόφιμα για τους εξαθλιωμένους. Κάποιος Ναός θα οργανώσει προσφερόμενο συσσίτιο για τους νηστικούς τής ενορίας. Κάποιοι θα οργανώσουν τηλεμαραθώνιο αγάπης, αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Σώπα και κάπου θα βρεθεί μια ανάδοχη οικογένεια να σώσει ένα πεινασμένο παιδί της Αφρικής. Κάποια ομάδα ποδοσφαίρου, ή μπάσκετ θα επισκεφτεί το νοσοκομείο παίδων για να δώσει χαρά στους μικρούς ασθενείς.
Σώπα και κάποιος εθελοντής θα διαθέσει τον κόπο του, την έγνοια του και την προσπάθειά του για σένα. Κάποιοι θα βρουν φωνή να την υψώσουν για σένα. Θα βρουν δάκρυα να τα κατηφορίσουν για σένα. Θα βρουν αισθήματα να τα φανερώσουν για σένα. Σώπα και κάποιος θα μας προσφέρει χαμόγελο ελπίδας. Κάποιος θα μας βοηθήσει να ονειρευτούμε. Κάποιος θα μας δείξει μια άλλη όψη της ζωής.

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->