Home » » ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ επιστρέφει ομφαλοσκοπώντας. Επαναξιολογεί, οριοθετεί για άλλη μια φορά παλιότερες συμβάσεις. Αναζητά εντέλει τη μητρική ασφάλεια προηγούμενων εξασφαλισμένων επιλογών. Και αναρωτιέται κανείς αν μπορεί άραγε η δημιουργικότητα παίρνοντας το ρόλο μιας απ' αυτές να λειτουργήσει λυτρωτικά στα σημερινά αδιέξοδα...
Η δουλειά του Κώστα Ευαγγελάτου πραγματικά υπέροχη! Θαρρώ βασίζεται στη μελέτη της κίνησης. Γιατί η κίνηση είναι αυτή που κάνει κάτι να φαίνεται ζωντανά σα να ζει και να αναπνέει. Το να αποδώσει κανείς την κίνηση σημαίνει να αιχμαλωτίσει την ζωή.  Η λεπτομέρεια στα έργα του εντυπωσιάζει. Θαρρείς πως ο Ευαγγελάτος την έχει αποσπάσει από το "σύνολο" με σχεδόν χειρουργικό τρόπο. Η λεπτομέρεια έχει αυτή την εκπληκτική ικανότητα: Είναι ένας φορέας, ένας παράγοντας ώθησης που αιχμαλωτίζει το βλέμμα και κινεί την ματιά μας για να τη οδηγήσει από το σταθερό σημείο προς το σύνολο του έργου.Τα έργα της έκθεσης προσφέρουν πλουσιοπάροχα εφευρετική δύναμη στην αναζήτηση της υλικότητας του αόρατου και της αύρας των πραγμάτων, ίσως σε μια παράξενη  πνευματική εσωτερικότητα που δεν εκδηλώνεται στις φόρμες του εξωτερικού κόσμου παρά μόνο όταν αποσυνδέεται από αυτόν για να επιστρέψει στον εαυτό της όπως αναφέρει ο Hegel.


 
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ

 Εγκαινιάστηκε  στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών,  Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, η μεγάλη τιμητική ατομική έκθεση ζωγραφικής του γνωστού εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο: “Ιδεομορφικές Συλλήψεις"
Η εντυπωσιακή βραδιά των εγκαινίων άρχισε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών με χαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου του κ. Αντωνίου Γ. Βογιατζή, ο οποίος αναφέρθηκε στη προσωπικότητα του καλλιτέχνη και τη συμμετοχή του σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις του Μουσείου, όπως στην  έκθεση "Απόψεις της Αθήνας" το 2004. Η έκθεση αυτή το 2005 μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Λευκωσίας- Πύλη Αμμοχώστου και το 2007 στο Μουσείον της Πόλεως της Μόσχας στη Ρωσία, στην έκθεση "Το πορτρέτο στη Ζωγραφική- (συλλογή Μαραθιανάκη) το 2005, στην έκθεση "Νέα αποκτήματα" το 2008 καθώς και στην ατομική  έκθεση του καλλιτέχνη με την περίφημη σειρά "Νεφελομορφίες Art-Est" το 2016-17 που είχε μεγάλη απήχηση.

Στη συνέχεια η ιστορικός τέχνης, Universite Paris 1, Ευαγγελία Νάκα, η οποία είχε μελετήσει την αντίστοιχη έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου πέρυσι στο Παρίσι, με ταυτόχρονες προβολές  εικόνων και βίντεο, αναφέρθηκε στις εκδόσεις λευκωμάτων και δοκιμίων με έργα του καλλιτέχνη καθώς και στα κείμενα του εντύπου της έκθεσης που έγραψαν η δρ. ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, ο αν.καθ. Ευρωπαικής Ιστορίας της τέχνης στο Παν/μιο Αθηνών δρ. Στέλιος Λυδάκης και η ίδια. 
Ο Κώστας Ευαγγελάτος μίλησε για τις ενότητες που απαρτίζουν με χαρακτηριστικές ζωγραφικές συνθέσεις του τις "Ιδεομορφικές Συλλήψεις". Στην εξομολογητική ομιλία του τόνισε ότι  η έκθεση αυτή είναι ένας σταθμός στην όλη του εικαστική έρευνα και αισθητική κατάθεση. Στον επίλογο ευχαρίστησε τους συντελεστές της πραγματοποίησης της. Τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, τον κ. Γιώργο Μαστρογιάννη, συντηρητή έργων τέχνης, που την επιμελήθηκε με υποδειγματικό αποτέλεσμα και τον κ. Ανδρέα Σπύρου για τον εξαίρετο ατμοσφαιρικό φωτισμό των έργων. 
Επίσης ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη- ανθοδέτη Κώστα Ιωαννίδη, τον συνεργάτη του Ντάνυ Μαρτζώκα, την παραδοσιακή "Βοσκοπούλα" της Κεφαλονιάς. 
Κ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ-Δρ ΜΑΡΑΗ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης που είχε ενθουσιώδη αποδοχή από τους πολλούς φιλότεχνους, καλλιτέχνες, εκπροσώπους λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών πολιτιστικών φορέων, επιστήμονες, συλλέκτες, δημοσιογράφους κ.α που γέμισαν ασφυκτικά τις αίθουσες εκθέσεων του μεγαλοπρεπούς και επιβλητικού κτηρίου- έργο του αρχιτέκτονα Γεράσιμου Μεταξά το 1859. 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου 2018.
Ημέρες και ώρες  επίσκεψης: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ με 4μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΝΤΑΝΥ ΜΑΡΤΖΩΚΑ



Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->