Home » » Απαραίτητος ο διάλογος στην αγωγή των παιδιών

Απαραίτητος ο διάλογος στην αγωγή των παιδιών

Απαραίτητος ο διάλογος στην αγωγή των παιδιών
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Φαίνεται οι εκπαιδευτικοί και γονείς, οι παράγοντες αγωγής, δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο διάλογο που αποτελεί σπουδαίο εργαλείο στην ανατροφή του παιδιού. Βέβαια, ο διάλογος είναι ένα μεγάλο θέμα που αφορά τους παράγοντες αγωγής και επιδρά καταλυτικά στη ζωή του παιδιού. Ωστόσο φιλοδοξούμε ότι, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, θα δώσουμε αφορμή για αυτοκριτική και περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Οι απόψεις της παιδαγωγικής αναθεωρούνται πολλάκις και αλλάζουν με το χρόνο. Συνέπεια αυτού είναι ότι τα παιδιά κάθε γενιάς σε έναν τόπο μεγαλώνουν σχετικά ομοιόμορφα και όταν ενηλικιωθούν, δίνουν συλλογικά στην κοινωνία ένα χαρακτήρα ανάλογο με εκείνον που απέκτησαν από την ανατροφή τους.
Θλιβερό παράδειγμα έχουμε την περίπτωση του Χίτλερ. Όταν ήταν μικρός, η παιδαγωγική στη Γερμανία υπαγόρευε ξυλοδαρμό στα παιδιά. Αντί για κατανόηση και διάλογο εισέπραττε το παιδί έναν γενναίο ξυλοδαρμό. Ο ίδιος ο Χίτλερ μάλιστα, λάμβανε καθημερινά μια γενναία δόση, τόσο έντονη, που τον άφηνε σε αφασία.
Το αποτέλεσμα της παραπάνω παιδαγωγικής ήταν ότι όλα αυτά τα παιδιά, με την ενηλικίωσή τους, έγιναν ξένα προς το διάλογο, αγάπησαν τη βία και τη δικτατορία και δημιούργησαν το δράμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Η ικανότητα να κάνουμε διάλογο αποκτιέται από τη νηπιακή ηλικία. Αν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί το αντιμετωπίσουν με σεβασμό, σαν το σοφό Σολομώντα και το δυνατό Γολιάθ, και αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του, η μικρή αυτή ύπαρξη μαθαίνει ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του έχουν συνέχεια και συνέπεια. Διαφορετικά, αν πχ. όταν κλαίει επειδή πονάει ή πεινάει, αντί να το παρηγορήσουν, το δέρνουν για να σωπάσει, μαθαίνει πως ο κόσμος είναι ένα άτακτο σύστημα και επομένως δεν μπορεί να συνεργαστεί με αυτόν. Έτσι, όταν μεγαλώσει, γίνεται αυταρχικός και παράλογος.
Και βέβαια, βασικά στοιχεία του διαλόγου είναι ο σεβασμός, η κατανόηση, η αγάπη, η ελευθερία. Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα αναπτύσσεται ο διάλογος και δίνει αγλαούς καρπούς. Το στάδιο της νέας σχολικής χρονιάς ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->