Home » » Τα λάθη ανθρώπινα ...

Τα λάθη ανθρώπινα ...



Τα λάθη ανθρώπινα
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Η δοξασία περί του αλάθητου του Πάπα, μια από τις πλάνες του Παπισμού και αιτία του σχίσματος μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Χριστιανισμού, γέννησε πολλές διαμαρτυρίες. Ο Πάπας πλέον για τους Παπικούς είναι αλάθητος, δογματίζει από καθέδρας, οι αποφάσεις του δεν επιδέχονται αντιρρήσεις και είναι υποχρεωτικές για τους πιστούς. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Πάπας σφετερίστηκε κατά τρόπο αντιεκκλησιαστικό και αντιχριστιανικό θεία ιδιότητα και δικαιώματα, τα οποία έχουν οι θεόπνευστες Οικουμενικές Σύνοδοι και όχι ένα πρόσωπο, έστω και αν είναι ο Πάπας.
Αλλά τι ώθησε τον Πάπα να ανακηρύξει εαυτόν Αλάθητον; Βεβαίως ο εωσφορικός εγωισμός, η έπαρση, η αλαζονεία. Πώς μπορεί με τέτοιες ιδιότητες του Πάπα να προαχθεί ο διάλογος, να βελτιωθούν οι σχέσεις, να αυξηθεί η αγάπη, να επιτευχθεί η προσέγγιση των χριστιανικών Εκκλησιών; Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρξουν, να παραμείνει το Άγιο Πνεύμα και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο;
Αλλά κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε εμάς, στις μεταξύ μας συζητήσεις, στις σχέσεις μας, στις συναλλαγές μας. Καθένας μας έχει το αλάθητο, δεν κάνει ποτέ λάθος, αποφαίνεται από καθέδρας, δογματίζει, νομοθετεί. Κανένας δεν ακούει, όλοι μιλούν για όλα, δεν επιδέχεται κανείς συζήτηση και αντίρρηση για αυτά που λέει, δεν πείθεται με συλλογισμούς και αποδείξεις. Τα ξέρει όλα, αποφαίνεται δογματικά επί παντός επιστητού, είναι ΑΛΑΘΗΤΟΣ.
«Εγώ δεν κάνω ποτέ λάθος». Είναι η προσφιλής μας φράση, που απορρέει από έναν υπερφίαλο εγωισμό. Ο Απ. Παύλος επισημαίνει τον κίνδυνο αυτών των ανθρώπων. «Εν εσχάταις ημέραις ενστήσονται καιροί χαλεποί, έσονται γαρ άνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι...». Έτσι παρουσιάζονται οι άνθρωποι στις μέρες μας. Χαλεποί όντως οι καιροί.
Αλλά με τέτοιες ιδιότητες οι άνθρωποι, πώς να μετανοήσουν, να ομονοήσουν, να ενωθούν, να αγαπηθούν; Αυτονόητο είναι ότι ο Χριστιανισμός, ως συμπαγής αδιαίρετη πνευματική δύναμη, είναι δυνατόν να επιδράσει στα πλήθη που τον αγνοούν πολύ περισσότερο απ’  ότι επιδρά σήμερα διηρημένος.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->