Home » » ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Η Ελλάδα έχει πολλούς τρόπους για να απαντήσει

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Η Ελλάδα έχει πολλούς τρόπους για να απαντήσει


Η Ελλάδα έχει πολλούς τρόπους για να απαντήσει

Οι σχέσεις Αθηνών - Άγκυρας διέρχονται μία από τις πιο δύσκολες περιόδους τους μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) και οι επαναλαμβανόμενες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου εκρηκτική κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που μπορεί να φθάσει. Η Τουρκία αποφεύγει την από κοινού με την Ελλάδα προσφυγή σε κάποιο διεθνές δικαστήριο. Και δεν το κάνει γιατί ξέρει πολύ καλά ότι οι διεκδικήσεις της είναι αίολες και εξαιρετικά αδύναμες νομικά. Ο μόνος τρόπος να πάρει αυτό που εποφθαλμιά είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα μετά από ένα θερμό επεισόδιο για να ακολουθήσει το σύνηθες (βλέπε Κυπριακό) τούρκικο παζάρι.
Οι πληροφορίες που καταφθάνουν απ’ όλες τις πλευρές επιμένουν ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση και στο Αιγαίο και στον Κύπρο. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αλλοπρόσαλλη προκλητική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν (έχουν απόλυτο δίκαιο όσοι τον αποκαλούν τρελό), αλλά και τις δηλώσεις  του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Χουλουσί Ακάρ ο οποίος απειλεί ασύστολα και απροκάλυπτα Ελλάδα και Κύπρο. Η Τουρκία είπε ο Ακάρ δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα τετελεσμένο να δημιουργηθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (εννοώντας την κυπριακή Α.Ο.Ζ.).
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση έθεσε σε αυξημένη ετοιμότητα το υπουργείο Άμυνας και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα έχει πολλούς τρόπους για να απαντήσει. Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη αποτρεπτική δύναμη. Η Ελλάδα είναι ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Το περιστατικό που ανάγκασε την ελληνική φρουρά να ρίξει προειδοποιητικά πυρά κατά του τουρκικού ελικόπτερου που πέταξε νύχτα και χωρίς φώτα πάνω από τη Ρω, δείχνει την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του εθνικού μας χώρου σε στεριά και θάλασσα.
«Μην θεωρείτε την πολιτισμένη μας συμπεριφορά αδυναμία... με την Τουρκία έχουμε προβλήματα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικών διεκδικήσεων. Η Τουρκία διεκδικεί χώρο… (…) Ελπίζω θα «συνέλθει» και θα μετρήσει καλύτερα και το μπόι και το συμφέρον της», ξεκαθάρισε με συνέντευξη του ο Νίκος Κοτζιάς στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Και ο νοών νοείτο!!
Συμπέρασμα: Το παρελθόν διδάσκει ότι η Τουρκία υλοποιεί τις απειλές της μόνο εφόσον εμείς την πείσουμε ότι είμαστε υπερβολικά αδύναμοι, διχασμένοι και ανόητοι. Να μην ξεχνάμε πως καταλείφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής η μισή σχεδόν Κύπρος! Εμείς αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε είναι να θυμίζουμε αδιαλείπτως στην διεθνή κοινότητα πως στην Κύπρο υπάρχει κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους κι ότι παραβιάζονται καθημερινά τα ελληνικά σύνορα (ευρωπαϊκά για την ακρίβεια) από ένα γείτονα που καθημερινά απειλεί τους πάντες και τα πάντα. Κι ότι φυσικά και η υπομονή έχει και τα όρια της!
Με Ψυχραιμία και ηρεμία να αντικρίζουμε τα όσα διαδραματίζονται γύρω μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Εμείς δεν έχουμε καμιά ανάγκη να αντιγράφουμε τον παρανοϊκό και απρόβλεπτο Ερντογάν. Κι ασφαλώς είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να ασκεί κανείς το νόμιμο δικαίωμα της άμυνας απέναντι σε έναν επιτιθέμενο και άλλο να είναι συμμέτοχος σε ένα σκηνικό κρίσης.
Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, απαιτείται πρωτίστως να υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Μία χώρα ενωμένη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Μία χώρα στην οποία κυριαρχεί η μικροπολιτική στα πάντα, ακόμη και στα εθνικά θέματα, είναι καταδικασμένη να υποστεί νέες ήττες.
Το κουφάρι της Συρίας καλό είναι να παραδειγματίσει και να συνετίσει όσους νομίζουν πως ο πόλεμος είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση.
Υστερόγραφο 1: Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα: Δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - οι S-400 δεν απειλούν την Ελλάδα! Εδώ γελάμε με την ψυχή μας!
Υστερόγραφο 2: Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί καμία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Αυτή η άποψη εκφράζεται σε ποσοστό 71,5% σε δημοσκόπηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που διεξήγαγε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και χρηματοδοτήθηκαν από το «Institute for the Study of Human Rights» του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. 
Κύριε Κοτζιά, για σας κτυπά η καμπάνα!

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
από το Μονάγρι Λεμεσού

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->