Home » » ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ: Μονοσύλλαβα...

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ: Μονοσύλλαβα...



Μονοσύλλαβα
 Γράφει ο Κώστας Μπιλίρης

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η φίλη μας Θεοδοσία παρακολουθούσε  τον Κώστα Μπιλίρη και σε παλαιότερα γλωσσολογικά κείμενά του από μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τον παρακαλεί να θυμηθεί το ραδιοφωνικό του παρελθόν και να μας δώσει στα "αφιερώματα"περισσότερα γλωσσολογικά ...τέρτσα. Αγαπητή μας φίλη Θεοδοσία, γεννηθεί τω το θέλημά σου.  

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, λέει ο λαός. Τα φαρδιά λόγια είναι περιττά αποδεικνύει η καθημερινότητα. Για όποιον αμφιβάλλει, του θυμίζουμε την πληθώρα των μονοσύλλαβων λέξεων που χρησιμοποιούμε. Και εκφέρονται και κυκλοφορούν γεμάτες κομψότητα και περιεχόμενο.
Αποδεικνύουν μάλιστα τη θαυμάσια και απόλυτη συννεννόησή μας. Θέλετε αποδείξεις; Βουρ.Βουρ στον πατσά.
Κάτι ολοφάνερο, κάνει κρα. Η κλωστή μπορεί να είναι τρα. Οι πρόγονοί μας πολεμούσανε με γκρα. Το φαγητό μας έγινε μαμ, η γυναίκα περιφέρεται ως φαμ. Η Παμέλα το λιγόστεψε σε Παμ, ενώ το πολύ ωραίο κάνει μπαμ. Μας φέρνει στο νου και μια παλαιότερη μελωδική επιτυχία.
«Απόψε κάνεις μπαμ, σε βλέπουν και φρενάρουνε και σταματούν τα τραμ».
Κάτι απροσδιόριστο, χαρακτηρίζεται φλου. Το εντυπωσιακό αποδεικνύεται κλου. Γνωστό σε όλους το κλου της βραδιάς, ή της παράστασης, ή της έρευνας.
Ο άρπαγας κάνει χραπ! ¨Όποιος σε χαστουκίζει, σου κάνει φαπ. Ο πιστός οπαδός είναι φαν, το ελάχιστο θεωρείται καν  και ο αρχαίος πολεμιστής ή τας ή επί ταν.
Για κάτι ανεπιθύμητο ισχύει το ξου. Σε χρήση βρίσκεται και το ουστ. Γνωστό το «ουστ από δω». Το ακούς όταν ζητάς δουλειά.
Σε περίπτωση αντιπάθειας και αγανάκτησης λέμε φτου. Όμως άλλο είναι το «φτου μη σε ματιάσω» και άλλο το «φτου που να πάρει και να σηκώσει»….
Το κακόγουστο είναι κιτς. Το επίπεδο φλατ. Το ταχυδρομείο το μεταποιήσαμε σε ποστ.
Το καψαλισμένο ψωμί το τρώμε για τοστ. Τρώμε ασφαλώς και τσίπς...
Ο λαμπερός αποκαλείται και θαυμάζεται ως σταρ. Αλλά και ο σίτος έγινε σταρ στα Ρουμελιώτικα. Σιτάρι, στάρι, σταρ. Ο ήρεμος χαρακτηρίζεται κουλ ενώ το γεμάτο είναι φουλ.
Ο χειμερινός αναχωρητής απολαμβάνει το σκι. Όποιος απαλλάσσεται από κάτι λέει ουφ. Αυτός που αρνείται, ή διαφωνεί, προβάλλει ένα μπα.
Ο πραγματοποιών επίθεση, κάνει ντου. Μας το θυμίζει και το τραγούδι. «Θα κάνω ντου βρε πονηρή στα στέκια που συχνάζεις».
Όποιος διώχνει τη γάτα, λέει ψιτ. Αλλά και όποιος καλεί κάποιον. Γνωστή η πρόσκληση.
«Ψιτ να σου πω». Παράλληλα αποδιωκτικό και το τσιτ. Μόνιμος προσδιορισμός το ρε. Κατάλαβες ρε;
Εμείς οι νεοέλληνες δεν κάνουμε ερωτική προσέγγιση. Δηλαδή δεν ερωτοτροπούμε. Κάνουμε φλερτ. Συμπεριφερόμαστε  δίχως τακτ. Συχνάζουμε στα μπαρ. Θρηνολογούμε αχ και βαχ, ψωνίζουμε πράγματα λουξ. Δεν μας αρκεί η πυγμαχία και παίζουμε μποξ. Καταφεύγουμε και στο κατς, ενώ παρακολουθούμε  και ματς. Ξέρουμε και από Ρίγκ!!!
Όταν μας επιβάλλουν  «τσιμουδιά» δεν βγάζουμε γρυ. Όταν μας λένε σουτ, δεν κάνουμε κιχ. Όμως άλλο να σου λένε σουτ και άλλο να χτυπάς σουτ. Το πρώτο είναι για να μη βγάζεις άχνα και το δεύτερο για να βγάλεις γκολ. Ανεξάρτητα τι θα σφυρίξει ο διαιτητής….
Εμείς οι νεοέλληνες στους ανεπιθύμητους λέμε ουστ. «Βρε ουστ από δω». Στους φλύαρους και ενοχλητικούς δείχνουμε στοπ. Και στοπ και οπ και επ. Κι αν δεν συμορφώνονται, τους κάνουμε ντα.   
Χορεύουμε ροκ, φοράμε ντοκ, υπηρετούμε στα ΛΟΚ. Όταν εκπλαγούμε, παθαίνουμε σοκ. Και όταν συγκεντρώνουμε απόθεμα, κάνουμε στοκ.
Τρώμε σε μπολ, υποδεχόμαστε στο χολ. Μένουμε σε  τολ, τραγουδάμε από σολ, και πλένουμε με ρολ. Κι άμα δεν έχουμε, βάζουμε σκιπ. Πολλές φορές διαφωνούμε ντιπ για ντιπ. Κι αν δεν μας βολεύει, το κάνουμε και μπιτ.
Εμείς οι νεοέλληνες φοράμε κλακ,παίζουμε μπακ, τρώμε σνακ, βάζουμε λακ, παθαίνουμε τρακ, προλαβαίνουμε στο τσακ και βρίζουμε φακ.
Ο καλοντυμένος είναι σικ. Όποιος έχει αυτόματες αντιδράσεις έχει τικ. Εκτός και πρόκειται για ρολόγι. Τότε έχει τικ-τακ. Αλήθεια γιατί λέμε τικ-τακ και όχι τακ-τικ;.
Ο ταχυδακτυλουργός εντυπωσιάζει με τρικ. Ο συγγραφέας γράφει με μπικ. Κάτι που μας δίνει σήμα κάνει κλικ. Ή βγάζει φλας.
Α δε σας είπα. Το επίπεδο το λέμε φλατ, το όχι νιξ, τριβόμαστε με βιξ ενώ το σταθερό το προτιμούμε φιξ.
Ζητάμε συγνώμη λέγοντας πλιζ, πάμε στην πλαζ, χορεύουμε μπλουζ, αλλά και τζαζ.
Μετράμε σετ, παθαίνουμε στρες, γινόμαστε σνομπ, πληρώνουμε κας, και σε περίπτωση φτώχειας δεν διαθέτουμε σεντζ. Όταν πονάμε λέμε αχ κι όταν θρηνούμε κάνουμε βαχ. Οι κυβερνώντες δεν λογαριάζουν το κραχ. Και γιατί να το λογαριάσουν; Μήπως αυτοί θα πληρώσουν;
Και από μονοσύλλαβα, όσα τραβάει ακόμη η ψυχή σου. «Σουτάρει ο φορ-ανοίγει το σκορ-τραβάμε το στορ- ιδρύουμε οφ-σορ και φοράμε το μπορ ». Μάλιστα! Μπορ και όχι γείσο. Ο γείσος βλέπεις είναι λέξη ελληνική……



Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->