Home » » Μάθημα από την Ελπινίκη

Μάθημα από την ΕλπινίκηΜάθημα από την Ελπινίκη
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Παρακολουθώντας με αγωνία γεγονότα και συμπεριφορές αντικοινωνικές, αντιοικονομικές, αντιθεσμικές, Ελλήνων εναντίον Ελλήνων, καταστροφές με απύθμενο μίσος, χρήση όπλων που σκορπούν το θάνατο, εμπρηστικές επιθέσεις και διαφθορά, οδηγούμαστε στη σκέψη ότι οι Έλληνες ήκιστα διδάσκονται από την ιστορία τους.
Χτυπάμε ο ένας τον άλλο (άτομα, κόμματα, κοινωνικές τάξεις) αλύπητα, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα και τις συνέπειες, τον όλεθρο και την καταιγίδα, τη δυσφήμιση της πατρίδας μας. Κομπορρημονούμε ακόμη και για τις επιτυχίες, τις νίκες μας εναντίον συνανθρώπων μας, ομοθρήσκων και συνελλήνων.
Αλλά ας ακούσουμε τη φωνή της Ελπινίκης, αδελφής του στρατηγού Κίμωνα, που εντυπωσιάζει και διδάσκει με τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητά της. Η Ελπινίκη, όταν είδε τον Περικλή να γιορτάζει στην Πνύκα δαφνοστεφανωμένος τη νίκη των Αθηναίων κατά των Σιφνίων, τον αποδοκίμασε λέγοντας: «Ντροπή σου, Περικλή, να γιορτάζεις νίκες ελληνικές εναντίον Ελλήνων. 
Ο αδελφός μου, ο Κίμων, γιόρταζε μόνο νίκες εναντίον βαρβάρων επιδρομέων».

Ντροπή Έλληνες, θα μας φώναζε σήμερα, που επιπίπτετε ποικιλοτρόπως ο ένας εναντίον του άλλου, που ξεχάσατε την ιστορία σας, δε διδάσκεστε από αυτήν και επαναλαμβάνετε τα λάθη. Διαχρονικό μάθημα από την Ελπινίκη που πρέπει να προβληματίσει κάθε Έλληνα και ιδιαίτερα τους πολιτικούς μας ταγούς, οι οποίοι στις ενέργειές τους, αντί να μετράνε το πολιτικό κόστος, να συνειδητοποιούν το κόστος των ανιστόρητων πράξεών τους για το μέλλον της χώρας.
Ο λαός που μελετά και γνωρίζει την ιστορία του, που αντλεί ηθικές δυνάμεις από το παρελθόν, κρίνει σωστά και συμπεριφέρεται εθνικά. Ειδικότερα για εμάς τους Έλληνες, που διαθέτουμε το πλουσιότερο παρελθόν, είναι τούτο Κιβωτός Διαθήκης, πηγή φρονηματισμού και αγωνιστικού ήθους, διδάσκαλος ελληνικότητας και εθνική κολυμβήθρα. Οι νεκροί βρίσκονται μέσα μας και μας κυβερνούν. Σε καμιά χώρα το παρελθόν δεν είναι τόσο παρόν όσο στην Ελλάδα.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->