Home » » Η άλωση της Πόλης

Η άλωση της ΠόληςΗ άλωση της Πόλης
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Πεντακόσια εξήντα πέντε χρόνια από την «αποφράδα» εκείνη Τρίτη του Μαΐου του 1453 που πάρθηκε η Πόλη. Αποφράδα ημέρα για τους Έλληνες, αλλά ορόσημο στην ιστορία της Ανθρωπότητας η πτώση της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχουν πράγματι στη διαδρομή των αιώνων χρονολογίες και ημερομηνίες που αναγκάζουν την ιστορία να κρατά την ανάσα της, να ακινητοποιείται για μια στιγμή, να τρομάζει να κοιτάζει πίσω της και να προχωρεί προς το αύριο με δισταγμό για νέα γεγονότα.
29 Μαΐου 1453. Στην ημερομηνία αυτή σταμάτησαν για το ελληνικό γένος οι δείχτες του χρόνου, για να σημειώσουν ένα τεράστιο γεγονός αίγλης και οδύνης. Και έσβησε μονομιάς από τον κόσμο το φως, έπαψε η ανθρωπότητα να τρέφεται από το Μάννα της Ανατολής, αλώθηκε η Πόλη. «Διά της αλώσεως δεν έπεσε μόνη η κυριευθείσα Πόλις, δεν έπεσε μόνη η καταλυθείσα βασιλεία, αλλ’ επί μακρόν επεσκιάσθη κόσμος ολόκληρος πραγμάτων και δογμάτων, ο κόσμος ο ελληνικός», γράφει με την άχραντη γλώσσα του ο Κων/νος Παπαρρηγόπουλος. Έτσι, ο ήρωας της ήττας Κων/νος Παλαιολόγος πέρασε στην επικράτεια του θρύλου και τον μαρμάρωσε η πάμφωτη συνείδηση ενός λαού, που έζησε με το παραμύθι του μαρμαρωμένου βασιλιά, νανουρίζοντας τους ύπνους της δουλείας του με το όνειρο της ανασύστασης.
Αλλά στις καινούργιες γενιές ατόνησαν οι θρήνοι για την άλωση και ξεθώριασε το όνειρο «πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι». Πώς να χαρακτηρίσουμε τη συμπεριφορά μας αυτή, την ενδοτικότητα και τον αποπροσανατολισμό μας; Επίσημα η στάση μας αυτή λέγεται «άψογη». Στη χυδαία γλώσσα «ραγιαδισμός». Οι κάθε λογής υποτέλειες, οι συμβιβασμοί και οι «ειρηνολογίες» δε συμβαδίζουν ούτε με τον εθνικό πατριωτισμό ούτε με το συμφέρον του Ελληνισμού.
Είναι καιρός το Γένος μας να αγκαλιάσει τη ζώπυρη ελληνορθοδοξία του, αλλά και να διακηρύξει ότι η φαρέτρα των οραμάτων μας δεν έχει εξαντληθεί. Ποτέ στην ιστορία μας δε δεχθήκαμε μοιρολατρικά τα τεκταινόμενα, αλλά και ποτέ δεν απεμπολήσαμε τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.
Είναι καιρός να διαλαλήσουμε σε Ανατολή και Δύση ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από τις δίκαιες μα μέχρι στιγμής αδικαίωτες προοπτικές μας, αλλά και δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω συρρίκνωση του Ελληνισμού.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->