Home » » Υπό την πρωθυπουργική αλουργίδα...

Υπό την πρωθυπουργική αλουργίδα...Υπό την πρωθυπουργική αλουργίδα

Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

(αλουργίδα θηλυκό. η βασιλική πορφύρα των βυζαντινών χρόνων; (μεταφορικά) είδος πανωφοριού πορφυρού χρώματος; (κατ' επέκταση) κάθε πορφυρόχρωμο }.


Μπορεί ο Μ. Κωνσταντίνος να σκέπαζε ανεξαιρέτως με την αλουργίδα του (πορφυρούν ένδυμα των αυτοκρατόρων που υποδηλώνει και την εξουσία) τους ατακτούντες στην ιδιωτική τους ζωή κληρικούς για λόγους ευνόητους, αλλά ο πρωθυπουργός, ο υπουργός, ο δήμαρχος, δεν μπορούν άκριτα και ανεξέλεγκτα να καλύπτουν ενέργειες, παραλείψεις, υπερβολές και σκάνδαλα των συνεργατών τους.
Η καθημερινή πρακτική και εμπειρία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Όταν ο πρωθυπουργός αίρει τις αμαρτίες των παρανομούντων ή κατά υπόνοια ατακτούντων συνεργατών του και αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη περί της αθωότητάς τους, δίνει το δικαίωμα της αμφισβήτησης και κινδυνεύει να διαψευσθεί. Βεβαίως μέχρι αποδείξεως της ενοχής δεν παύει να είναι αθώος ο συκοφαντηθείς, αλλά καλόν είναι να αναλαμβάνει τις ευθύνες ο ίδιος, να επιζητεί την έρευνα και να τιμωρούνται αμείλικτα οι σπερμολόγοι. Το περιβάλλον, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και όλων των αξιωματούχων, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία τους.
Αποτελεί όντως γενναιότητα, μεγαθυμία και ευαισθησία η ανάληψη ευθυνών με σκοπό να εξασφαλισθούν καλές συνθήκες εργασίας, να θωρακισθούν έναντι εκβιασμών και ανυπόστατων κατηγοριών και να αναπτύξουν πρωτοβουλία στην άσκηση του λειτουργήματός τους οι συνεργάτες τού πρωθυπουργού. Αρκεί, όμως, προ της αναλήψεως οποιασδήποτε ευθύνης να ελεγχθεί επισταμένως η κατηγορία.
Φρονούμε ότι η κάλυψη θωρακίζει τον ευσυνείδητο υπηρέτη του λαού από κακόβουλες ή υστερόβουλες κατηγορίες, αλλά για τον ασυνείδητο η οποιαδήποτε κάλυψη εκλαμβάνεται ως αδυναμία και ανοχή και τον ενθαρρύνει στη συνέχιση της παρανομίας. Γι’ αυτό, αν από την αλήθεια γεννιέται το οποιοδήποτε σκάνδαλο στην κυβέρνηση, είναι προτιμότερο να γεννηθεί το σκάνδαλο παρά να συγκαλύψει ο πρωθυπουργός την αλήθεια.
Είναι όντως επισφαλής η πρωθυπουργική αλουργίδα και έχει πολύ κόστος η ανάληψη τέτοιων ευθυνών από τον πρωθυπουργό. Γι’ αυτό πρέπει να προσφέρεται με επιφύλαξη, κατόπιν επισταμένης εξετάσεως και ποτέ αφειδώλευτα. Διότι «τοις μεν μη αδικούσι δίκαιος έπαινος. Τοις δε μη επιτρέπειν τοις αδικούσιν αδικείν πολλαπλάσιος εκείνου».
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->