Home » » ΕΝΑ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ: Της κυράς μας της γυναίκας

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ: Της κυράς μας της γυναίκαςΝάτην και η γιορτή της γυναίκας! Κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη έχουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Κυρίες, δεσποινίδες και οπαδοί της διαφορετικότητας ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ!
Η γιορτή χαρίζει ωραίες στιγμές. Δραστηριοποιούνται οι γυναικείες οργανώσεις. Συναγωνίζονται οι ομιλητές των εκδηλώσεων, ποιος θα πει τα πλέον εντυπωσιακά. Άσχετα πόσο τα πιστεύει ο καθένας τους.
Εγώ αρκούμε να επαναλάβω αυτό που ...ε λάλησε κάποτε ο Φρανκ Σινάτρα: "Για να κατανοήσεις τι σημαίνει γυναίκα πρέπει να παντρευτείς τουλάχιστον 10 φορές".Όμως για να παντρευτείς 10 φορές,    πρέπει να χωρίσεις 9!!! Ένας Ινδός φιλόσοφος έχει συμβουλέψει: "Προσοχή στο διαζύγιο. Κάθε χωρισμός μειώνει 20% την ακεραιότητα του άντρα".
Αν αυτό αληθεύει τι απομένει στον ένατο χωρισμό για να προσφέρει στην δέκατη σύζυγο???
Ας δούμε όμως τι μας έχει γράψει σχετικά στο χρονογράφημα που ακολουθεί ο συνεργάτης μας Κώστας Μπιλίρης.   


Της κυράς μας της γυναίκας

Μονόλογος για τη γυναίκα. Μαζί και εκδήλωση θαυμασμού για τη γυναίκα.
Εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την προσφορά της.
 Κείμενο για τη γυναίκα και τι να πρωτοπείς;
Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα και εκ γυναικός πηγάζει τα κρείτω.
Γνωστή η λιγόλεξη αντιπαλότητα του αυτοκράτορα Θεόφιλου και της Κασσιανής.
Για μας εκ γυναικός πηγάζει αναφορά. Καθόσον και εκ γυναικός πηγάζει ενδιαφέρον και περιεχόμενο.
Οπότε από τη μοίρα της γυναίκας είναι εμπνευσμένο και το κείμενο που αναπτύσσεται.
Εκ γυναικός οικοδομείται και το εορταστικό πλαίσιο που θα κινηθούμε. Και μάλιστα με ξεχωριστή ευχαρίστηση. Εκ γυναικός θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και κάποια σπουδαία τραγούδια. Αν δεν ήμουν φάλτσος θα σας έλεγα πολλά.
Τη γυναίκα σαν οντότητα, την αδίκησαν τα ανδροκρατικά συστήματα. Γνωστά αυτά και δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε. Την υπουδούλωσαν οι ανδρικές επιθυμίες. Και τα κέφια των αρσενικών. Τα λέμε γιατί τα διαπράττουμε.Τα λέμε για να τα ομολογήσουμε.
Η γυναίκα δεν υπήρξε ένας θηλυκός άνθρωπος, αλλά σκεύος ηδονής και όργανο τεκνοποιϊας. Αυτά όχι μόνο λέγονται, αλλά και αποδεικνύονται.
Εδώ όσον αφορά στο πρώτο μέρος της διαπίστωσης, υπάρχει κάτι άγνωστο.Αναρωτιέμαι και ψάχνω την απάντηση.
Πώς δημιουργήθηκε η πρώτη σχέση εξαγοράς;  Η γυναίκα πρόσφερε το σώμα της, ή ο άνδρας εξαγόρασε κάποιες στιγμές ηδονής;
Σύμφωνα με μια μυθολογική πληροφορία ανατολίτικης προέλευσης, η γυναίκα δόθηκε στον άντρα για ένα τσαμπί σταφύλι. Μη μου πείτε πως έφταιξε η κληματαριά. Και δεν πιστεύω τα κληματόφυλλα να έγιναν ντολμαδάκια. 
Την αναχαίτισαν στερώντας της το δικαίωμα να κατευθύνει τη θέλησή της και να ορίζει τον εαυτόν της.
Την ενοχοποίησαν κηρύττοντας “στο κακό ζήτα αιτία τη γυναίκα”. Επί το γαλλικότερον “σερσέ λα φαμ”. Από προφορά σκίζω.
Της χρέωσαν το χάσιμο του παράδεισου και τη θεώρησαν αιτία της κακοδαιμονίας μας.
“Η Εύα με ηπάτησεν”! Βρε  τομάρι! γιατί δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου? Αν η παράβαση ήταν της γυναίκας, το αμάρτημα δεν θα λέγονταν προπατορικό, αλλά προμητορικό.
Την υποτίμησαν βάζοντας το Ριγολέτο να συμβουλεύει. “Μη στενοχωρηθείς αν χάσεις τη γυναίκα, ή την άμαξα. Θα περάσουν άλλες¨”. Πώς να μην τους ψάλεις τα εξ αμάξης;
Την κατήγγειλαν ως μάγισα και την έκαψαν. Στους τρεις αιώνες που κουμαντάρησε η Ιερά Εξέταση, έκαψαν ενιακόσιες χιλιάδες γυναίκες με τη ρετσινιά της μάγισας. Αυτή η Ιερά Εξέταση ήταν εντελώς ανίερη.
Την κατέταξαν να βρίσκεται μονίμως στους νομοδέκτες και ποτέ στους νομοθέτες. Η περίοδος της λεγόμενης μητριαρχίας, ήταν μια ακόμη αντρική εφεύρεση. Δεν της αναγνώρισαν το δικαίωμα να έχει άποψη, προτίμηση και απόφαση. Άργησαν πολύ να ανεχθούν τη συμμετοχή της στα κοινά. Μέχρι και στη δεκαετία του πενήντα, δεν ανέχονταν τη μόρφωσή της.
Κάποτε αν μια κοπέλα είχε προβιβασθεί ως την Τετάρτη Δημοτικού, είχε ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών.
Η ανδροκρατική αντίληψη, ίσως και πονηριά, ενδεχομένως και κάποια σκοπιμότητα, της αρνήθηκαν το ρόλο του μπροστάρη. Και το ρόλο και τον τίτλο. Της φόρτωσαν το νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών ώστε να μην έχει χρόνο για πρωσοπικές στιγμές και δημιουργία ονείρων.  
Αν η ζωή μας ήταν ποδόσφαιρο, η γυναίκα δεν θα ανέβαινε ποτέ στην Πρώτη Εθνική Κατηγορία.
Την υποχρέωσαν, θα έλεγα και τη συνήθισαν πάντα να δίνει και σπάνια να παίρνει. Στις αναμετρήσεις με τον άντρα, την ήθελαν πάντα χαμένη.
Γνωστά αυτά θα μου πει κάποιος. Τι τα λέμε και τα ξαναλέμε; Για να υπενθυμίσουμε πως τίποτε δεν διορθώθηκε χωρίς αγώνες. Η αναγνώρισή της δεν παραχωρήθηκε. Κερδίθηκε. Η ισότητα δεν προσφέρθηκε. Αναγνωρίσθηκε. Κατακτήθηκε.
Γυναίκα! Ένα αίνιγμα που απαιτεί πολλές απαντήσεις.
Γυναίκα! Ένα πρόβλημα που λύνεται με πράξεις αγάπης.
Γυναίκα! Ένα βιβλίο με εκλεκτό περιεχόμενο! Ξεφυλλίζοντάς το, βρίσκεις πολλές σελίδες να διαβάσεις. Πολύ υλικό ν΄ασχοληθείς. Κι αξίζει για χατίρι της ν΄αναλώσεις χρόνο και διάθεση.
Γυναίκα! Ένα μαγικό,αρωματικό κιτρολέμονο.Όσο κι αν το στίβεις, δεν παύει να δίνει χυμούς. Γυναίκα! Το άλλο όνομα της ζωής.
Όμως για να έχει ευχάριστο μέλλον η ανθρώπινη ζωή, πρέπει να εξασφαλίζεται το παρόν της γυναίκας.
Με άλλα λόγια, το αν θα ντύνεται με ποιότητα η ανθρώπινη ζωή, εξαρτάται από τη συμπεριφορά των ανδρών, απέναντι στη γυναίκα. Οπότε για να έχει μέλλον η ανθρώπινη κοινωνία,πρέπει ν΄αναγνωρίζεται μονίμως η παρουσία της γυναίκας.
Ν΄αναγνωρίζεται, να ομολογείται και να προστατεύεται. 

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->