Home » » Άγχος και εξομολόγηση

Άγχος και εξομολόγηση



Άγχος και εξομολόγηση
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Ένα άγχος, που είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ανεργίας, της ασθένειας και του πληγωμένου εγωισμού, του ευδαιμονισμού και του αισθήματος της ενοχής, της έλλειψης μεταφυσικής πίστης, γέμισε την ψυχή του ανθρώπου, επηρέασε τη ζωή του και τον έκανε δυστυχισμένο. Άδειασε η ψυχή του ανθρώπου από κάθε ευγενικό συναίσθημα και ιδανικό, γέμισε με τριβόλια του μίσους και κατακτήθηκε ολοκληρωτικά από το αίσθημα της ενοχής.
Το να επιδιώκουμε θεραπεία του άγχους μόνο με φάρμακα είναι ματαιοπονία. Το να καταφεύγουμε στον ανατολικό μυστικισμό και στη βουδιστική απραξία είναι ουτοπιστικό. Το να βρίσκουμε τη λύση στα ναρκωτικά είναι εγκληματικό. Το να αναζητούμε την απαλλαγή μας από την ενοχή, την παράβαση και την αμαρτία στην εξομολόγηση με μετάνοια, είναι αποτελεσματικό.
Τι μπορεί, όμως, να προσφέρει η ψυχανάλυση στον άνθρωπο που υποφέρει από το αίσθημα της ενοχής; Η γνωστή θεωρία του Φρόυντ, του ιδρυτή της ψυχαναλύσεως, έπεισε πολλούς επιστήμονες της εποχής του ότι η θρησκεία είναι γενεσιουργός παράγων των νευρωτικών καταστάσεων. Αλλά όσο περνούσε ο καιρός και σωρευόταν η επιστημονική πείρα στον τομέα της ψυχαναλύσεως, η θεωρία του Φρόυντ έχανε την πειθώ της και αποδεικνυόταν αβάσιμη. Σήμερα πολλοί σοβαροί επιστήμονες, ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές συνεργάζονται με τους ιερείς – εξομολόγους και στέλνουν τους ασθενείς τους στο εξομολογητήριο.
Η θεοποίηση, τελευταία, του Internet ίσως επιφέρει πάλι αναστάτωση και στην εξομολόγηση. «Μοιάζει ότι το ίδιο το Internet απέκτησε συνείδηση. Ίσως θεωρεί τον εαυτό του σα Θεό», διακήρυξε σύγχρονος επιστήμονας και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε στην αρχή ενός ντελικάτου χορού τεχνολογίας και πίστης, το γάμο του Θεού με τα δίκτυα των computers... Το Internet εκρήγνυται και η Εκκλησία πρέπει να είναι εκεί» (περιοδικό TIME).
Εμείς, βέβαια, οι Χριστιανοί μένουμε σταθεροί στην πίστη μας και στον αιώνιο λόγο του Θεού, στο μυστήριο της εξομολόγησης και στις προτροπές των Πατέρων: «...Καν καθ’ημέραν αμαρτάνης, καθ’ημέραν μετανόει... ει επαλαιώθης σήμερον από της αμαρτίας, ανακαίνισον σεαυτόν διά της μετανοίας... η δε του Θεού φιλανθρωπία απεριόριστος» (Ιωάννης Χρυσόστομος).
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->