Home » » Η Σοφία Βούλτεψη στο ARTVILLE

Η Σοφία Βούλτεψη στο ARTVILLE



Η Σοφία Βούλτεψη στο “Artville

         Στο πλαίσιο των «Φιλολογικού Καφενείου», με ιδιαίτερη επιτυχία, τη Δευτέρα 12η Μαρτίου 2018, στην αίθουσα του Πολυχώρου “Artville” Ιάσονος 5, Γλυφάδα, έγινε η ομιλία της τ. υπουργού και βουλευτή κυρίας Σοφίας Βούλτεψη, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της Γυναίκας.
     
  
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος Μιχαήλ Αγγελάκης με την αναφορά του στους αγώνες της γυναίκας, αλλά και στις ισορροπίες που είναι απαραίτητο να βρει το γυναικείο κίνημα ώστε να μην χάνει η γυναίκα την θηλυκή της υπόσταση. Επίσης, αναφέρθηκε και στο σπουδαίο έργο του κεφαλλονίτη πατέρα της Σοφίας, Γιάννη Βούλτεψη, στην δημοσιογραφική του τόλμη να αποκαλύψει το σκάνδαλο και τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από τους παρακρατικούς. Στη συνέχεια, η γενική γραμματέας Μαρία Ματάλα καλωσόρισε, ευχαρίστησε τους καλεσμένους και διάβασε το βιογραφικό της Σοφίας Βούλτεψη.
Η ομιλία της κ. Σοφίας Βούλτεψη
         Στην συνέχεια πήρε τον λόγο η κα Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας για την αντιμετώπιση των γυναικών από τους άνδρες, το γυναικείο κίνημα και τις σκέψεις της πάνω σε αυτό, το δικαίωμα ψήφου της γυναίκας στην Ελλάδα. Αναφερόμενη στην Simone de Beauvoir και το βιβλίο της «το Δεύτερο Φύλο» τόνισε την κοινωνική πολυεπίπεδη αδικία εις βάρος των γυναικών, αλλά και τους αγώνες τους για ισότιμη μεταχείριση. Η κα Βούλτεψη μίλησε για την ανάγκη του άνδρα να ζητά πρακτικές λύσεις από την γυναίκα, τις καθημερινές της ασχολίες που γίνονται τροχοπέδη της για έρευνα και επιστημονική ή καλλιτεχνική ενασχόληση λόγω χρόνου και οικογενειακών υποχρεώσεων.
         Επίσης, το γυναικείο συναίσθημα περνά πρώτο στην αξιολόγηση των αναγκών μιας γυναίκας, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την δημιουργία και την έρευνα. Προικισμένες γυναίκες γεννήθηκαν και τους προηγούμενους αιώνες, όμως δεν κατάφεραν να σπουδάσουν και να εκφραστούν. Τόνισε δε το γεγονός ότι ακόμη και αρχαία κείμενα υπάρχουν, τα οποία είναι ελάχιστα διαδεδομένα, όπως το «Γυναικών Αρεταί» του Πλούταρχου που εξυψώνει την γυναίκα, και μάλιστα δεν μιλά καθόλου για τις καθημερινές οικιακές της ασχολίες. Μίλησε επίσης για την γυναίκα ζωγράφο, το σχολείο ζωγραφικής μέσα στην σχολή Καλών Τεχνών και τον αγώνα των λίγων αυτών γυναικών, μόλις τον προηγούμενο αιώνα, να καταφέρουν να εξισωθούν ως φοιτήτριες με τους άνδρες φοιτητές και να συμμετέχουν σε κοινά μαθήματα γυμνού σχεδίου. Με παραδείγματα γυναικών ζωγράφων που υπερπήδησαν κάθε κοινωνικό και οικογενειακό εμπόδιο χάριν της τέχνης, όπως την Frida Kahlo και φυσικά αναφορά στην παραβρισκόμενη ζωγράφο και χαράκτρια  Ρένα Ανούση – Ηλία έκλεισε η ομιλία της.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Θάνος Παρούτσας, η κ. Μαίρη Παπάζογλου, Δημοτική Σύμβουλος, πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Γλυφάδας με αξιοσημείωτη προσφορά στον πολιτισμό της Γλυφάδας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέλιος Κουρουπάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Γκόλφ Γλυφάδας, η κ. Ντίνα Σταύρου, Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Γλυφάδας ΕΝ  ΠΛΩ, η κ. Ρένα Ανούση-Ηλία, Ζωγράφος και Χαράκτρια, ο κ. Κώστας Ευαγγελάτος, ζωγράφος, οι κ.κ. Σφαντός και Γριτσάκος εκπρόσωποι του προσωρινού συμβουλίου του συλλόγου Βούλας ΥΠΑΤΙΑ, ο κ. Ιωάννης Μούρτζος, ο κ. Δημήτρης Φλεβάρης, ο κ. Βέρνερ Χέρμανν και πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων.
Στην αίθουσα είχαν αναρτήσει έργα τους σχετικά με την Γυναίκα τα μέλη του Δ.Σ. του Arthina Μιχαήλ Αγγελάκης, Βέρνερ Χέρμανν, Μαρία Ματάλα και η τιμώμενη Ρένα Ανούση – Ηλία. Η βραδιά έκλεισε με μεγάλη επιτυχία.

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->