Home » » Οι απειλές πολέμου του επικίνδυνου και απρόβλεπτου Ερντογάν

Οι απειλές πολέμου του επικίνδυνου και απρόβλεπτου ΕρντογάνΟι απειλές πολέμου του επικίνδυνου και απρόβλεπτου Ερντογάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία λειτουργεί εκτός κάθε πλαισίου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και εκτός κάθε έννοιας λογικής και καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά. Και είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή των Ιμίων και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) αποτελούν απλές κινήσεις επίδειξης ισχύος. Η εποχή που το τουρκικό παρακράτος σχεδίαζε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο προκειμένου να επιτύχει την ανατροπή Ερντογάν (βλ. Σχέδιο «Βαριοπούλα») ανήκει στο παρελθόν.
Η τουρκική επιχειρηματολογία δεν εδράζεται πλέον στη λογική των «γκρίζων ζωνών», των οποίων το καθεστώς θα πρέπει να αποσαφηνισθεί, αλλά στον ισχυρισμό ότι πρόκειται για τουρκικά εδάφη! Γνωστή είναι και η θεωρία των «τουρκικών νησίδων που έχουν καταληφθεί παρανόμως από την Ελλάδα». Με τον τούρκο πρόεδρο να διαμηνύει σε Αθήνα και Λευκωσία «να μην κάνουν το λάθος βήμα», προειδοποιώντας σε έντονο ύφος πως «για εμάς ό,τι είναι το Αφρίν είναι και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο». «Οι μαγκιές τους» είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν «είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και τον στόλο μας». Δυστυχώς, η Άγκυρα εκλαμβάνει τις δικές μας καλές προθέσεις ως αδυναμία και υποχωρητικότητα και συνεχώς τραβάει κι άλλο το σκοινί δοκιμάζοντας τις αντοχές μας.
Είναι πλέον καταφανέστατο πως το σχέδιο των τούρκων (και με τη χρήση της στρατιωτικής της δύναμης) αποσκοπεί στο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στο Αιγαίο και στην Κύπρο.  Η Τουρκία δεν διστάζει να ανοίγει πολλαπλά μέτωπα απειλώντας την Ελλάδα και παράλληλα να δρα στρατιωτικά εντός της κυπριακής Α.Ο.Ζ. Η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας, συμβεβλημένης με το Κυπριακό κράτος να πραγματοποιήσει προγραμματισμένες εργασίες στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 3 της κυπριακής Α.Ο.Ζ., εκ μέρους ολόκληρης μοίρας πολεμικών σκαφών του τουρκικού ναυτικού αποτελεί διεθνή πειρατεία. Είναι ενέργειες που δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές της προθέσεις που αμφισβητούν ξεκάθαρα με απούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα τα τουρκικά πολεμικά σκάφη δεν παραβιάζουν μόνο, όπως παλιά, τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Τώρα επιτίθενται κατά των ελληνικών σκαφών που περιπολούν εντός ελληνικών θαλάσσιων υδάτων! Ο πρόσφατος εμβολισμός τη ελληνικής ακταιωρού του Λιμενικού Σώματος δεν ήταν όπως υποστηρίζουν μερικοί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αφού κάτι παρόμοιο συνέβη και στις 17 Ιανουαρίου με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος». Ενώ ταυτοχρόνως η Άγκυρα επιχειρεί (καίτοι δίχως εντυπωσιακά αποτελέσματα) στην συριακή επικράτεια. Άλλωστε τυχόν αδυναμίες της, στρατιωτικές και άλλες, που ενδεχομένως αποκαλύπτονται σε αυτό το στάδιο, τις αποκρύπτει ο πολλαπλασιασμός του «θορύβου» που δημιουργεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο ο Ερντογάν.
Οι σοβαρές και συνεχώς κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κυπριακή Α.Ο.Ζ. δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας σε όλους όσοι ακόμη πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να τιθασευτεί και να μεταμορφωθεί. Τα επόμενα βήματα έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση, που είναι λάθος να νομίζει ότι η προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς γίνεται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση στο προβληματικό σκηνικό της γειτονικής χώρας και όχι για αναβάθμιση των επεκτατικών της σχεδιασμών. Ειδικά οι πολεμικού τύπου απειλές που εκτόξευσε ο ίδιος ο Ερντογάν («μην κάνετε τη λάθος κίνηση σε Αιγαίο και Κύπρο»), διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο και περιορίζουν τις προσδοκίες για αμιγώς εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του τούρκου προέδρου. Η Τουρκία επιχειρεί στην ουσία να θέσει υπό τον έλεγχο της όλη την περίμετρο των συνόρων της από το Αιγαίο έως την Κύπρο και την Συρία.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν απέναντι σε έναν τόσο απρόβλεπτο παράγοντα, όπως έχει εξελιχθεί το καθεστώς Ερντογάν είναι σίγουρα πολλά και αναζητούν επειγόντως απαντήσεις. Αλήθεια, ποιός επιτέλους θα βάλει στη θέση του αυτόν τον τύπο που λέγεται Ερντογάν πριν να είναι πολύ αργά; Ποιός επιτέλους θα βάλει στη θέση του αυτόν τον παρανοϊκό τύπο πριν ανάψει παντού φωτιές; Ποιός επιτέλους θα βάλει στη θέση του αυτόν τον σύγχρονο πειρατή πριν να βάψει κόκκινη με το αίμα αθώων ανθρώπων ολόκληρη την Μεσόγειο. Ποιός αλήθεια θα σταματήσει επιτέλους αυτόν τον απρόβλεπτο και επικίνδυνο τύπο που φυλακίζει και δολοφονεί αδιάκριτα πριν αιματοκυλήσει τον κόσμο ολόκληρο;
Η Ευρώπη μήπως; Προς το παρών αρκείται μόνο σε χλιαρές ανακοινώσεις! Η Ρωσία; Αυτή ενδιαφέρεται μόνο για τα δις των εμπορικών συμφωνιών που συνήψε με την Άγκυρα! Οι Η.Π.Α.; Εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε! Οι συνέργιες με τα γειτονικά κράτη και οι τριμερείς συμμαχίες; Προς το παρών όλοι κωφεύουν! Η Ιταλία στην οποία ανήκει το γεωτρύπανο SAIPEM 12000; Η φρεγάτα που απέστειλε για την προστασία του γεωτρύπανου είναι παλιά και περιορισμένων δυνατοτήτων! Ο Διεθνής παράγοντας; Ουδέτερος έως αδιάφορος! Φαίνεται πως όλοι θέλουν να αντιδράσουν  αλλά ταυτοχρόνως η αντίδραση αυτή να μην προκαλέσει ένταση στις σχέσεις τους με την Τουρκία!
Υστερόγραφο 1: Ξεμέθυστος ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης όταν έκανε τις γνωστές δηλώσεις, δικαιώνοντας στην ουσία τους σκοπιανούς;
Υστερόγραφο 2: Ανησυχία για ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εξέφρασε προσφάτως ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, 22 χρόνια μετά την κρίση του 1996! Τυχαίο; Δεν νομίζω!!! 

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->