Home » » Κοινός ο αγώνας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Κοινός ο αγώνας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της ΧάλκηςΚοινός ο αγώνας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Ο Ελληνισμός όπου γης με ενημερωτικές διαλέξεις, πρόσφατα και στη Λαμία, με ψηφίσματα, με διαμαρτυρίες, επισημαίνει την αυθαιρεσία των Τούρκων να κρατούν κλειστή στο λυκαυγές του 21ου αιώνα τη μεγάλη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική κυβέρνηση τη στιγμή που επιχειρεί την είσοδό της στην Ε.Ε., μεθοδεύει την ολοκλήρωση των κακουργημάτων εθνοκάθαρσης σε βάρος των υπολειμμάτων του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οφείλει η διεθνής κοινότητα να τείνει αυτήν τη φορά «ευήκοον ους» και να παρέμβει αποφασιστικά για την επαναλειτουργία της Σχολής, να τεθεί τέρμα στην αιχμαλωσία του Πατριαρχείου και να εφαρμοστούν οι διεθνείς κανόνες.
Η ιστορική Σχολή της Χάλκης στεγάζεται στην Ι. Μονή της Αγίας Τριάδας, που είναι το στεφάνι στο ωραιότατο νησί της θάλασσας του Μαρμαρά. Η Μονή, στο πέρασμα των αιώνων, γνώρισε πολλές περιπέτειες, έως ότου το 1844, επί Πατριάρχου Γερμανού Δ΄, ιδρύθηκε με απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου η «Ιερά Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας». Το 1971 η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία της Σχολής.
Στα 127 χρόνια λειτουργίας της, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έδωσε πολλούς πατριάρχες, επισκόπους, κατώτερους κληρικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και ανέδειξε μεγάλες μορφές του Γένους μας. Το σημερινό κτίριο της Σχολής κατασκευάστηκε το 1895 με έξοδα του ομογενή μας Παύλου Σκυλίτση – Στεφάνοβικ πάνω στα ερείπια του προηγούμενου, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1894.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Τουρκία διαβεβαίωνε ότι θα δεχθεί την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, αν το θέμα αποτελούσε μέρος μιας συμφωνίας που θα εξασφάλιζε σοβαρές υποχωρήσεις της ελληνικής διπλωματίας. Τώρα η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της.
Η συμπεριφορά τής Τουρκίας κλιμακώνεται επικίνδυνα και προκλητικά και δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης στον Ελληνισμό. Δυστυχώς με τέτοια ασυνέπεια η Τουρκία υπονομεύει μόνη της το δρόμο προς την Ευρώπη και την αναγνώρισή της ως πολιτισμένου κράτους, αλλά και την αποκατάσταση των ειρηνικών σχέσεων των δύο λαών.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->