Home » » Το ξεμάτιασμα...

Το ξεμάτιασμα...Το ξεμάτιασμα !!!!!!
ΑΠΟΣΚΑΣΜΟΣ Η βασκανία είναι αρχαία υπόθεση

Το μάτιασμα - η βασκανία συμβαίνει περισσότερο σε αυτούς που το πιστεύουν. Είναι αποδεκτό από την εκκλησία και μάλιστα υπάρχουν και προσευχές οι οποίες ξεματιάζουν.

Η αρχή της βασκανίας τοποθετείαι στην Χαλδαία, από όπου διαδόθηκε στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ανάμεσα στους αρχαίους ημών προγόνους που παραδέχονταν την βασκανία ήταν ο Δημόκριτος, ο Αριστοτελης, ο Πλούταρχος, ο Ηλιόδωρος κ.α.
Τα «φτου να μην αβασκαθεί» που έλεγαν οι παλιοί π.χ. για ένα όμορφο μωρό, είχε το εξής νόημα: Έφτυναν για να φύγει με το σάλιο όποιος φθόνος μπορεί να υπάρχει μέσα τους, για να μην μεταφερθεί στο «αντικείμενο του θαυμασμού». Οι πιο διαδεδομένες ευχές είναι οι «Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά» και «Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, δωρεάν ελάβατε δωρεάν δότε ημίν», που πρέπει να ειπωθούν τρεις φορές, καθώς χύνονται τρεις σταγόνες λάδι σε νερό. Αν διαλυθεί το λάδι και υπάρξει… χασμουρητό, σύμφωνα με τους «ειδικούς», το άτομο είναι ματιασμένο και πρέπει να ακολουθήσει μεγαλύτερη ευχή, που είναι διαφορετική από τόπο σε τόπο. Το ξεμάτιασμα μπορεί να γίνει και από μακριά, αρκεί το άτομο που ξεματιάζει να έχει καλή πρόθεση και πνευματική σχέση με τον «πάσχοντα».
Στο τέλος του ξεματιάσματος… κουνιέσαι απ’ τη θέση σου
Αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, γίνεται για να φύγει η αρνητική ενέργεια. Κάποιος μπορεί να μάθει την «τέχνη» του ξεματιάσματος μόνο σε άτομο του αντίθετου φύλου
Άγνωστο γιατί, αλλά διαφορετικά θεωρείται ότι… δεν θα πιάσει. Το ίδιο ισχύει αν ο άρτι «ξεματιασμένος» πει «ευχαριστώ». Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, η «διδασκαλία» της πρακτικής πρέπει να γίνει μέρα, από την ανατολή ως την δύση του ήλιου.Το μάτιασμα μάλιστα μπορεί να γίνει σε τέτοιο βαθμό, που να μας προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο που δεν φεύγει, υπνηλία, αδιαθεσία, πόνο, κακοτυχία, ακόμα και συμφορά!
Επίσης, να έχετε κατά νου πως δεν ματιάζονται μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα κακόμοιρα τα ζώα!Στη Θεσσαλία το ονομάζουν αρμένιασμα, στα Δωδεκάνησα ματικό ενώ στην Κρήτη λάβωμα, φιαρμός ή θιάρισμα. Στη Μάνη επίσης το λένε αποσκασμός!!Ο πιο διαδεδομένος τρόπος προστασίας από το μάτιασμα, είναι το ματόχαντρο, ένα φυλαχτό που αποτελείται από μία χάντρα και μέσα της ένα γαλάζιο μάτι.Φτου σας μη σας βασκάνουμε λοιπόν!!

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->