Home » » ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: Δίαιτα η Μεσογειακή

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: Δίαιτα η Μεσογειακή

 Να και το Σάββατο με τους Θοδωρήδες!
Να και η Κυριακή της Απόκριάς!
Να και οι παρελάσεις οι καρναβαλικές!
Να και οι καμπύλες οι ξεμασκαρεμένες!
Να και οι Βραζιλιάνες οι καλύτερες Τσιτσιδωτές του κόσμου.Τις κοιτάς και αναρωτιέσαι τι να έγινε το βρακί τους!
Να και η καθαρά Δευτέρα! Και πέφτουμε με τα μούτρα στη νηστεία. Δηλαδή πέφτουμε με τα μούτρα στο Φαΐ!
Μέχρι το Πάσχα πρέπει να πάω σε δώδεκα χορούς και 27 συνεστιάσεις. Δεν θα τσιμπίσεις κάτι? Αλλά αρκετά με τις επεξηγήσεις. Ακολουθεί το κείμενο του Κώστα Μπιλίρη περί Μεσογειακής διατροφής και υγιεινής ... κλαπακοσύνης . Από μας καλές απόκριες και καλά ...κλαπακώματα!!!
ΔΙΑΙΤΑ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ
του Κώστα Μπιλίρη


 Τα τελευταία χρόνια, λόγος πολύς ξοδεύεται για τη μεσογειακή διατροφή. Διαιτολόγοι και ειδικοί φαγολόγοι, ανακάλυψαν και συνιστούν ως πανάκειαν
όλων των ασθενειών, τη μεσογειακή δίαιτα.
Υγιεινιστές και εντεροπαρατηρητές, μασολόγοι, ζοχαδολόγοι, αιμορροϊδολόγοι, σφικτηρολόγοι και στομαχοπρωκτολόγοι, διατείνονται πως το μεσογειακό φαγητό, θεραπεύει πάσαν νόσον και πάσαν (όρα σχετική περικοπή).
Ένας τέτοιος μια μέρα που συζητούσαμε, έπαιρνε και όρκο.

Αν σου λέω ψέματα, να χάσω τη μασέλα μου και να μη μπορώ να φάω ντολμάδες και καρότα.

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Όποιος δημοσιογράφος δεν έχει θέμα για την εφημε- ρίδα του, καταφεύγει αμέσως στη μεσογειακή διατροφή και εκθειάζει την ευεργεσία που χαρίζει στο γένος των Ελλήνων. Όταν ένας παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής δεν ξέρει τι άλλο να πει για να συμπληρώσει το χρόνο του, τηλεφωνεί σε δυο τρεις θεωρούμενους ειδικούς και ομιλούν περί μεσογειακού μαγειρέματος.
Με είχαν καλέσει μια μέρα σ’ ένα τηλεοπτικό κανάλι να σχολιάσουμε την εξάρ- τησή μας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όμως λόγω κακής συνεννόησης δεν ήρθαν οι άλλοι δυο καλεσμένοι.

Σας πειράζει μου λένε, ν’ αλλάξουμε θέμα;

Και τι θα πούμε;
Περί φαγητού και μεσογειακής δίαιτας.
Για πότε βρέθηκαν πεντέξι πανέμορφες μοντέλες, που όφειλαν την κορμάρα τους τάχα σ’ αυτή τη δίαιτα, για πότε βγήκαν τρεις ειδικοί στα παράθυρα, για πότε στρώθηκε μια συζήτηση ιμάμ μπαϊλντί, ούτε που το κατάλαβα.
Μεσογειακή λοιπόν διατροφή και τρελαθήκαμε στις συμβουλές και φλομώσα- με στις υποδείξεις.

Ονειρεύεσθε μια Ελλάδα πρωταθλήτρια της υγείας;

Ξαναγυρίστε στο παραδοσιακό τσουκάλι και προσαρμοσθείτε μεσογειακά. Αγαπάτε τον εαυτό σας και ενδιαφέρεσθε για το μέλλον των παιδιών σας;
Επιστροφή στο παρελθόν. Ξεσχίστε ζαρζαβατικά και όσπρια.Παραμύθι παραμύθι, το κουκί και το ρεβίθι. Φασούλι το φασούλι, γεμίστε το σακούλι. Με χόρτα από τη ράχη, τυλώστε το στομάχι.
Αγαπάτε τον εαυτό σας; - Μην ξαναπεράσετε από χασάπικο. Σέβεστε τον οργανισμό σας; - Μην αγγίζετε αρνί τής σούβλας. Δώστε το να το φάει ο ερωτικός σας αντίπαλος.
Πετάξτε όλη τη γραβιέρα στα ποντίκια. Θα πάθουν αρτηριοσκλήρωση και θα ψοφήσουν.
Χαρίστε το παστίτσιο στους Αλβανούς. Κι αν μπορέσουν να ξανασηκώσουν σημαία, φτύστε με.
Αφήστε το ψητό τής κατσαρόλας, στην κατσαρόλα. Κάποιος περίεργος θ’ ανοίξει το καπάκι, θα φάει το ψητό και θα πληρώσει την περιέργειά του.
Επιθυμείτε μακροημέρευση στην πόλη; Αντιγράψτε το μαγείρεμα της θεί- ας σας που είναι στο χωριό.
Θέλετε μια ήρεμη, φυσιολογική χώνεψη; Προσαρμόστε τα στομάχια σας στις επαρχιακές παρακαταθήκες.
Βρείτε αμέσως τις συνταγές της γιαγιάς σας.
Ορίστε; Πού θα βρείτε τη γιαγιά σας; Α κατάλαβα. Μόλις πήρε την αύξηση στην αγροτική της σύνταξη, το έριξε στις καταχρήσεις και τέζα.
Οι συμβουλές καλύπτουν και άλλες πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Σας ενοχλεί το παχύ έντερο; Μη τρώτε παχιά. Σας πειράζει το λεπτό έντε- ρο; Βράστε χοντρές φακές. Ερεθίζεται ο σφικτήρας σου; Βράσε όρυζα.

Εάν οι αρσενικοί ονειρεύεστε μεσογειακές ερωτικές επιδόσεις, ουδέν πρό- βλημα. Φάτε μεσογειακά. Οι τουρίστριες της Βόρειας Ευρώπης, θα σπεύσουν να το διαπιστώσουν.
Άσε που κοντεύει να ταυτισθεί η μακροζωία με τα μεσογειακά εδέσματα. Αφού κάποιος συνέστησε ν’ αλλάξουμε την ευχή του γάμου και αντί «δος αυτοίς Κύριε μακροημέρευσιν» να το κάνουμε «δος αυτοίς δίαιταν μεσογειακήν».
Βρε μανία με τη μεσογειακή διατροφή!
Λες και μεις παραγγέλνουμε ζαρκαδάκι σνίτσελ και φιλέτο στρουθοκαμήλου. Λες και μείς τόχουμε ρίξει στο χαβιάρι! Λες και βαρυστομαχιάζουμε από μπουτάκια φασιανών! Λες και στην κουζίνα μας περπατούν καραβίδες και αστακοί! Λες και πά- με κάθε βράδυ σε γιαπωνέζικο ρεστοράν!
Και πως θα την εφαρμόσουμε τη μεσογειακή μας δίαιτα;
Εμείς φέρνουμε το σιτάρι μας από τον Καναδά. Τη βρώμη που καταναλώνου- με, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το καλαμπόκι από τη Ρουμανία. Εμείς εισάγουμε ανανά από Μαρόκο, αρακά από Αυστρία, καρότα πολωνέζικα και ραπανάκια σενε- γαλέζικα. Εμείς και τα καλά μας πορτοκάλια τα λέμε Μέρλιν. Άσε δε τα κινέζικα προϊόντα.Ρε μπας και μας δουλεύουν; Μπας και είναι βαλτοί να μας κάνουν πλύση εγκε- φάλου; Αυτοί που συνιστούν μεσογειακή διατροφή, εφαρμόζουν κάτι από όσα λένε; Και εννοούν όλοι το ίδιο πράγμα λέγοντας μεσογειακή δίαιτα;
Ρε μήπως όλη αυτή η φλυαρία για μεσογειακή διατροφή, για κουκί και για ρε- βίθι, είναι παραμύθι παραμύθι;

Μήπως ακούγοντας όλα αυτά πρέπει να πούμε, βράσε όρυζα;

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->