Home » » ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣΔελτίο Τύπου

Πολυχώρος “artville”
ΘΕΛΓΗΣ ΚΑΤΑΧΑΝΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ
 ΔΕΥΤΕΡΑ 22/1/2018

           Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «ARTHINA» είναι ένας ανοιχτός πολυπολιτισμικός τόπος, που δίδει σε ανθρώπους της τέχνης, που δουλεύουν και ζουν ανάμεσα μας, αλλά και σε κάθε προβληματισμένο και σκεπτόμενο άνθρωπο, βήμα έκφρασης, προσφέροντας παράλληλα σε όλους νέες αισθητικές εμπειρίες.
           Στο πλαίσιο των «Φιλολογικού Καφενείου», με ιδιαίτερη επιτυχία, την 22η Ιανουαρίου 2018, στην αίθουσα του Πολυχώρου “Artville” Ιάσονος 5, Γλυφάδα, έγινε η ομιλία της κας Καταχανάκη, η οποία ουσιαστικά άνοιξε τον κύκλο ομιλιών για το 2018.
           Ομιλητές: Ο Μιχαήλ Αγγελάκης άνοιξε την παρουσίαση με την αναφορά του στο ρωμαλέο κίνημα του  Ρομαντισμού στην τέχνη, σημειώνοντας πως ρομαντισμός δεν είναι η αναφορά ενός «ρομαντικού δειλινού» αλλά ένα ρωμαλέο κίνημα ιδεών που σαν σημαία του είχε την εξατομίκευση του «εγώ», την φαντασία και την επιδίωξη του ιδεώδους, που οδήγησε στη γαλλική επανάσταση και στη συνέχεια στη ελληνική, τον αισθησιασμό αλλά και το συναίσθημα σαν απάντηση στον ορθολογισμό του κλασικισμού που προηγείτο.
           Η Μαρία Ματάλα, η οποία έκανε και το βίντεο με το υλικό της κας Καταχανάκη, καθώς και με υλικό που βρήκε από το Παρισινό Μουσείο της Ζωής των Ρομαντικών, μίλησε για την περιοχή και το ομώνυμο καφενείο κοντά στην Πλατεία Πιγκάλ στο Παρίσι, που το 1823 ονομάστηκε «Nouvelle Athènes» από τον  Dureau de la Malle και κατοικήθηκε από καλλιτέχνες.
           Έπειτα, έδωσε  τον λόγο στην κα Θέλγη Καταχανάκη, Ιστορικό και Αρχαιολογο καθώς και Φιλόλογο του Γαλλικού τμήματος της  Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.  Η κα Καταχανάκη επί 5ετία διατέλεσε επιμελήτρια των Αρχείων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος . Έχει τιμηθεί από τον Δήμο Κορυδαλλού για την προσφορά της στο εκπαιδευτικό έργο . Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ως 
μετάσχουσα  στην έκδοση του μνημειώδους έργου "Σφραγίδες Ελευθερίας " της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος , της οποίας είναι μέλος.
           Στην ομιλία της η κα Θέλγη Καταχανάκη, μας αφηγήθηκε το παραμύθι που έγραψαν οι βασιλιάδες και οι λαοί τους  εκείνη την εποχή. Με αφηγηματικό ύφος όρισε τον ρομαντισμό και εξιστόρησε τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση των Λουδοβίκων και την άνοδο του Ναπολέοντος, την απήχηση που είχε ο ξεσηκωμός της Ελλάδας το 1821, την ρομαντική φαντασία των τριών ανθρώπων που σε ένα δωμάτιο στην Οδησσό κατάστρωσαν  αυτόν τον ξεσηκωμό, τη σχέση των αγωνιστών του 21 με τον Ναπολέοντα, την ανάγκη των ανθρώπων για τα Ελληνικά δημοκρατικά ιδεώδη και την πάλη τους με την καθεστηκυία τάξη και την πυροδότηση όλων των καλών τεχνών . Η παρουσίαση έκλεισε με την Τρίτη πράξη της Κάρμεν του Μπιζέ, όπου προβάλει 40 χρόνια μετά την επανάσταση την απόλυτη ελευθερία του ατόμου στο πρόσωπο της Κάρμεν και την προβολή και αποθέοσω του λαου. Η κα Καταχανάκη θέλησε έτσι να προβάλλει την ιδέα της δημοκρατίας που εξήγγειλε ο ρομαντισμός χρησιμοποιώντας την λαϊκή συμμετοχή στην τέχνη.
           Την παρουσίαση έκλεισε ο δημοσιογράφος κος Δημήτρης Ζάχος, που μίλησε για την αξία του διδάγματος του ρομαντισμού και την τροφή για σκέψη στις ημέρες μας.
           Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ,μεταξύ άλλων, η Ελένη Δόγκα, η Ιφιγένεια Αμοργιανού συγγραφέας, ο Ιωάννης Μούρτζος, ο Δημήτρης Φλεβάρης, ο Βέρνερ Χέρμανν, ο Παναγιώτης Σαμαράς, ο Βασίλης Μπαλερίνας, ο Κώστας Αγγελάκης, η Ρόζα Βεζυρτζή – Παππά, η Παναγιώτα Γεωργαλά – Μούρτζου .
Η βραδιά έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιττας του συλλόγου.


                 Ο πρόεδρος                                         Η Γενική Γραμματέας

         Μιχαήλ Αγγελάκης                                       Μαρία Ματάλα


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->