Home » » Ο Εφιάλτης ενός ...έντιμου συμβιβασμού με τα Σκόπια

Ο Εφιάλτης ενός ...έντιμου συμβιβασμού με τα Σκόπια


Κίρο Γκλιγκόρωφ: «Εμείς είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Πυκνώνουν, πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν συνεχώς οι φωνές που αξιώνουν όχι άλλες υποχωρήσεις, όχι άλλους επαίσχυντους συμβιβασμούς. «Όχι στο Μακεδονία, Όχι στη σύνθετη ονομασία». Μα για το όνομα του θεού! Έλεος! Όχι και έντιμο συμβιβασμό με τα Σκόπια! Εφιάλτης μας έχουν γίνει αυτοί οι ανέντιμοι συμβιβασμοί! Ένα εφιαλτικό όνειρο σε συνέχειες που μα αναστατώνει ανελέητα τα τελευταία 60 τουλάχιστον χρόνια και μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Έντιμο συμβιβασμό ονομάσαμε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου το 1959, όταν αναδείξαμε τη μικρή τουρκική μειονότητα της Κύπρου (εξασφαλισθέντες Έλληνες είναι οι Τούρκοι Κύπριοι) σε κοινότητα και τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Η Κύπρος είναι σήμερα de-facto διχοτομημένη και κάτω από μόνιμη απειλή για πλήρη τουρκοποίηση!   
Η ελληνική εξωτερική πολιτική σχεδόν πάντα τα κάνει θάλασσα από την προπόνηση. Οι αντοχές μας συνήθως είναι αντοχές ημιχρόνου. Μετά υποχωρούμε και στο τέλος κλαψουρίζουμε και ερίζουμε μεταξύ μας επί των ερειπίων… Και όπως έγραψε τις προάλλες ο Αλέξης Καλέσης («Ελευθερία», 08/01/2018), κατά τα φαινόμενα, το αποτέλεσμα θα είναι: «Ελλάδα - Σκόπια: Άσσος ημίχρονο, διπλό τελικό». Η πλύση εγκεφάλου με την οποία καθημερινά το σύστημα βομβαρδίζει τον ελληνικό λαό δεν έχει τέλος δυστυχώς! Εμείς νομίζουμε πως το πρόβλημα θα το λύσουμε στους τηλεθαλάμους, στους ραδιοθαλάμους και στις πλατείες και όχι στο τραπέζι του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Εφόσον φυσικά υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης. Διότι δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι όταν απέναντι σου έχεις ένα παρανοϊκό ασύντακτο συνονθύλευμα που σφετερίζεται την ιστορία σου και αξιώνει ξεδιάντροπα την παράδοση της ταυτότητάς σου! Πρόκειται για μια θέση πολιτικά αφελή και εθνικά επικίνδυνη. Πώς να το κάνουμε δηλαδή! Υπάρχουν και πράγματα που δεν διαπραγματεύονται. Όπως είναι τα υψίστης σημασίας εθνικά θέματα.
Διερωτώμαι στ’ αλήθεια για ποιό λόγο σκύβουμε και ζητάμε συμβιβασμό με ένα ανύπαρκτο κράτος/έθνος που τροφοδοτεί καθημερινά ένα επικίνδυνο παιχνίδι άκρως ιμπεριαλιστικό μακρά κάθε λογής που στηρίζεται πάνω σε ανύπαρκτα σαθρά ιστορικά και πολιτιστικά θεμέλια… Το ξεκαθάρισε κάποτε ακόμη και ο Κίρο Γκλιγκόρωφ που να θυμίσω διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια μάλιστα επίσημης επίσκεψης του στην Αλβανία: «Εμείς είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Εμείς ήρθαμε στην περιοχή τον 6ον μ.Χ. αιώνα….».
Γιατί το έθνος των Ελλήνων που τα έβαλε άπειρες φορές με τα θηρία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το «ΟΧΙ» απέναντι στη σιδερόφρακτη πολεμική μηχανή του φασισμού του Χίτλερ και του Μουσολίνι, να τρέμει σήμερα μπροστά σε μια κουτσουλιά που την έκαναν κράτος και σήμερα θέλουν να τη βαφτίσουν «Μακεδονία»; Και μάλιστα με νονό τον πιο αποτυχημένο «διαπραγματευτή» του Ο.Η.Ε. τον Μάθιου Νίμιτς που αντί να συνετίσει τους σκοπιανούς ανάβει φωτιές με τις δηλώσεις του. Όχι λοιπόν, σε αυτά τα βαφτίσια δεν πρέπει να πάμε… Αν πάμε θα είμαστε υπόλογοι έναντι της ιστορίας!
Ποιοί όμως είναι αυτοί και γιατί μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας επανέρχονται δριμύτεροι στο θέμα της ονομασίας για τα γειτονικά Σκόπια; Η απάντηση φυσικά είναι πάρα πολύ απλή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που  επείγονται να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και μέσω αυτών να ελέγχουν πλήρως τα Βαλκάνια. Γιατί τα Βαλκάνια ήταν πάντα και είναι και σήμερα χώρος υψίστης πολιτικό/στρατηγικής και οικονομικής αξίας. Θέλουν λοιπόν πάση θυσία οι Αμερικανοί να ελέγχουν και να έχουν τον πρώτο λόγο την περιοχή. Αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες. Διότι είναι βέβαιο πως η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και αστάθεια στην περιοχή! Σε μια περίοδο μάλιστα που μοιράζει μπαρούτι από παντού!
Σε μια περίοδο που ο παρανοϊκός Ερντογάν ψάχνει ευκαιρία για εισβολή στο Αιγαίο, τη Θράκη και τα Βαλκάνια. Σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στη μέγγενη των αρπακτικών τροϊκανών και στον αναπνευστήρα των διεθνών αγορών χρήματος. Των διεθνών οίκων αποδόμησης των εθνικών οικονομιών που έφερε το ΠΑΣΟΚ (ΚΑΣΟΚ) με τους οποίους συμβιβάστηκε και η ΝΔ (του Λιάπη με τις πλαστές πινακίδες), αλλά και η φαρσοκωμωδία της αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μετονόμασε τους δεσμούς σε θεσμούς. Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν όταν στην εξουσία δεν βρίσκονται οι άριστοι αλλά οι άχρηστοι! Και το ΚΚΕ που τα χρόνια της σύγκρουσης των δύο μεγάλων ιδεολογικών συνασπισμών, ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αδιαφορούσε (άλλοι λένε συμφωνούσε) για την απεμπόληση της Μακεδονίας. Ψάξτε στην ιστορία και θα μάθετε γιατί…
«Ξυπνήστε πατριώτες!». λέει ο Μίκης Θεοδωράκης, και συνεχίζει: «Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου και όταν -ακόμη χειρότερα- την ξεπουλάς, αυτό είναι ραγιαδισμός.  Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός»! Συνυπογράφω μέχρι κεραίας όλα τα παραπάνω. Καιρός να αφήσουμε στην άκρη και τους λαϊκισμούς και τους κακώς νοούμενους εθνικισμούς. Οι ακραίες φωνές εκατέρωθεν, δεν δίνουν ποτέ λύσεις στα ανοικτά εθνικά ζητήματα/προβλήματα. 
Υστερόγραφο: Όποιος προσβλέπει στην Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω του τους αλυτρωτισμούς... Ας κατεβάσουν λοιπόν πρώτα τα παλιόπανα που κρέμασαν παντού και τα ονόμασαν σημαία της Μακεδονίας! Ας αποσύρουν τις ηλιθιότητες περί μακεδονικού έθνους ... Ας αλλάξουν όλες τις ελληνικές ονομασίες που έδωσαν στους δρόμους και στις πλατείες τους .. Ας κατεβάσουν τα δικά μας αγάλματα και μετά να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων … Ποιός λαός στον κόσμο ανέχτηκε ποτέ να του κλέβουν την πολιτιστική του κληρονομιά και την ιστορία του;  Ας μην είμαστε εμείς οι πρώτοι λοιπόν…

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->