Home » » ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ: Γιατροί και γιατρειά

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ: Γιατροί και γιατρειά


Γιατροί και γιατρειά 

Γράφει ο Κώστας Μπιλίρης

Εικοσιπέντε, εικοσιέξι, εικοσιεφτά….Όπως καταλαβαίνετε φίλοι μου, μετράω. 28,29,30…Μετράω και απ ΄ό,τι βλέπω, έχω πολύ δρόμο ακόμη. Όχι- όχι.  Δεν μετράω κουκιά. Αυτά, έχουν λόγους άλλοι να τα μετρούν. Ούτε λεφτά μετράω.  Έχω μπροστά μου έναν τηλεφωνικό κατάλογο και μετράω ειδικότητες…μμ…μμ. 44,  45,  46,  47   48 ! Μάλιστα είναι 48! Μωρέ μπράβο! Στο χρυσό οδηγό αναφέρονται 48 ιατρικές ειδικότητες. Και ξέρετε που στοχεύουν όλες αυτές οι ειδικότητες; Στην ανθρώπινη υγεία. Εμ βέβαια. Στην προστασία της υγείας μας. Και απ΄ό,τι έχω ακούσει , εκτός απ΄αυτές του χρυσού οδηγού, εξασκούνται άλλες 15νέες ειδικότητες, που επιτρέπουν στους εξασκούντες να κάνουν χρυσές δουλειές. Και θα δείτε σε λίγα χρόνια, να μην υπάρχει πόντος του ανθρώπινοτυ σώματος, χωρίς τον ειδικευμένο γιατρό του. Φτερνολόγος, αστραγαλολόγος, γαμπολόγος, λόγος για το κουτουπιέ, λόγος για την πατούσα,-που λέει ο λόγος- γοφολόγος, αφαλολόγος και τόσος λόγος, που θα χάνεις το λογικό σου.  Και απ΄ό,τι ξέρουμε ακόμη, χρησιμοποιούνται είκοσιδύο μέθοδοι επέμβασης για θεραπεία στο ανθρώπινο σώμα. Και όπως είναι γνωστό, κυκλοφορούν στην υφήλιο δεκαπέντε χιλιάδες χάπια διαφορετικής συσκευασίας και ονόματος  για να μας προστατεύουν και να μας θεραπεύουν. Τώρα,  το πώς γίνεται με όλες αυτές τις δεκάδες  ιατρικές ειδικότητες, τις εικοσιδύο μεθόδους θεραπευτικής επέμβασης και τα δεκαπέντε χιλιάδες χάπια, να μη μπορεί ούτε ένας άνθρωπος στη γη να αποδείξει πως είναι εντελώς καλά, δεν το καταλαβαίνω.
Θα μου πείτε. Τόσες ιατρικές ειδικότητες για το φιλαράκο, τον άνθρωπο! Ε πώς; Άνθρωπος είναι αυτός. Δηλαδή πελάτης. Να τον αφήσουμε χωρίς προστασία;
Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι όλα όπως τα νομίζουμε. Ούτε έρχονται όπως τα θέλουμε. Όμως, όπως και νάχει, εγώ σας συμβουλεύω.
Μην τα βάζετε με τους γιατρούς. Μην κατηγορείτε κανέναν γιατρό, μην αναθεματίζετε κανένα και μη στενοχωρείτε κανένα τους. Ο γιατρός είναι και αυτός άνθρωπος, και κάνει ότι μπορεί. Μετά το γιατρό, υπάρχει και ο Θεός. Ευτυχώς που δεν κάνει και ο Θεός ό,τι μπορεί. Γι αυτό μη συνδέετε πάντα το γιατρό με τη γιατρειά.  Άλλο γιατρός, άλλο γιατρειά.  Τον γιατρό τον βρίσκεις πληρώνοντας κάποια λεφτά. Την γιατρειά την περιμένεις, τάζοντας στο Θεό ό,τι έχεις και δεν έχεις.
Ανάμεσα στους γιατρούς και τους ασθενείς, δημιουργούνται και αναπτύσσονται πολλές σχέσεις. Όμως ανάμεσά τους παρατηρείται και μια ουσιαστική διαφορά. Οι ασθενείς έχουν ελπίδα να γιατρευτούν από αυτό που πάσχουν. Πάντως η ιατρική προχώρησε πολύ. Υψώθηκε σε πρώτου μεγέθους επιστήμη. Και μερικοί αναιδείς και χωρατατζήδες, αναρωτιούνται: πώς είναι δυνατόν μια τόσο σπουδαία επιστήμη σαν την ιατρική, να την έχουν ακόμη στα χέρια τους οι γιατροί…
Όμως εγώ σας συμβουλεύω να αγαπάτε τους γιατρούς. Και ξέρετε γιατί;  Γιατί το ανθρώπινο γένος έζησε εκατομμύρια χρόνια χωρίς γιατρούς. Οι γιατροί δεν μπορούν να ζήσουν ούτε ένα χρόνο χωρίς ανθρώπους.
Στο κάτω-κάτω, αν δεν σου χρωστάει ο Θεός ζωή, δεν την εισπράττεις από καμία τράπεζα. Έστω κι αν αρχιταμίας, είναι ο καλύτερος γιατρός του κόσμου.
Πώς είπατε; Μοιρολατρία; Όχι βρε αδερφέ. Χιουμοριστικό κειμενάκι πάμε να φτιάσουμε. Γι΄αυτό και θα προσθέσουμε κάποιες ακόμη υποθετικές σκέψεις. Αποτελούν απλή λογοτεχνική υπόθεση και δεν εκφράζουν θέση.
Αν έκαναν καλό όλα τα  φάρμακα, οι γιατροί θα είχαν πεθάνει από την πείνα.
Αν ακούσεις πως κάποιος περιέπεσε σε κώμα, περίμενε γι αυτόν και την τελεία.
Αν μια νοσοκόμα, την αποκαλέσεις «αδελφή», θα είσαι πολύ εντάξει. Αν αποκαλέσεις ένα νοσοκόμο αδελφό, θα σε λοξοκοιτάξει.
Αν για κάποιο ασθενή, ο γιατρός κουνήσει το κεφάλι του με σημασία, όλα τα λόγια που θα ακολουθήσουν, θα είναι χωρίς  σημασία.
Αν προέρχεστε από επαρχία και πάτε να νοσηλευτείτε  σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Πρωτεύτουσας, μην κόψετε εισιτήριο με επιστροφή. Μπορεί να πετάξετε τα λεφτά σας.

Αν ζήσετε εκατόν πενήντα χρόνια, δεν σημαίνει πως είστε τυχερός. Απλώς ατυχήσατε λιγότερο. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν λεει κάποιος επιστήμονας. Μόνο που για να γίνουν πράξη, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας πολλά «αν».
Αν κάποιος άκουσε  τα προηγούμενα, ας προσέξει αν πρέπει να τα πάρει στα σοβαρά.




Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->