Home » » ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

Ο  Μικρός αρχαιολογικός χώρος που δεν υπάρχει πια

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ
Γράφει ο Μιχαήλ Αγγελάκης

Γιατί; Ποιους ενοχλούσε το κομμάτι αυτό της ιστορίας και του Δήμου μας και όχι μόνο; Οι Χριστιανοί μπολιάσαμε αρμονικά την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό μας με την Χριστιανική συνέχεια. Η αρχαία τέχνη, γλώσσα, φιλοσοφία, αρχιτεκτονική έδωσαν στην Χριστιανική διδασκαλία τα εργαλεία για να φτάσει παντού το μήνυμα του Ευαγγελίου".

Στον ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Γλυφάδας (Αρτέμιδος και Ζαμάνου) σε έργα επέκτασης του υπόγειου χώρου του κατά το παρελθόν, βρέθηκαν αρχαιολογικά τμήματα κεραμοποιείου της εποχής του Παυσανία, σύμφωνα με την τεκμηρίωση της υπεύθυνης ανασκαφέως κας Κωνσταντίνας Καζά - Παπαγεωργίου. Μάλιστα η εν λόγω επώνυμη Αρχαιολόγος (και τώρα επίτιμη προϊσταμένη Αρχαιολογικών χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού) παρατήρησε ότι, μέρη της θεμελίωσης του Ναού (περίπου το 1958) προέρχονται από κτίσματα αρχαίου χώρου.
Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Γλυφάδας, τμήμα του αρχαίου Δήμου Αιξωνέων, έχει δείξει ως τώρα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και όπως έχει πέσει στην αντίληψή μας, σημαντικά τέτοια στο τμήμα από Λεωφ. Βουλιαγμένης έως πλατείας Εσπερίδων.
Στο τμήμα αυτό βρίσκεται και ο Ναός του Αγ. Νικολάου, όπου έγινε ανασκαφή προ δεκαετίας περίπου. Ασφαλώς πρέπει να υπάρχει ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Μεταξύ των άλλων ευρημάτων (κεραμικά όστρακα, λύχνοι, ζυγοί κ.λ.π.) απεκαλύφθησαν και διασώθηκαν δύο πηγάδια εφαπτόμενα μεταξύ τους, και τμήμα τοίχου περί τα 4 m. Στο ένα πηγάδι (σε άριστη κατάσταση) βρέθηκαν οστά από ζωοθυσίες χωρίς παρουσία νερού, ενώ στο έτερο μέχρι πρόσφατα σταθερή στάθμη καθαρού διαυγούς ύδατος.
Αυτά μέχρι προ ολίγου καιρού!!! Σήμερα δυστυχώς οι υπεύθυνοι του Ναού (Εκκλ. Συμβούλιο), προέβησαν στην ισοπέδωσή τους.
Γιατί; Ποιους ενοχλούσε το κομμάτι αυτό της ιστορίας και του Δήμου μας και όχι μόνο; Οι Χριστιανοί μπολιάσαμε αρμονικά την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό μας με την Χριστιανική συνέχεια. Η αρχαία τέχνη, γλώσσα, φιλοσοφία, αρχιτεκτονική έδωσαν στην Χριστιανική διδασκαλία τα εργαλεία για να φτάσει παντού το μήνυμα του Ευαγγελίου.
Ποιους ενημέρωσαν γι’ αυτή την αυθαίρετη πράξη τους; Εδόθη μήπως σχετική άδεια απ’ την αρχαιολογική υπηρεσία; Και γιατί τώρα και όχι εξ’ αρχής; Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παύλος το γνωρίζει;
Πάντως η πράξη τους δείχνει ασέβεια στην ιστορία μας, τραγική άγνοια και σίγουρα πρέπει να δώσουν απαντήσεις αρμοδίως για την απαράδεκτη και παράνομη πρωτοβουλία τους. Όταν φερόμαστε εμείς έτσι στην Ιστορία και τον Πολιτισμό μας, γιατί απαιτούμε από μη Έλληνες να τον σεβαστούν; Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή και μάλιστα από ρασοφόρους που την μια μέρα υπεραμύνονται του αρχαίου πολιτισμού και την επόμενη τον διαγράφουν. Ποιος έδωσε το δικαίωμα να ενεργούν στην αρχαία κληρονομιά μας, όπως στην ιδιωτική περιουσία τους;
Ελπίζουμε κάποιος υπεύθυνος να δώσει απαντήσεις.



 Από τις πιο αρχαίες οικιστικές περιοχές ο Άλιμος, η Γλυφάδα και το Ελληνικό . Πρωτοκατοικήθηκαν πριν από 6.000 χρόνια... 


 Σε ένα από τα καλύτερα φιλέτα της Αττικής, κατά μήκος της ακτής του Παλαιού Φαλήρου ως το Καβούρι, “έκαναν” τα μπάνια τους και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.  Ο σημερινός Άλιμος, η Γλυφάδα και το Ελληνικό κατοικούνται συνεχόμενα τα τελευταία 6.000 χρόνια. Από το 14ο π.Χ αιώνα εμφανίζονται οικισμοί και στο Φάληρο, τη Βούλα και στον Άγιο Κοσμά. Στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα, ο Κλεισθένης διαμόρφωσε και χώρισε την “παραλιακή” σε 4 δήμους: Παλαιόν Φάληρον, Αλιμούς, Ευώνυμον, που περιλάμβανε  τη σημερινή Λεωφόρο Βουλιαγμένης και κομμάτι της Ηλιούπολης και Αιξωνή, που ταυτίζεται με τη σημερινή Γλυφάδα. Κάθε δήμος ήταν οργανωμένος. Διέθετε  οικισμούς, δρόμους, ναούς, θέατρο, εργαστήρια και νεκροταφείο. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το θέατρο του Ευωνύμου (Ελληνικό – Αργυρούπολη- Ηλιούπολη) και του Αλιμούντος. Στο Φάληρο, στη Γλυφάδα,τον Άγιο Κοσμά και στο Κοντοπήγαδο Αλίμου, βρέθηκαν εργαστήρια κατεργασίας λιναριού, ψαθοπλεκτικής, καλαθοπλεκτικής και παραγωγής κεραμικών. Απ΄ ότι φαίνεται μέσω του φαληρικού λιμένα στο Δέλτα Φαλήρου έστελναν τα προϊόντα τους σε διάφορες περιοχές. Τα έσοδα από το εμπόριο τα διαχειριζόταν η κεντρική εξουσία των Αθηνών. Οι βασικοί οδικοί τους άξονες ήταν η αστική οδός και η παραλιακή που συνέδεαν το άστυ, τον Πειραιά και το Φάληρο με τη μεταλλοφόρο Λαυρεωτική και το Σούνιο. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα των αρχαιολόγων που πραγματοποιούν ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή  τα τελευταία 28 χρόνια. 

Αγγεία από  νεκροταφείο που βρέθηκε στη Γλυφάδα... 

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->