Home » » ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ: Ξανατολμήστε παρακαλώ

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ: Ξανατολμήστε παρακαλώ




Ξανατολμήστε  παρακαλώ 

του Κώστα Μπιλίρη


Περί τόλμης ένα ακόμη κείμενο. Δηλαδή μερικές ακόμη συμβουλές.
Τολμήστε φίλες και φίλοι. Και πρώτα-πρώτα να μιλήσετε. Να πείτε τη γνώμη σας, όσο ηλίθια, ή άσχετη κι αν είναι. Μείνετε ήσυχοι πως κάποιοι θα τη βρουν σπουδαία.
Ξέρετε πόσοι θα ταυτιστούν με τη γνώμη σας; Δεν υπήρξε άποψη που να μη βρήκε οπαδούς. Ό,τι και να πείτε δεν θα είναι χειρότερα από αυτά που έλεγε ο Βαρουφάκης.
Κι όμως αυτός έγινε Υπουργός. Τσάρος της οικονομίας.
Τολμήστε να πείτε σε κάποιον να μαζέψει τα λόγια του, πριν συνεχίσει την πολυλογία εις βάρος σας. Τολμήστε να υποδείξετε σε κάποιον να μαζέψει τα χέρια του, πριν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια σας. Αν προλάβει και το τραβήξει, φροντίστε να πέσετε πάνω του. «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των μπαγάσηδων».
Τολμήστε να χειροκροτήσετε κάποιον έστω κι αν όλοι οι άλλοι ενοχληθούν. Οι καλύτερες γνωριμίες γίνονται με αυτόν τον τρόπο.
Τολμήστε να χειροκροτήσετε τον εαυτό σας, φωνάζοντας «Ζήτω μου μπράβο μου- γούστο  και καπέλο μου».
Τολμήστε να φτερνισθήτε, αν σας έρθει και να πείτε «γείτσες» φωναχτά στον εαυτό σας. Τολμήστε να βήξετε, έστω κι αν ο βήχας σας χαλάει κόσμο. Ο κόσμος δεν θα ενοχληθεί. Παραείναι χαλασμένος. Τολμήστε να ξύσετε το κεφάλι σας, αν σας τρωει.
Τολμήστε να ξυστείτε εμφανώς, αρκεί να μη γίνει σε εμφανή σημεία.   
Αλλιώς τι θα συμβεί; «Ξύνομαι κύριε. Με τρωει η πλάτη μου. Εσύ πώς ξέρεις ότι δεν με τρωει»; 
Τολμήστε να κοιτάξετε τον άλλο κατάματα. Ίσως χαμηλώσει το βλέμμα του αυτός. Τολμήστε να κοιτάξετε τον άλλο κατάφατσα. Ίσως έχει κάποιο κουσούρι και βρεθεί σε δύσκολη θέση ο ίδιος.
Τολμήστε να μετρήσετε τα λεφτά που σας δίνουν κάποιοι. Δεν τους προσβάλετε καθόλου. Απεναντίας επιβεβαιώνετε την τιμιότητά τους. Τολμήστε να διοργανώσετε δουλειά με στόχο το κέρδος. «Ο τολμών νικά» λεει ένα ρητό. Όχι μόνο νικά τρωει και με δέκα μασέλες.                                
Τολμήστε να διαλύσετε τους φόβους σας για τη ζωή. Το μεγαλύτερο θηρίο είναι ο άνθρωπος, λεει ένα γνωμικό. Αποδείξτε πως είστε και λίγο άνθρωπος. Μπαρδόν. Θηρίο.
Τολμήστε να διαλύσετε τις ανησυχίες σας για το μέλλον. Μπορεί το παρόν να διακοπεί ανά πάσα στιγμή. Οπότε ζωή είναι, ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε, και ό,τι τολμήσουμε.
Τολμήστε να διαλύσετε τις αμφιβολίες της παρέας σας που ενδέχεται να έχει για σας. Αν αυτό αποδειχθεί δύσκολο, διαλύστε την παρέα.
Τολμήστε να διαλύσετε ένα κόμα. Δεν είναι δύσκολο. Πέστε σε τρία-τέσσερα στελέχη πως έχουν προσόντα να ηγηθούν.  Ή πιάστε τον Βαρουφάκη και πέστε του να γράψει ένα βιβλίο.Η διάλυση μπαίνει στο δρόμο της.
Τολμήστε να διαλύσετε το δεσμό σας, πριν διαλυθούν τα νεύρα σας. Αν ο ερωτικός σας σύντροφος κατάντησε ανυπόφορος, τολμήστε να του δώσετε τα παπούτσια στο χέρι, έστω κι αν είναι σκονισμένα. Το πολύ-πολύ να λερωθείτε για τελευταία φορά απ΄αυτόν.

Τολμήστε να προτείνετε δεσμό. Ίσως ο άλλος διευκολυνθεί. Ενδέχεται να είστε αυτό που θέλει και να μη σας το δείχνει, είτε γιατί δεν βρήκε την ευκαιρία, είτε γιατί έχει την ίδια δειλία με σας. Τολμήστε φίλοι και φίλες, αλλά προσοχή και στην τόλμη των άλλων.

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->