Η επίθεση και απόβαση επικεντρώθηκαν κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος Κυρήνειας. Τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου της Γλυκιώτισσας (στο μοναστήρι της οποίου έδρευε το 256ον Ταγμαν Πεζικού) και Αχειροποιήτου (όπου έδρευε η 190η Μοίρα Αρμάτων / Τάγμα Πεζικού) όπου έγινε και η απόβαση του Τούρκικου στρατού υπήρξαν τα πρώτα θύματα των Τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Η Τούρκικη επίθεση είχε τρεις άμεσους σκοπούς:
1. Την αποβίβαση όσον το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού στρατευμάτων και εξοπλισμού στην περιοχή «5 μίλι» δυτικά της Κυρήνειας και την δημιουργία προγεφυρώματος.
2. Την ρίψη αλεξιπτωτιστών στους Τουρκικούς θύλακες Λευκωσίας – Αγύρτας και ενδυνάμωσή τους.
3. Την αποδυνάμωση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και την τελική αποκοπή τους στα δύο με την προέκταση του προγεφυρώματος από την παραλία προς το βουνό Πενταδάκτυλος.
Δυστυχώς, το άφρον και προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 επέφερε την πλήρη αποδιοργάνωση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αποβιβάσουν αρκετά στρατεύματα στην παραλία από την πρώτη κιόλας ημέρα και από το πιο δύσκολο σημείο.
Στις 05:30 του Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε σφοδρά το 256 Τ.Π. (Τάγμα Πεζικού) το οποίο έδρευε στην Γλυκιώτισσα, της Αχειροποιήτου (190 ΜΑ/Τ.Π.), του Βοσπόρου 182 Μ.Π.Π. (Μοίρα Παράκτιου Πυροβολικού), καθώς και όλα τα παράκτια φυλάκια στους άμμους των Πανάγρων στα παράλια της Κυρήνειας. Τόση ήταν η αποδιοργάνωση στις τάξεις των Ελληνικών Κυπριακών δυνάμεων λόγω του πραξικοπήματος ώστε ακόμη και το ραδιόφωνο μετέδιδε πρωινή γυμναστική και εκκλησιαστικούς ύμνους αντί να καλεί σε επιστράτευση.
Οι Τούρκοι κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο προγεφύρωμα το οποίο άρχισαν να ενισχύουν με βαρέα όπλα, προμήθειες, και στρατεύματα.
Κάθε κίνηση αντίδρασης από μέρους της Εθνοφρουράς τραβούσε την προσοχή της Τουρκικής αεροπορίας η οποία βομβάρδιζε από πολύ χαμηλό ύψος με βόμβες «Ναπάλμ» κάθε κινητό στόχο.
Παράλληλα με την δημιουργία προγεφυρώματος στην παραλία οι Τούρκοι ενίσχυαν και τους θύλακες που είχαν στα μετόπισθεν και συγκεκριμένα στις περιοχές Λευκωσίας-Αγύρτας και Αγίου Ιλαρίωνα, διότι δέχονταν επιθέσεις από την ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) και από δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς σύμφωνα με το σχέδιο άμυνας της Κύπρου. Η ενίσχυση αυτή γινόταν με μεταγωγικά ελικόπτερα.
Δραματική φωτογραφία μιας εκ των αντεπιθέσεων της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) εναντίων Τουρκικών θέσεων στην περιοχή Λευκωσίας – Αγύρτας. Η ΕΛΔΥΚ αποδείχτηκε ως η αποτελεσματικότερη και πιο οργανωμένη μονάδα άμυνας της Κύπρου προκαλώντας τρομερές απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις που φτάνουν μέχρι και τους 2,000 νεκρούς. (Σημείωση: Η δύναμη της ΕΛΔΥΚ αποτελείτο από ΜΟΝΟ 450 νεοφερμένους από την Ελλάδα άνδρες Πεζικού, χωρίς την υποστήριξη αρμάτων ή πυροβολικού, και χωρίς οποιαδήποτε μηχανοκίνητα μέσα, ενώ το υπηρεσιακό τους τυφέκιο ήταν η ημιαυτόματη αραβίδα 8 φυσιγγίων Μ1.)
Αντικειμενικός στόχος των Τούρκων ήταν το Εθνικό ξεκαθάρισμα και ο τελικός διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων. Για να επιτύχουν αυτό το στόχο επιδίδονταν σε βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών για να σπείρουν τον πανικό και να αναγκάσουν τους πολίτες σε άτακτη φυγή. Η παραπάνω φωτογραφία λήφθηκε στην Αμμόχωστο.Η Τούρκικη αεροπορία βομβάρδισε ανελέητα πολλούς μη στρατιωτικούς στόχους, όπως σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, κλπ. Στην φωτογραφία που ακολουθεί φαίνονται τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επιδρομής σε νοσοκομείο στην Αμμόχωστο, όπου ο άτυχος ασθενής εγκλωβίστηκε και έχασε την ζωή του κάτω από τόνους από μπετόν που τον καταπλάκωσαν μετά από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.
Στις γειτονιές της Λευκωσίας εξελίσσονταν σκληρές και αιματηρές μάχες. Οι Τούρκοι κατάφεραν να προελάσουν μέσα στην πόλη κυρίως λόγω των άγριων βομβαρδισμών των Ελληνικών θέσεων από την Τουρκική αεροπορία.
Η Αρμενική Σχολή Μελκονιάν στην Λευκωσία. Ήταν και είναι η μεγαλύτερη Αρμενική σχολή στην Κύπρο και περιλαμβάνει νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, εξατάξιο Γυμνάσιο, καθώς επίσης και οικοτροφείο αφού σ΄αυτό διαμένουν πολλά παιδιά που φοιτούν εκεί από άλλες χώρες. Η Σχολή Μελκονιάν μετατρέπεται σε ερείπια κατά τους βομβαρδισμούς του 1974 από τουρκικά αεροπλάνα παρά το γεγονός ότι είναι κατ΄εξοχήν ΜΗ στρατιωτικός στόχος.
Η τουρκική βαρβαρότητα φάνηκε από τους πρώτους κιόλας βομβαρδισμούς των Τούρκων με την χρήση των εμπρηστικών βομβών ΝΑΠΑΛΜ για την δημιουργία πανικού και χάους στις Ελληνοκυπριακές γραμμές. Η χρήση αυτών των βομβών είχε τρομακτικά αποτελέσματα προκαλώντας τρομερές απώλειες σε έμψυχο και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικές τρομερές καταστροφές από πυρκαγιές σε δάση. Στην φωτογραφία, ένα από τα θύματα των βομβών ΝΑΠΑΛΜ ενώ δέχεται περίθαλψη σε νοσοκομείο.
Καμένα θύματα από βόμβες Ναπάλμ της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Οι βόμβες Ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για τον βομβαρδισμό στρατοπέδων της Εθνικής Φρουράς, όπως αυτό της Αθαλάσσας στην Λευκωσία.
Στην φωτογραφία φαίνονται τα φρικτά αποτελέσματα από εγκαύματα από βόμβες Ναπάλμ. Είναι συχνό φαινόμενο η χρήση βομβών Ναπάλμ από τους Τούρκους. Η χρήση αυτών των βομβών έχει απαγορευθεί από διεθνείς συμβάσεις λόγω του φρικτού θανάτου που προκαλεί. Οι Τούρκοι παρά ταύτα τις χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα.Η φωτογραφία απεικονίζει Έλληνες – Κύπριους αιχμαλώτους πολέμου οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και αρκετοί από αυτούς δεν επέστρεψαν ΠΟΤΕ. Οι συνθήκες κράτησης και αιχμαλωσίας ήταν απάνθρωπες. Συνολικά 1619 άνθρωποι αναφέρθηκαν σαν αγνοούμενοι ως συνέπεια της Τουρκικής εισβολής.
Κανένας σεβασμός και καμιά εκτίμηση από τους Τούρκους στους ιερωμένους μας. Ελληνοκύπριος ιερωμένος μεταφέρεται σε Τουρκικό πλοίο δεμένος «πισθάγκωνα» και με δεμένα τα μάτια. Προορισμός τα Άδανα της Τουρκίας όπου μεταφέρθηκαν πάρα πολλοί αιχμάλωτοι και υπέστησαν βασανιστήρια και εξανδραποδισμούς.
Πηγές
HELLENIC LIBRARY OF SOUTHERN CALIFORNIA-PROJECTS-CYPRUS 1974-TURKISH INVATION