Home » » Πρότυπο εθνικού και θρησκευτικού ήρωα ο Διάκος

Πρότυπο εθνικού και θρησκευτικού ήρωα ο Διάκος


Πρότυπο εθνικού και θρησκευτικού ήρωα ο Διάκος
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Ο ήρωας της Αλαμάνας, ο Αθανάσιος Διάκος, υπακούοντας στη φωνή της ελληνοχριστιανικής συνειδήσεώς του, οδηγείται εκουσίως και ελεύθερα στη θυσία. Η μαρτυρική θυσία τού εθνικού και θρησκευτικού ήρωα Αθανάσιου Διάκου προσδίδει αίγλη και ευθύνη στους κατοίκους της ηρωοτρόφου και αγιοτόκου Φθιώτιδας. Η περιφρόνηση προς το θάνατο έκανε να ανεμίσει η φουστανέλα στην Αλαμάνα και να ακουστεί ξανά στον τύμβο των Θερμοπυλών το αιώνιο καύχημα της θυσίας.
Σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, σε εποχή εξαιρετικά σημαδιακή για όλους τους λαούς της γης, η Θεία Πρόνοια έταξε το φθιωτικό λαό εμπροσθοφυλακή και βιγλάτορα της ιστορίας. Ο τόπος και ο λαός τούτος στάθηκαν δείκτες πορείας και προσανατολισμού από τα αρχαία χρόνια. Η τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδας, με μπροστάρη και πρωτεργάτη τον Μητροπολίτη κ.κ. Νικόλαο, τελεί κατ’ έτος ιερό μνημόσυνο στον ήρωα Αθανάσιο Διάκο και με ομιλίες δεν εγκαταλείπει στην αφάνεια της λήθης μορφές της εθνικής και εκκλησιαστικής ζωής και διαλαλεί ότι η ιστορία δεν «κουκουλώνει» τα γεγονότα, αλλά τα καταγράφει προς δόξαν ή αισχύνη των πρωταγωνιστών. Όλα τα γεγονότα, όλη την αλήθεια.
Για τους ορθόδοξους Έλληνες, για τους Φθιώτες, ο ήρωας της Αλαμάνας παραμένει οδηγός και πρότυπο. Ο Διάκος, στην ερώτηση του Τούρκου αν θέλει να αλλάξει την πίστη του, απάντησε: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω». Ο Τούρκος δεν του ζητεί να αλλάξει πατρίδα, αλλά πίστη, διότι αυτή η πίστη ήταν το εμπόδιο που δεν άφηνε τους ραγιάδες να τουρκέψουν. Ο Διάκος δεν ξεχώριζε, όπως και κανένας δεν το έκανε τότε, την πίστη από την πατρίδα.
Αναδείχθηκαν πρωτομάστορες οι Έλληνες στην Ανθρωπιά, στο χτίσιμο της Ελευθερίας, στο γέννημα της Δημοκρατίας, στο πύργωμα του Πολιτισμού. Γι’ αυτά οι λαοί μάς τίμησαν, μας αγάπησαν, μας ζήλεψαν, μας μίσησαν, μας πολέμησαν. Λυπούμαστε τους λαούς που δεν έχουν ιστορία, δεν έχουν εθνική ταυτότητα. Πολύ δε περισσότερο αποστρεφόμαστε εκείνους που επιχειρούν να διαγράψουν την ιστορία και συντελούν στην «υφαρπαγή» της εθνικής ταυτότητας.
Επιτέλους σήμερα, που οι εχθροί μας στο εξωτερικό χαλκεύουν δεσμά και επιβουλεύονται την ελευθερία μας, στο εσωτερικό οι ιθύνοντες ποιον τύπο ανθρώπου επιδιώκουν να διαπλάσουν, αφού δεν θέλουν ούτε θρησκεία ούτε γλώσσα ούτε την ιστορική καταγωγή του Έλληνα;

kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->