Home » » Η σιγή των κακοπαθούντων Ελλήνων

Η σιγή των κακοπαθούντων Ελλήνων
Η σιγή των κακοπαθούντων Ελλήνων
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Στις μέρες μας η σιωπή δε θεωρείται προσόν. Οι πολιτικοί μας, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι επί κεφαλής ομάδων, οργανώσεων, συντεχνιών, οι οικονομολόγοι, ομιλούν συνεχώς και περί όλων και καταδικάζουν τον απλό άνθρωπο σε απόγνωση. Ζαλισμένος και εκνευρισμένος ο σιωπηλός άνθρωπος βομβαρδίζεται συνεχώς, όλο το 24ωρο, με λόγια για την κρίση, την οικονομία, τους φόρους. Και θεωρούμε κατάλληλη τη στιγμή να υπενθυμίσουμε ένα στίχο των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, «Χαίρε σιγής δεομένων η πίστις», ο οποίος, αν και ασήμαντος, εν τούτοις μας εισάγει με επιτυχία στη θεωρία του μυστικού βάθους της σιωπής, της καρδιακής προσευχής.


Χαίρε σιγής δεομένων η πίστις. Δηλαδή, Εσύ Παναγία, που είσαι το αντικείμενο της πίστης, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια αυτών που δέονται με σιγή, των σιωπηλών ανθρώπων. Συ είσαι η ακοή της σιγής, η βίωση και η κατανόηση της σιγής των δεομένων. Πρέπει κανείς να έχει βιώσει το μυστήριο της σιγής, για να έχει ευαίσθητη ακοή στη σιγή του άλλου. Και η Θεοτόκος, η πίστη της σιγής των δεομένων, είναι η προσωποποίηση της σιγής. Γιατί η ζωή της υπήρξε μια απέραντη, βαθιά σιωπή.
Η σιωπή ακολουθεί το Θεό και συνοδεύει τη δημιουργία. Η σιωπή χύνει τη γοητεία της στον έναστρο ουρανό και στα εύοσμα άνθη. Η σιωπή καλύπτει τη γη τη στιγμή που υφαίνει στα σπλάχνα της την άνοιξη. Η σιωπή μπροστά στη μεγάλη χαρά και στο βαθύ πόνο. Η σιγή ανεβάζει στα ύψη της νοεράς προσευχής τον πνευματικό άνθρωπο, το χριστιανό, τον πολύπαθο Έλληνα. Ζούμε πράγματι στην εποχή των λόγων, των ποικίλων, των προχείρων, των φθηνών, των εξάλλων λόγων. Γύρω μας μια ακατάσχετη φλυαρία, ένα ποτάμι από λόγια και πρόχειρα συνθήματα, πολυάριθμες παγίδες λέξεων, φθείρουν και υποβαθμίζουν κάθε υψηλή έννοια, αξίες και ιδεώδη.
Μέσα σε αυτή τη σύγχυση και τη ζάλη, το παράδειγμα της Παναγίας μας και το μήνυμα του στίχου «Χαίρε σιγής δεομένων η πίστις» θα μας δώσει τη δύναμη να αντισταθούμε στον πειρασμό του εύκολου λόγου. Να εισέλθουμε στο χώρο της σιωπής και να ακούσουμε τη φωνή του Θεού, τη φωνή της συνείδησής μας, τη φωνή της ιστορίας, των παθημάτων μας και των σφαλμάτων μας.
Είναι πολλοί, παρά πολλοί, οι σιωπηλοί άνθρωποι. Αυτοί που δε θέλουν ή δεν μπορούν ή δεν πρέπει να μιλήσουν. Είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι δέονται μέσα στη σιγή. Σιγήσατε, συνέλληνες, και προσευχηθείτε. Η σιωπηλή Παναγία ακούει τη σιγή των δεομένων και θα δώσει λύση στα προβλήματά μας.

kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->