Home » » ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: Οι ρόλοι Επισημαίνει ο Κώστας Μπιλίρης

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: Οι ρόλοι Επισημαίνει ο Κώστας Μπιλίρης

ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ "ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑ"

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Μέσα στην εβδομάδα που εξελίσσετε, εντάσσεται και η παγκόσμια ημέρα Θεάτρου. Δηλαδή η τιμητική του ηθοποιού. Σύμφωνα με τον Καρτέσιο, Θέατρο είναι τρία σανίδια, δύο άνθρωποι, ένα πάθος. Προσπάθεια απλούστευσης θα μου πείτε. Γιατί το Θέατρο είναι πολλά ακόμη. Όπως Θέατρο είναι και ο ρόλος, που θα ντυθεί ο ηθοποιός.
Αλήθεια τι ακριβώς είναι ο ρόλος; Σύμφωνα με το κείμενο του συνεργάτη μας Κώστα Μπιλίρη που ακολουθεί και τι δεν είναι!!! (Δημήτρης Ζάχος)  


Οι ρόλοι

Επισημαίνει ο Κώστας Μπιλίρης


Ένας μεγάλος θίασος κάνει γύρω μας τις παραστάσεις του. Ένας μεγάλος θίασος στη σκηνή της ζωής οργανώνει και παίζει τις φαρσοκωμωδίες του. Πολύ συχνά και τις τραγωδίες του. « Τα παιδιά παίζει» ήθελε η αττική σύνταξη. Η κοινωνική σύναξη θέλει πολλούς να παίζουν. «Τι παίζει» σου λέει ο άλλος, προσπαθώντας να μάθει αν συμβαίνει κάτι.
Τόσοι και τόσα παίζουν και παίζονται. Η πρέφα, το τάβλι, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η πιθανότητα.
Κι ο παπάς. Δεν είναι λίγοι που σου παίζουν τον παπά. Μάτσο οι παπατζήδες. Εδώ που φτάσαμε είναι λιγότεροι οι παπάδες από τους παπατζήδες.
Παίζεται φυσικά και ο ρόλος.
Μερικές ιδιότητες, μερικοί τίτλοι είναι ρόλοι που παίζονται. Και χωρίς τη συμμετοχή της καρδιάς. Χωρίς αντανάκλαση στο εσωτερικό μας.
Θέατρο η ανθρώπινη κοινωνία και κάθε πράξη μας πρέπει να παιχτεί πειστικά.
Θέατρο η ζωή, όπου κυριαρχούν οι ρόλοι και οι μονόλογοι.
Ρόλοι πολλοί, πρωταγωνιστικοί, πρώτοι και δεύτεροι, κωμικοί ή δραματικοί.
Ο δημοκράτης είναι ρόλος. Βρίσκεται στο ρεπερτόριο όλων όσοι φλερτάρουν με την εξουσία, ή με την ευκαιρία. Η δημοκρατία αποδείχθηκε πρόφαση των σπεκουλαδόρων.
Απαιτούνται όμως πολλές υποκριτικές ικανότητες για να δεχθούν οι άλλοι τη δική σου δημοκρατία. Από την άκρα δεξιά, ως την άκρα αριστερά, όλοι το δημοκράτη προφασίζονται. Και τη δημοκρατία ευαγγελίζονται
Ο επιβήτορας είναι ρόλος. Όπως και ο γκομενάκιας. Πουλάει υποσχέσεις και όνειρα. Όποιος τον παίζει ξέρει καλά το ρόλο του.
Γενικά ο εραστής είναι ρόλος. Ένας ρόλος που χρειάζεται πολλές πρόβες.
‘Έτσι και δεν τον παίξεις καλά, θα παίζεις σε λίγο το πουλί σου.
Και ο κυριλές είναι ρόλος. Για να τον υποδυθείς με επιτυχία, πρέπει να υποδύεσαι και να ενδύεσαι καλά.
Ο οικονομημένος είναι ρόλος. Και μάλιστα σύνθετος. Η γυναίκα του πρέπει να τον ξέρει σαν τίμιο βιοπαλαιστή. Η εφορία μπατίρη και η γκόμενα εφοπλιστή. (Το έχω ξαναγράψει αυτό και δεν βρέθηκε κανείς να το διαψεύσει).
Και ο θεοσεβής μπορεί να είναι ρόλος. Μερικοί μεγαλοσταυρήτες ξέρουν καλά τους μονολόγους και τις ατάκες τους.
Πρέπει να αφήνεις ένα κιλό σάλιο πάνω στις εικόνες που θα ασπάζεσαι. Να  σε πονάει η μέση από τις πολλές μετάνοιες. Να φλέγεσαι από τις θερμές ικεσίες υπέρ των συνανθρώπων σου...
Γενικότερα ο καλός χριστιανός είναι ρόλος. Τον ερμηνεύουν οι περισσότεροι.
Οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις γεμάτες καλούς χριστιανούς.       
Ο διευθυντής είναι ρόλος.
Ο βασιλιάς είναι ρόλος .Με ισχυρό ασφαλώς υποβολείο.
Και ο γόης είναι ρόλος. Διαθέτει βεβαίως ασφαλώς κάποια γνωρίσματα.
Απαιτεί προσόντα. Εσωτερικά και εξωτερικά.
Υπάρχει, θα μου πείτε και ο γόης των φιδιών. Υπάρχουν όμως και φίδια που γοητεύουν. Γοητεύουν και ύστερα τσιμπούν και σακατεύουν.
Και η ωραία είναι ρόλος. Συνήθως παίζεται μπροστά σ’έναν καθρέφτη.
Ο σοβαρός είναι χαρακτήρας. Ο σοβαροφανής είναι ρόλος. Και μάλιστα πρωταγωνιστικός. Όσοι μας εξουσιάζουν είναι σοβαροφανείς.
Ο πρωθυπουργός είναι ρόλος. Αυτός που τον παίζει πρέπει να διαθέτει μεγάλες υποκριτικές ικανότητες. Αλλιώς κλάφτον. Αντί χειροκρότημα, θα φάει μούντζες.
Εξυπακούεται πως και το αξίωμα του υπουργού είναι ρόλος. Με μια επισήμανση. Οι μισοί υπουργοί είναι υποκριτές με μάσκα. Οι άλλοι μισοί είναι σκέτα μασκαράδες.
Η κοκότα είναι ρόλος. Συμμετοχή σε χορόδραμα. Γι’αυτό και παίζεται με όλο της το σώμα. Πρέπει να σε πείσει πως σου ανήκει. Πως την εξουσιάζεις. Πως είναι για σένα και για κανέναν άλλο.
Καιρός όμως να με διακόψετε και να με ρωτήσετε: όλα αυτά που μας λες, τι ρόλο
παίζουν;
. Έχω γράψει πως ο άνθρωπος δεν είναι ο εαυτός του. Πώς να είναι ο εαυτός του, όταν η ζωή τον υποχρεώνει ν’αντιδρά μέσα από ρόλους;
Υ.Γ. Και η πουτάνα του Νότου είναι ρόλος. Τον επέλεξε η υπουργός κυρία Σία Αναγνωστοπούλου. Και ας το ξεκαθαρίσουμε. Ιδιότητα της πουτάνας είναι η πουτανιά. Η πουτανιά είναι και τσαχπινιά, είναι και κατάντημα. Είναι και εκποίηση του κορμιού μιας γυναίκας, Είναι και μορφή ανταλλαγής. Σου δίνω το σώμα μου έναντι αμοιβής. Και ρωτάω: Υπάρχει άντρας που θα πληρώσει, προκειμένου να απολαύσει μια τέτοια γυναίκα;;;;









Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->