Home » » Οι Τούρκοι μεταφέρουν παρανόμως όπλα και πυρομαχικά στην Κύπρο

Οι Τούρκοι μεταφέρουν παρανόμως όπλα και πυρομαχικά στην ΚύπροΟι Τούρκοι μεταφέρουν παρανόμως όπλα και πυρομαχικά στην Κύπρο
 Υπόθεση «ΝΤΕΝΙΖ»

«Ο ένοπλος αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α.», γράφει ο Ν. Κρανιδιώτης στη σελίδα 17 του βιβλίου του 
«Οι διαπραγματεύσεις Μακαρίου - Χάρντιγκ 1955-1956 «ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικός με την
 έννοια κυρίως ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προκάλεσε σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα: 
φανερή την αδυναμία της Αποικιακής Διοίκησης να καταστείλει την αντίσταση (ένοπλη και μαζική)
 και να διατηρήσει μακροπρόθεσμα την εξουσία με την υπάρχουσα τότε μορφή της… ».
Οι Άγγλοι έχοντας ως μοναδικό στόχο να κάψουν το ενωτικό φρόνημα και τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ο οποίος άρχισε να δρέπει καρπούς, παρότρυναν τους Τ/κ (Τούρκους Κυπρίους) στη δημιουργία παράνομων μυστικών ένοπλων οργανώσεων, πιο γνωστή από τις οποίες είναι η περιβόητη δολοφονική Volkan («Ηφαίστειο»). Οι οργανώσεις αυτές δολοφονούσαν αδιακρίτως αθώους Ε/κ και Τ/κ δημοκρατικούς πολίτες. Το 1958 οι ένοπλες αυτές οργανώσεις αντικαταστάθηκαν από την οργάνωση T.M.T. (Türk Mükavemet Teşkilatι, «Τουρκική Αντιστασιακή Οργάνωση»), η οποία ιδρύθηκε από το Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού με αξιωματικούς και όπλα του τουρκικού στρατού και Τ/κ εθελοντές. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τους ίδιους του Τούρκους αξιωματικούς σε συνεντεύξεις που έδωσαν κατά καιρούς σε διάφορες τουρκικές εφημερίδες. Στο βιβλίο του Σπύρου Αθανασιάδη "Φάκελος Τ.Μ.Τ.» παρατίθεται σε μετάφραση εκτενής συνέντευξη του Τούρκου Συνταγματάρχη Ισμαήλ Τανσού, ο οποίος το 1958 υπηρετούσε στο Γραφείου Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Στρατού. Συνθήματα της Τ.Μ.Τ. ήταν «Η Κύπρος είναι τουρκική» και «Διχοτόμηση ή θάνατος».
Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα για την συνωμοτική-εγκληματική στάση των Τούρκων αποτελεί η σύλληψη, ανοικτά της Καρπασίας ενός 25 τόνων αλιευτικού τουρκικού πλοίου, προερχόμενου από την Μ. Ασία που έμεινε γνωστό στην ιστορία με το όνομα «ΝΤΕΝΙΖ» (στα επιχειρησιακά σχέδια της Τ.Μ.Τ., έφερε το κωδικό όνομα «Ελμάς»). Το «ΝΤΕΝΙΖ», με καπετάνιο τον Ρεσάτ Γιαβούζ, μηχανικό τον Ογούζ Κόντογλου και ασυρματιστή τον μόνιμο αρχιλοχία διαβιβάσεων του τουρκικού στρατού Αλί Λεβέντ, ανακόπηκε από βρετανική ακταιωρό, φορτωμένο με 6.000 βόμβες, 500 τυφέκια και ένα εκατομμύριο φυσίγγια, στις 18 Οκτωβρίου 1959, δηλαδή οκτώ μήνες μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου κι ενώ η Κύπρος τελούσε ακόμα υπό αγγλική διοίκηση. Σημειώνεται ότι η μυστική μεταφορά πολεμικού υλικού από την Τουρκία είχε ήδη αρχίσει από τον Ιανουάριο του 1959.
Με διαταγή του «εγκέφαλου» της Τ.Μ.Τ. ταγματάρχη Ισμαήλ Τάνσου (μέσω ασυρμάτου από την Άγκυρα) το πλήρωμα του «ΝΤΕΝΙΖ» προκάλεσε την αυτοβύθιση του σκάφους, ώστε «να μην ξεσπάσει διεθνές σκάνδαλο που θα έφερνε σε δύσκολη κατάσταση την τουρκική κυβέρνηση», όπως είπε ο ταγματάρχης Τάνσου. Όμως, η αγγλική ακταιωρός (mine-sweeper HMS Burmaston) πρόλαβε να περιμαζέψει από το αμπάρι του βυθιζόμενου «ΝΤΕΝΙΖ» δύο κιβώτια πυρομαχικών και να συλλάβει το τριμελές πλήρωμα του «αλιευτικού». Με παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Φατίν Ρουστού Ζορλού προς τον Άγγλο ομόλογό του, διευθετήθηκε ώστε οι τρεις συλληφθέντες, αφού παραδεχθούν τις κατηγορίες που διαμόρφωσε ο Άγγλος εισαγγελέας και καταδικασθούν από το αγγλικό δικαστήριο της Κύπρου σε 9 μηνών φυλάκιση και να αποσταλούν αυθημερόν στην Τουρκία προς «έκτιση της ποινής τους». Καθησυχάζοντας τον ταγματάρχη Τανσού για την «σύλληψη» του «ΝΤΕΝΙΖ», ο υπουργός Ζορλού τον διαβεβαίωσε ότι «η αποκάλυψη της μεταφοράς οπλισμού ίσως συνετίσει τους Άγγλους να είναι πιο συγκαταβατικοί απέναντι στους Τούρκους.
 «…Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε τις πληροφορίες οι οποίες υπήρχαν διάχυτες μέχρι τότε, για τον συστηματικό εξοπλισμό των Τ/κ από την Άγκυρα. Ήταν πλέον φανερό ότι οι Τ/κι δέχονταν τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου ως ένα προχωρημένο φυλάκιο από το οποίο θα εξορμούσαν αργότερα, για να πραγματοποιήσουν τον στόχο στον οποίο συστηματικά από το 1959 απέβλεπαν και που δεν ήταν άλλος από την διχοτόμηση της Κύπρου …». ( Α. Αθανασίου, «Πορεία ολέθρου», σελ. 77).
«Η περίπτωση του «Ντενίζ» δεν είναι η μόνη. Η αποστολή όπλων από την Τουρκία για εξοπλισμό των παρανόμων ομάδων της ΤΜΤ (τουρκική τρομοκρατική οργάνωση που οργανώθηκε από τον Ντενκτάς με σκοπό την προώθηση της διχοτομήσεως) ήταν συστηματική και μάλιστα σε γνώση των Βρετανών, οι οποίοι έκαμαν τα στραβά μάτια, όπως αποδεικνύεται από επίσημα βρετανικά στοιχεία και έγγραφα. Εκτός από την περιοχή των Κοκκίνων τουρκικός οπλισμός ξεφορτωνόταν επίσης και στα τουρκικά χωριά της Καρπασίας, Πλατανισσό και Γαληνόπορνη όπως τεκμηριώνεται από «απόρρητο» τηλεγράφημα του κυβερνήτη Ser Hugh Foot (Σερ Χιού Φουτ) ημερομηνίας 8 Φεβρουαρίου 1960, δηλαδή 4 μήνες μετά το επεισόδιο «Ντενίζ». (Α. Φάντη, «ΚΥΠΡΙΑΚΟ 1960-1974 - ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ» τ.α΄, σελ. 47).
Ασφαλώς οι Τούρκοι δεν μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά για να κυνηγούν λαγούς και πέρδικες, αλλά για να τα στρέψουν κατά των Ε/κ και των αντιφρονούντων δημοκρατικών Τ/κ, προκειμένου να υλοποιήσουν τον ένα και μοναδικό στόχο τους, τη διχοτόμηση! Όλα τα παραπάνω κάνουν κάτι περισσότερο από φανερό πως οι Τ/κ παρά την υπογραφή των Συμφωνιών για την δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισαν να την υπονομεύουν πριν ακόμα υψωθεί η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας!
Στις 3 Ιουλίου 1959, οι Τούρκοι συνέχισαν την εκστρατεία που ξεκίνησαν το 1958 «από Τούρκο σε Τούρκο», κάτι που σήμαινε την απαγόρευση συναλλαγών με Έλληνες, ενώ έδιναν αυθαίρετα τουρκικές ονομασίες σε χωριά που είχαν κάτω από τον έλεγχο τους. Στις 26 Ιουλίου 1959, το Κιόνελι μετονομάσθηκε σε «Μεντερές». Στις 21 Ιουλίου 1959 ο Φ. Κιουτσιούκ έλεγε: «Οι Τούρκοι μπορούν να αγοράζουν και γενικότερα να έχουν συναλλαγές με Έλληνες μόνο για τα είδη τα οποία είτε δεν παράγονται στην Κύπρο από εμάς, είτε  δεν γίνεται εισαγωγή τους από την Τουρκία. Διότι αλλιώς δεν είναι δυνατό να ενισχυθεί η κοινότητα μας και γενικότερα η οικονομία της πατρίδας μας …».
Υστερόγραφο: Η πολιτική της Βρετανίας ήταν πάντα και παραμένει ακόμα και σήμερα διχοτομική, όπως ακριβώς επιθυμούσε από το 1955 η Τουρκία και όπως υποσχέθηκαν στην Τουρκία με τη δήλωσή τους, της 19ης Δεκεμβρίου 1956, από τη Βουλή των Κοινοτήτων, βάσει των μυστικών συμφωνιών που έκανε στην Κωνσταντινούπολη ο υπ. Αποικιών με την τουρκική κυβέρνηση στις 16 Δεκεμβρίου 1956 …. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.avgoustis@hotmail.comΤα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->