Home » » Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη

Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη



Ορθοδοξία και Ενωμένη Ευρώπη
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Η πρώτη Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής είναι αφιερωμένη στην Ορθοδοξία μας. Γιορτάζει η Ορθοδοξία. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι η Ορθοδοξία είναι η ορθή δόξα, η ορθή γνώμη, πίστη, αλήθεια. Δεν είναι κανόνας πίστεως, αλλά κανόνας και τρόπος ζωής. Γι’ αυτό δεν μας τιμά καθόλου να διαθέτουμε ένα ορθόδοξο παρελθόν, αλλά να μην έχουμε ορθόδοξο παρόν. Δεν μας κολακεύει καθόλου και μας γελοιοποιεί ως ορθόδοξους να απεμπολούμε τα ιερά και τα όσια. Έχουμε χρέος να μένουμε σταθεροί στην παράδοση της Ορθοδοξίας μας και να την καταστήσουμε και εξαγόμενο είδος.
Σε μια κοινωνία, η οποία έχει αφεθεί στις ανεξέλεγκτες ορμές και στα ωστικά κύματα του ατομισμού, του καταναλωτισμού και της πολυδύναμης αλλοτρίωσης, ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος πολίτης, πελαγοδρομεί και βασανίζεται μέσα στα κύματα του υλισμού και της ασυδοσίας. Χτίζουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες, τη ζωή μας στην αβεβαιότητα και πνιγόμαστε στα καυσαέρια των λαθών και των παθών μας. Και μόνον ο χαρακτηρισμός της Ενωμένης Ευρώπης ως «οικονομικής κοινότητας» δείχνει ότι προέχει το χρήμα, η παραγωγή και η κατανάλωση.
Η λέξη «τιμή» δεν χρησιμοποιείται πλέον για να εκφράσει τη μεγάλη ηθική έννοια του σεβασμού, τη δόξας, της υπόληψης, αλλά για να δηλώσει την εμπορική αξία. Η Ευρώπη, βέβαια, βαπτίστηκε στο Χριστό. Αλλά όταν «έφαγε και ενεπλήσθη, απελάκτισε και απέστη του Χριστού». Στο Χριστό έδωσε την τελευταία θέση στην «τράπεζα» του κόσμου, ενώ στις πρώτες θέσεις τοποθέτησε τους μυθοποιούς, τους άθεους, τους κεφαλαιούχους, τους αστέρες της οθόνης και της μουσικής, τους αστρολόγους, τους οικονομολόγους, τους τραπεζίτες.
Οι Ευρωπαίοι σήμερα τρέχουν να ξεδιψάσουν στα «συντετριμμένα φρέατα» της παραθρησκείας, της μαγείας και του σατανισμού. Η Ευρώπη ζει το δράμα της ανθρωποκεντρικότητάς της. Σε αυτήν κυριαρχεί ο αλάθητος άνθρωπος, που από το σωρό των εγκληματικών λαθών του ζει την κακοδαιμονία της ιστορίας του. Η στιγμή είναι οριακή. Η ίδια φωνή που ακούστηκε στον απ. Παύλο «διαβάς βοήθησον ημίν» καλεί τους Έλληνες πάλι να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους αδελφούς τους. Η Ορθοδοξία έχει το λόγο, αυτήν θα προσφέρουμε. Ήρθε η ώρα της Ορθοδοξίας.
Η Ορθοδοξία έχει και πάλι να εκπληρώσει υπεύθυνη και ιστορική αποστολή μέσα και έξω από την Ευρώπη. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι θα δώσουμε λόγο για τη δειλία και την ανεξήγητη αδιαφορία μας.
kostasmitsios@yahoo.gr


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->