Home » » Η Ελλάδα βουλιάζει στο ψέμα

Η Ελλάδα βουλιάζει στο ψέμα
Η Ελλάδα βουλιάζει στο ψέμα

Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Θα ήταν ωφέλιμο για όλους μας να ξαναδιαβάσουμε το μύθο του Αισώπου σχετικά με την Αλήθεια, την οποία συνάντησε κάποιος οδοιπόρος και τη ρώτησε γιατί μένει μόνη. Και εκείνη απάντησε: «Ότι τοις πάλαι καιροίς παρ’ ολίγοις ην το ψεύδος, νυν δε εις πάντας ανθρώπους έστιν».
Είναι, βέβαια, επίκαιρη η απάντηση και κοινό μυστικό η διαπίστωση ότι το ψέμα κατέκλυσε την πατρίδα μας. Αλλά το χειρότερο είναι ότι χρησιμοποιούμε το ψέμα για να αποδείξουμε ότι λέμε την αλήθεια, επιχειρούμε να παρουσιάσουμε το ψέμα ως αλήθεια. Αλλά η αλήθεια δε χρειάζεται αποδείξεις ούτε συνηγόρους, λάμπει και επικρατεί.
Είναι ακόμα αδύνατον να ελέγξουμε τα ψέματα που ακούμε καθημερινώς από τους συνομιλητές μας, τους πολιτικούς, τους εκφωνητές, τους ηθοποιούς, τους άρχοντες, τις εφημερίδες και να καταδείξουμε τα ψέματα που επιστρατεύονται για τα ΜΜΕ, τις επιχειρήσεις, το ΕΣΥ, το Χρηματιστήριο, τις κακοτεχνίες, τις σπατάλες, τα ευρωπαϊκά πακέτα, την εξωτερική πολιτική, τη διαφθορά, την απογραφή, τους εξοπλισμούς.
Η σημερινή προπαγάνδα δεν περιφρονεί το μικρό ψέμα. Ξέρει να το χρησιμοποιεί σε μικρές δόσεις και να δημιουργεί το μεγάλο ψέμα. Έτσι, είναι σύμφωνη με τον Χίτλερ, που συνιστούσε να μην χρησιμοποιούνται μικρά ψέματα γιατί δεν γίνονται εύκολα πιστευτά. Τα μεγάλα ψέματα είναι πιο εύκολα αποδεκτά.
Πίστευαν κάποτε ότι τα περισσότερα και μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν τις εκλογές, κατά τον πόλεμο και μετά το κυνήγι, ενώ σήμερα λέγονται καθημερινώς και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Και καθώς ο πολιτικός δεν πιστεύει ο ίδιος αυτά που λέει, μένει κατάπληκτος όταν οι άλλοι τον πιστεύουν. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι, ζώντας μέσα στο ψέμα, το συνήθισαν, το ανέχονται, το χρησιμοποιούν.
Οι νέοι μας, που οραματίζονται μια κοινωνία πιο τίμια και πιο αληθινή, ας στηρίξουν τον αγώνα τους στην αλήθεια, στη μεγάλη ΑΛΗΘΕΙΑ, το Χριστό, υποστηρίζοντας μαζί με τον Πλάτωνα ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται «ψεύδος τε ξυγχωρήσαι και αληθές αφανίσαι».

kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->