Home » » ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Ο Βόρειο -Ηπειρώτης που Βρίσκεται στο μονοπάτι της τέχνης περισσότερο από 30 χρόνια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Ο Βόρειο -Ηπειρώτης που Βρίσκεται στο μονοπάτι της τέχνης περισσότερο από 30 χρόνια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Ο Βόρειο -Ηπειρώτης  που Βρίσκεται στο μονοπάτι της τέχνης περισσότερο από 30 χρόνια.


Γεννήθηκε στο ελληνόφωνο χωριό της Γλύνας της Βορείου Ηπείρου στις 04/01/1960.

Από μικρός αγάπησε την παραδοσιακή ηπειρωτική μουσική και από τα δεκαέξι του χρόνια πήρε ενεργά μέρος σχεδόν σε όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονταν στο χωριό του, ως ερμηνευτής παραδοσιακού τραγουδιού και ως στιχουργός. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που σκηνοθέτησε και θεατρικές παραστάσεις που, ως βασικό θέμα, είχαν τη ζωή στο χωριό.

Από το 1982 ασχολήθηκε επίμονα με την παράδοση. Μετά από εντατική ερευνητική δουλειά, συγκέντρωσε και κατέγραψε πλούσιο υλικό, που σχετίζεται με τα ήθη και έθιμα, με το πολυφωνικό και χορευτικό παραδοσιακό τραγούδι, όχι μόνο του χωριού του, αλλά και όλης της περιοχής της Δερόπολης, που σιγά - σιγά αντικαταστούνταν από τα νέα «επαναστατικά ευρήματα», βάσει των συνταγών και επιλογών του πρώην συστήματος.  

Το 1984 εργάστηκε ως Υπεύθυνος στην Εστία Πολιτισμού του χωριού, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθεί πιο πολύ και πιο έντονα με το παραπάνω αντικείμενο. Ήταν αυτή η χρονική περίοδος, που ανακάλυψε πολλά ξεχασμένα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Όλα αυτά τα ανέβασε και στη σκηνή. Παλεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπόρεσε να «ξυπνήσει» τη λαϊκή παράδοση. Να την κρατήσει ζωντανή.  
Για να κάνει όσο το δυνατό καλύτερη δουλειά, συνεργάστηκε με μέλη παλιών συγκροτημάτων χορού και τραγουδιού, με πολλούς παρήλικους συγχωριανούς, γνώστες της λαϊκής παράδοσης.

Επίσης συγκέντρωσε και αρχειοθέτησε, με περίσσια υπομονή και μεράκι, την πλούσια και ξεχωριστή σάτιρα του χωριού, τις δεισιδαιμονίες της περιοχής, συγκέντρωσε στοιχεία και έγραψε το ιστορικό του χωριού, κλπ., κλπ., όλα αυτά για να μείνουν ως ανεκτίμητος πλούτος για τις επόμενες γενιές.

Συμμετείχε και στις λαϊκές τοπικές ηπειρώτικες ορχήστρες σε γάμους και σε διάφορες οικογενειακές και κοινωνικές εκδηλώσεις: πότε με βιολί, πότε με ακορντεόν και πότε με ντέφι.  Συχνά και με το ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή.

Το 1991, όπως πολλοί Βορειοηπειρώτες, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, τον πρώτο χρόνο στα Ιωάννινα όπου ασχολήθηκε με την μουσική. Όλη η συνέχεια του είναι στην Αθηνά. Εδώ μόνο ένα πέρασμα έκανε από τις παραδοσιακές ορχήστρες και έπειτα ασχολήθηκε με το επάγγελμα του κάμεραμαν που, εκτός από βιντεοσκοπήσεις γάμων, ήταν και είναι παρόν στις περισσότερες καλλιτεχνικές ηπειρώτικες  εκδηλώσεις.

Έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο πλούσιο υλικό, με αντικείμενο την παράδοση. Υπόσχεται ότι στο μέλλον θα ανεβάσει πολύ περισσότερο, γιατί την παράδοση τη θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής του, της ψυχής του.
ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ


Ολόκληρο  βίντεο των 1:24:04 λεπτών από την επίσκεψη των Λογοτεχνών και ιστορικών συγκραφεων Ελλάδος στα εδάφη του μετώπου  του '40  ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΙ, ΧΕΙΜΑΡΡΑ, ΤΕΠΕΛΕΝΙ, ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, ΚΟΣΙΝΑ, ΠΡΕΜΕΤΗ, με αρχηγό τον  ιστορικό ερευνητή συγγραφέα Αγαθοκλή Παναγούλια με συγκλονιστικές αφηγήσεις  ιστορίες και  λεπτομέρειες από τις έρευνες του σε όλο το μέτωπο του πολέμου.
Κάμεραμαν & βίντεομοντάζ - Χρήστος Γιάννης


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->