Home » » Το χρονογράφημα της εβδομάδας: Πικρές αλήθειες του Κώστα Μπιλίρη

Το χρονογράφημα της εβδομάδας: Πικρές αλήθειες του Κώστα Μπιλίρη


Πικρές αλήθειες
του Κώστα Μπιλίρη

Καταγγέλθηκε πως μέσα σ΄ένα χρόνο, τριάντα χιλιάδες ημέτεροι μπήκαν στο Δημόσιο από το παράθυρο. Δεν μπήκαν όλοι από το παράθυρο. Αρκετοί μπορεί να εισήλθαν και από τον υπόνομο.
Η ιστορία δεν γράφεται μόνο με αίμα. Γράφεται και με τον καθημερινό μόχθο. Κυρίως όμως γράφεται με τα όνειρα  και διορθώνεται με τα λάθη μας. Αρκεί να γνωρίζουμε και την ανάλογη ορθογραφία.
Κύματα ψύχους, κρούσταλλα και χιόνια ταλαιπώρησαν την Ευρώπη, την Αμερική, αλλά και μέρος της Ασίας. Αναρωτιέται κανείς που βρίσκεται εκείνο το περίφημο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μόνο ψυχροκήπιο γευτήκαμε.
Στα εφτάμισυ δισεκατομμύρια άτομα έφτασε φέτος ο ανθρώπινος πληθυσμός. Ένας αρθρογράφος έγραψε κομπάζοντας. «Είμαστε το κυρίαρχο ον του πλανήτη. Κατακτήσαμε τα πάντα».
Άλλο κατακτώ, άλλο υποδουλώνω, άλλο διαλύω.
Δεκαέξι νησιά στο Αιγαίο διεκδικούν οι Τούρκοι. Να μια ευκαιρία να θυμηθούμε πως είναι δικά μας.
Σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, ο Λευκός Οίκος, αποδείχτηκε στο παρελθόν εντελώς μαύρος. Και μήπως τελείωσε η Πίσα?
Ας ξεπερνούμε τα δύσκολα κι ας λησμονούμε  τα δυσάρεστα. Όμως ποτέ ο χρόνος δε φεύγει χωρίς να σχηματίσει ρυτίδες. Όπως και καμιά πίκρα δεν περνάει, χωρίς ν΄αφήσει ανάμνηση.
Είμαστε επιθυμία και μνήμη. Τι μεγάλα προσόντα: Η επιθυμία γεννάει την ελπίδα. Συμβαίνει ασφαλώς και το αντίθετο. Η ελπίδα να γεννάει την επιθυμία. Η μνήμη είναι μια καμπάνα που χτυπάει για δικαίωση.
Όλοι ισχυρίζονται πως έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Καλό είναι να έχει κανείς το θάρρος της γνώμης του. Πρωτεύει όμως να έχει γνώμη.
Αν η λογική σε εμποδίζει να ρισκάρεις, εσύ πίστεψε στο ρίσκο. Έχει τη δική του λογική.
Καλύτερα να έχεις ελπίδα στο μυαλό, παρά λεφτά στην τσέπη σου. Με την ελπίδα περιμένεις το καλύτερο. Με τα λεφτά τους τρακαδόρους, τους διαρρήκτες, και μερικούς που θα δηλώσουν συγγενείς σου.
Συνήθως χάνεις όταν έχεις. Φοβάται λιγότερο αυτός που δεν έχει να χάσει κάτι. Αυτό δε σημαίνει πως  πρέπει να μην  έχεις τίποτα.
Να ξηλώσουμε εντελώς την παλιά μας νοοτροπία, ζήτησε ένας Ρώσος ακαδημαϊκός. Για να γκρεμίσεις ένα βουνό, θέλεις τόπο να βάλεις τα κομμάτια του. Για ν΄αλλάξεις την ροή ενός ποταμού, θα χρειαστεί μια αντίστοιχη κοίτη.
Αποφεύγετε λαδιές από ωμό λάδι.  Αν συμβεί και το λάδι που έπεσε πάνω στο ρούχο, δεν προέρχεται από βρασμένο φαγητό, βράσε το ρούχο. Αν το ρούχο είναι από πλαστικές ίνες, βράστα.
Λένε πως ο χρόνος είναι χρήμα. Ο χρόνος είναι χρήμα που ανήκει στον εργοδότη σας.
Μην τα θέλεις όλα μαζί. Και μην απογοητεύεσαι. Αφού βρήκες τη βίδα κάπου εκεί θα είναι και το παξιμάδι της.
Για να χέσεις μαλλί πρέπει να φας τρίχες. Και το αντίθετο. Για να χέσεις τρίχες, πρέπει να φας μαλλί.
Το εμπόριο χρησιμοποιεί κάθε τρόπο για περισσότερη κερδοφορία. Γι΄αυτό μη διαμαρτυρηθείς, αν φας πορτοκάλι που μυρίζει ψοφήμι. Υπάρχουν και χειρότερα. Να φας ψοφήμι επειδή μύριζε πορτοκάλι.
Στην Ελλάδα  ό,τι και να πεις, θα βρεις αρκετούς να συμφωνήσουν. Όποια σημαία κι αν σηκώσεις, θα βρεις χέρια να την κρατήσουν. Όποιο αίτημα κι αν διατυπώσεις θα σου έρθουν για συμπαράσταση.
Είμαστε διαφωνητζήδες από συνήθεια και συμπαραστάκηδες από σκοπιμότητα. Ίσως και από αμηχανία. Ή από ισχυροφοβία.
Να ξεκαθαρίσουμε και μερικές παρανοήσεις. Δηλαδή να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.
Εαν δεν είσαι κοντός, δε σημαίνει πως είσαι και ψηλός. Εάν δεν είσαι αριστερός, δεν είσαι οπωσδήποτε δεξιός.  Ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, υπάρχει και το γκρί.
Εάν δεν ηττηθείς, δεν συνεπάγεται και πως νίκησες. Εάν νικήσεις, δεν σημαίνει και πως κέρδισες. Μια μάχη μπορεί να μην έχει νικητές και νικημένους. Να έχει μόνο χαμένους.
Εάν δεν είσαι φυλακή, δεν θα πει πως είσαι και ελεύθερος.
Εάν κάτι δεν είναι δύσκολο, ενδέχεται να μην είναι και εύκολο.
Εάν κάποιος δεν είναι άσχημος, μπορεί να μην είναι ούτε όμορφος.
Εάν κάποιος δε θέλει το κακό σου, δεν σημαίνει πως επιθυμεί και το καλό σου.
Για να ξεχάσεις έναν πόνο στο δεξί ποδάρι σου, δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις έναν εντονότερο στο αριστερό. Τουτέστιν. Για να ξεπεράσεις μια ζημιά, μην καταφύγεις σε μια χειρότερη.  
                                        


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->