Home » »


Η ελληνική γλώσσα διεκδικεί διεθνή ηγετικό ρόλο
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Η γλώσσα μας, η γλώσσα των αγγέλων, αποτελεί το τιμαλφέστατο στοιχείο της ελληνικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη μαγική γλώσσα που επηρέασε καταλυτικά τις ευρωπαϊκές, διαδόθηκε σε πολλές ηπείρους και διεκδικεί διεθνή ηγετικό ρόλο.
Οι Βάσκοι ευρωβουλευτές επανέφεραν εσχάτως παλαιότερη πρότασή τους για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της κλασικής ελληνικής, η οποία δυστυχώς υποχωρεί στα προγράμματα των ευρωπαϊκών χωρών, οι Ισπανοί ίδρυσαν έδρα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστήμιο, ενώ και άλλα κράτη ανά τον κόσμο έχουν θεσπίσει τη διδασκαλία των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στο εκπαιδευτικό τους σύστημα. Προσφάτως ακόμα και το ομόδοξο κράτος της Ρωσίας ψήφισε να διδάσκονται τα ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα σε όλα τα σχολεία από το αρξάμενο έτος 2017 («Εστία», 25/11/2016).
«Επιλείψει μοι» ο χώρος να αναφέρω τα κολακευτικά λόγια προσωπικοτήτων, επαϊόντων, ηγετών και διανοουμένων για την ελληνική γλώσσα σε διεθνή κλίμακα. Αλλά και διστάζω να απαριθμήσω τις εχθρικές ενέργειες ή την απαξία των συνελλήνων για τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας.
Γιατί, άραγε, καταντήσαμε αξιοθρήνητοι δούλοι του ξενικού ιμπεριαλισμού; Γιατί γελοιοποιούμαστε στα μάτια των ξένων που θαυμάζουν την ελληνική γλώσσα και τη σέβονται ως μητέρα τους; Δεν γνωρίζουμε ότι η υποδούλωση ενός λαού ξεκινάει από τη γλωσσική αλλοτρίωση;
Είναι κατάλληλη η ώρα και ευνοϊκό το κλίμα να διακηρύξουν οι ευρωβουλευτές μας ότι η ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η επίσημη γλώσσα της Ευρώπης ως μητέρα όλων και κοινή σοφή γλώσσα. Είναι καιρός να λύσουν τη σιωπή τους, να δώσουν τη μάχη, να υπενθυμίσουν στους Ευρωπαίους το καθήκον τους, να υπαγορεύσουν την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και να ενώσουν τη φωνή τους με τις φωνές των θιασωτών της ελληνικής γλώσσας.
Υπολογίζουν οι γλωσσολόγοι ότι κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα θα  πεθαίνει μια γλώσσα κάθε δύο εβδομάδες. Μήπως κάποια κέντρα μεθοδεύουν και το θάνατο της ελληνικής γλώσσας, «ημών κοιμωμένων»; Αλλά, αντί να κατηγορούμε εαυτούς και αλλήλους, ας σπεύσουμε να δημιουργήσουμε στη χώρα μας μόνιμο κέντρο σχεδιασμού, στήριξης, προώθησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού.

kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->