Home » » Παρουσιάστηκε με επιτυχία το Αγιογραφικό δρώμενο της Μαριλένας Φωκά

Παρουσιάστηκε με επιτυχία το Αγιογραφικό δρώμενο της Μαριλένας Φωκά


Παρουσιάστηκε με επιτυχία Αγιογραφικό δρώμενο της  Μαριλένας Φωκά
Η βυζαντινή ορθόδοξη αγιογραφία δεν είναι απλά μια «τέχνη», είναι ιερή τέχνη. Δεν είναι «ζωγραφική», είναι θεολογία. Δεν είναι «καλλιτεχνική έκφραση», είναι προσδοκία σωτηρίας. Δεν είναι «στολίδι», είναι συνάντηση με το θείο. Δεν είναι «φωτογραφία», είναι «εις Χριστόν παιδαγωγία». Δεν είναι «αντικείμενο», είναι ιερό σκεύος. Δεν είναι «υλική αξία», είναι υπέρβαση. Δεν είναι «συλλεκτικό είδος», είναι παρηγοριά, παραμυθία και ανάπαυση των Ορθοδόξων Χριστιανών κοντά στον Τριαδικό Θεό
«Καλό είναι να υπάρχεις, αλλά να ζεις είναι άλλο πράγμα»
                                                         Φώτης Κόντογλου
Παρουσιάστηκε με επιτυχία  το Αγιογραφικό δρώμενο της  Μαριλένας Φωκά υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πεντέλης. 

Σε χώρο  του Ιστορικού και  Λαογραφικού Μουσείου Πεντέλης (17ης  Νοεμβρίου 15 ) παρουσιάστηκε με επιτυχία και μεγάλη επισκεψιμότητα  η έκθεση –δρώμενο Αγιογραφίας  της  Μαριλένας Φωκά  που ήταν αφιερωμένη   στην  Αγία Βαρβάρα . 

Η έκθεση που  είχε τίτλο «Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα»   περιλάμβανε 20 περίπου εικόνες τις Αγίας πλαισιωμένες από χορό μαρτύρων. 
Πρόκειται για αποτυπώσεις της δημιουργού  βυζαντινής, ρωσικής   και ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας  αποτελούμενες από κεφαλές, ολόσωμες απεικονίσεις και πολύπτυχα.

Ο θεωρητικός -ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που προλόγισε την έκθεση ανέφερε ότι:  
«Οι δημιουργίες της Μαριλένας Φωκά αναδίδουν  κατανυκτική αρμονία και προσήλωση στο μεγαλείο του ένθεου ιδανικού.

Εξερευνούν και ανασύρουν την απόλυτη αλήθεια της πίστης μέσα από τη προοπτική της λεπτομέρειας, τους εκστατικούς κυματισμούς  και την απαλότητα της κίνησης.
Εκφράζουν απερίσπαστα τη βιωματική συνομιλία και την ενδόμυχη, εσωτερική φωνή της  που συνειρμικά απορρέει από την τόνωση της αυτογνωσίας. Καλύπτουν  ένα ιδιαίτερα ευγενές φάσμα  εικαστικών-αγιογραφικών αναζητήσεων  το οποίο εκτείνεται και  εξαντλείται συγκεκριμένα στο χώρο της ευειδούς εικονογραφικής απόδοσης με μεγαλοπρέπεια και σύνεση.
 Με όχημα το ρεαλιστικό μεταίχμιο  της εικόνας παρουσιάζει το οραματικό, το ονειρικό και το ποιητικό μοτίβο, εμπλουτίζοντας το με τον πρέποντα σεβασμό  που  το κάνει να κυριαρχεί   και να  αναδεικνύεται  σε  βασικότερο ρυθμιστή της  αισθητικής αντίληψής.                                                                                             
  Με  επιλεγμένες χρωματιάσεις η απόλυτη τεχνική της εκθέτει  το μυστήριο της θρησκευτικότητας ,τη λατρευτική οντότητα και τη μοναδικότητα της ευλάβειας, των υπάρξεων που απεικονίζει ενώ η γραφή της παραπέμπει ενορχηστρωμένα και  επιτυχημένα στην υφαντική απόδοση».


Θεολογική  προσέγγιση  του  βίου της Αγίας Βαρβάρας  έγινε  από τη κοινωνική  θεολόγο Ευγενία Μοτάκη ενώ για την παράδοση αναφέρθηκε η οικονομολόγος-ποιήτρια  Πετρούλα Σίνη.
Την Αγιογραφική απεικόνιση την Αγίας ,το θαύμα στο Πολυδέντρι ,την ευλογία και την εικόνα Βέλλα ανέλυσε η αγιογράφος Μαριλένα Φωκά.

Τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Στο αγιογραφικό δρώμενο  ξεναγήθηκαν  μαθητές  σχολείων.

 ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->