Home » » Το Τουρκικό επεκτατικό αφήγημα επανέρχεται

Το Τουρκικό επεκτατικό αφήγημα επανέρχεται Το Τουρκικό επεκτατικό αφήγημα επανέρχεται...
Η Ελλάδα καλείται μόνη της να διαχειριστεί την διαφαινόμενη κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στην αναμενόμενη συμμαχική αλληλεγγύη.
   Και σ' αυτές τις στιγμές πρέπει να είμαστε μονοιασμένοι. 

 Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) ΑυγουστήΚάτω τα χέρια από τον Νίκο Κοτζιά


Άνθρακες και πάλιν ο θησαυρός! Οι συνομιλίες για το Κυπριακό κατέληξαν για πολλοστή φορά σε ναυάγιο! Ένας πραγματικός τραγέλαφος. Σαν τον ιστό της Πηνελόπης. Έπεα πτερόεντα αποδείχθηκαν όλες οι προσδοκίες μας για μια δίκαιη, ή έστω, λειτουργική λύση! Η δική μας καλή διάθεση για ένα έντιμο συμβιβασμό, προσέκρουσε και πάλιν στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Όχι μόνο της Άγκυρας, αλλά και του κατοχικού ηγέτη Mustafa Akıncı (Μουσταφά Ακιντζί). Οι προκλήσεις των τούρκων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. «Τοξεύειν προς οὐρανόν»! Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Ακόμα κι αν σβήνουν βασανιστικά, σχεδόν όλες οι δικές μας, «κόκκινες γραμμές».
Ακολούθησαν τα γνωστά παραληρήματα του Recep Tayyip Erdoğan (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν). Μέχρι πεινασμένα κοτόπουλα αποκάλεσε του Έλληνες Κυπρίους (Ε/κ), ο νέος Σουλεϊμάν, κατά τη διάρκεια της 7ης Συνόδου Κορυφής του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ακόμα: «Η Κύπρος δεν είναι ελληνικό νησί … Χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΠΔΒΚ"». Του ψευδοκράτους δηλαδή που μας το θυμίζει ο μολυσμένος με τα σύμβολα της κατοχής Πενταδάκτυλος. «Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει η τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν». Πως θα το μάθουμε δεν μας είπε, αλλά είμαι σίγουρος πως όλοι καταβαίνετε.
Οι στόχοι της Τουρκίας ήταν πάντα απολύτως ξεκάθαροι και ευδιάκριτοι. Μάλλιασε η γλώσσα μας να τους επαναλαμβάνουμε: Πρώτος στόχος παραμένει ο έλεγχος της Κύπρου και ακολουθεί η κατάληψη ελληνικών νησιών (ήδη στο Αιγαίο μυρίζει μπαρούτι) και η αυτονόμηση της Θράκης! Οι τούρκοι δεν το έκρυψαν ποτέ! Το έχουν πει, το έχουν γράψει, το υλοποιούν βήμα-βήμα καθημερινά. Το περιγράφει στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος» ο παλιός φίλος και στενός συνεργάτης τους Erdoğan., Ahmet Davutoğlu (Αχμέτ Νταβούτογλου). Η Τουρκία επιδιώκει να ελέγχει την Κύπρο, όχι, διότι ενδιαφέρεται, τάχα, για την ασφάλεια των Τούρκων Κυπρίων [(Τ/κ) (εξισλαμισμένες Έλληνες οι περισσότεροι)], αλλά γιατί η Κύπρος είναι χρησιμότατη για την στρατηγική της εθνικής ασφάλειάς της.
Την ίδια ώρα εμείς, αντί να στοχεύσουμε στη ριζική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και των ξένων επεμβάσεων και επιρροών, μείναμε κολλημένοι στον ιστορικό ρεαλισμό και σε λύση αντιδημοκρατική-αντιευρωπαϊκή στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (Δ.Δ.Ο.), έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι το Κυπριακό θα το λύσουν οι διαπροσωπικές επαφές Ε/κ και Τ/κ. Κι ακόμα και τώρα, ύστερα κι απ΄ όσα συνέβησαν στο Mont Peleran (Μοντ Πελεράν), επιμένουμε, μέχρι παρεξηγήσεως (η Κυπριακή Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ κυρίως) να πιστεύουμε ότι με τη δική συνεπή και ειλικρινή προσπάθεια μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό! Και ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε να ήταν έτσι, μα δεν είναι δυστυχώς.
Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, την πιο ευχάριστη έκπληξη αποτελεί αναμφισβήτητα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο, κάποιοι στη Λευκωσία, αντί να ψάχνουν στην Άγκυρα και στα κατεχόμενα τους ενόχους κι αυτού του ναυαγίου, τους αναζητούν στην Αθήνα, μη διστάζοντας να δημιουργούν βολικούς εσωτερικούς ενόχους και εχθρούς. Οι Σειρήνες της διχόνοιας (η αχίλλειος πτέρνα μας) ουρλιάζουν και πάλιν επικίνδυνα. Οι νοσταλγοί της «όποιας λύσης», εισάγουν καινά δαιμόνια, στοχοποιώντας ακόμα κι ένα πραγματικό ΑΔΕΛΦΟ, ένα πιστό ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ και ένα ειλικρινή ΣΥΜΜΑΧΟ. Τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και καθηγητή «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών», κ. Νίκο Κοτζιά. Το πιο ικανό στέλεχος της παρούσας Ελληνικής Κυβέρνησης, που ξέρει όσο λίγοι τις λεπτές ισορροπίες και τα κρυφά παρασκήνια στο Κυπριακό. Τον μοναδικό Υπουργό Εξωτερικών της Μητρός πατρίδος που μίλησε, όπως έπρεπε να μιλούν, όλοι οι προκάτοχοι του! Ένα πραγματικό από μηχανής Θεό, που ήρθε να δώσει πληρωμένη απάντηση στις απίστευτες τουρκικές προκλήσεις!
Για όλα φταίει ο Κοτζιάς λοιπόν! Διότι, θέλει μια Κύπρο χωρίς τουρκική επικυριαρχία. Επειδή, Θέλει λύση που να αποκλείει τη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκική επαρχία. Γιατί, επιμένει στην κατάργηση των αναχρονιστικών και επικίνδυνων εγγυήσεων που δεν θα αφήσουν το κυπριακό κράτος να εξελιχθεί φυσιολογικά, καθιστώντας το έτσι εσαεί αιχμάλωτο των ορέξεων της Άγκυρας ….
Για να σοβαρευτούμε: Για πρώτη φορά από ιδρύσεως Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκε ο σωστός άνθρωπος, στην πιο κατάλληλη στιγμή και στην πιο κατάλληλη θέση, που θέλει πραγματικά να βοηθήσει να αποφύγουμε τις άσχημες εξελίξεις στο Κυπριακό! Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Αιδώς Αργείοι!!! Κάτω τα χέρια από τον Νίκο Κοτζιά!
Πληρωμένη απάντηση σε όσους αναφέρονται σε κακές σχέσεις της κυπριακής με την Ελληνική κυβέρνηση, έδωσε και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Το μέτωπο Αθηνών-Λευκωσίας είναι αρραγές»! 
Επιμύθιο: «Καρπόν ων έσπειρας θερίζεις: Όπως έσπειρες, θα θερίσεις! Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. «Οψόμεθα εἰς Φιλίππους». «Ες αύριον τα σπουδαία»! «Τα πάντα ρει …»,  έγραψε ο φιλόσοφος Ἡράκλειτος ὁ Ἐφέσιος! Έχουν γνώσιν οι φύλακες … Και ο Θεός βοηθός.
Υστερόγραφο 1:Το σχέδιο της Κυπριακής Σημαίας προήλθε ύστερα από διαγωνισμού που κέρδισε ο Τ/κ ζωγράφος İsmet Güney (Ισμέτ Γκιουνέι), και επιλέχθηκε από τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριο Γ΄ και τον πρώτο αντιπρόεδρο Fazil Küçük (Φαζίλ Κιουτσούκ). Προϋποθέσεις ήταν στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος, και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Υστερόγραφο 2: Ο όρος «από μηχανής Θεός» προέρχεται από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Κατά την κορύφωση του δράματος, όταν τα προβλήματα και οι συγκρούσεις που βίωναν τα πρόσωπα του έργου οδηγούσαν σε αδιέξοδο, εμφανιζόταν αναπάντεχα στη σκηνή με τη βοήθεια κάποιου μηχανισμού (συνήθως γερανού), με τρόπο δηλαδή που να ξεχωρίζει από τα θνητά πρόσωπα του έργου, ηθοποιός υποδυόμενος κάποιο θεϊκό πρόσωπο, το οποίο παρενέβαινε για να δώσει λύση. 
Ο όρος σήμερα χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει ένα γεγονός, πρόσωπο ή αντικείμενο που εμφανίζεται ξαφνικά στο προσκήνιο και δίνει λύση σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Από το Μονάγρι λεμεσού

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->