Home » » ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Ημερολόγια του Κώστα Μπιλίρη

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Ημερολόγια του Κώστα Μπιλίρη


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ



Νάτα! Ημερολόγια πολλά και διάφορα. Τα περισσότερα πολύχρωμα. Και εμπλουτισμένα με εντυπωσιακό φωτογραφικό και λοιπό εικαστικό υλικό. Προβάλλουν ήρωες, μάρτυρες, αθλητές, καλλιτέχνες, τοπία νησιών και βουνών και ιδίως τοπία γυμνών γυναικείων σωμάτων
Επιτραπέζια, επιτοίχια και ενδοτσέπια. Και μερικά αγνώστου λειτουργίας και σκοπιμότητας. Τα κοιτάς και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις.
Υπήρξαν μάλιστα και διαφημιστικά ημερολόγια, που τα κυκλοφόρησαν με τόσα πολλά εντυπωσιακά μπιχλιμπίδια, αλλά ξέχασαν να βάλουν μέρες και ημερομηνίες. Και σπάστε πλάκα! Μερικά απ’ αυτά τα βλαμμένα που τυχαίνει να διασώζονται, έχουν τεράστια χρηματική και μουσειακή αξία, ένεκα της αναπηρίας τους.
Τα πρώτα ημερολόγια στον κόσμο, τυπώθηκαν το 1448 σε κάποιο τυπογραφείο της Ρηνανίας. Ενώ τα πρώτα ημερολόγια με τολμηρές φωτογραφίες έδειχναν δη- λαδή μισόγυμνες καλλονές- κυκλοφόρησαν στο Παρίσι το 1912. Το πότε κυκλοφόρησαν οι καλλονές μισόγυμνες στο Παρίσι, δεν το μάθαμε.
Στην πατρίδα μας, τα ημερολόγια του νέου έτους, κυκλοφορούν από τον Οκτώβριο του παλαιού. Δυο μήνες και βάλε πριν την Πρωτοχρονιά. Όπως έχουμε πρώιμα κεράσια, πρώιμα αγγούρια, πρώιμους πόθους και πρώιμα ταλέντα, θέλουμε να έχουμε και πρώιμα ημερολόγια.
Μόλις τ’ αγοράζουμε, το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι πότε πέφτει το Πάσχα. Αυτό βεβαίως δεν είναι τυχαίο. Είμαστε λαός ανυπόμονος. Ο μαθητής θέλει να δει σε πόσους μήνες ξανάρχονται διακοπές. Ο φαντάρος νοιάζεται για το πότε θα ξαναπάρει πολυήμερη άδεια. Ο εργαζόμενος πότε θα ξαναπάρει δώρο. Ο άνεργος πότε θα ξαναπάρει βοήθημα από το Ταμείο Ανεργίας. Ο έμπορος πότε θα ξαναμαζέψει το δώρο του εργαζόμενου και το βοήθημα του άνεργου στο δικό του ταμείο.
Το δεύτερο πράγμα που μας ενδιαφέρει, είναι το πόσες αργίες διαθέτει ο καινούριος χρόνος. Όχι πως μπορεί να έχουν αυξηθεί, αλλά μας αρέσει να τρέφουμε αυταπάτες. Εμάς τους Νεοέλληνες, αν είναι κάτι που μας ενώνει απόλυτα, είναι το ιδανικό της αργίας.
Αμφιβάλλει κανείς; Βρείτε μου έναν άθεο που να διαφωνεί με τις αργίες των



Χριστουγέννων και του Πάσχα, ή της Αποκριάς. Φέρτε μου έναν αντιδραστικό, να λέει όχι στην αργία της Πρωτομαγιάς.
Ημερολόγιο το θέμα μας και πάμπολλα Διοικητικά Συμβούλια Ομίλων, Σωματείων, Συλλόγων, μη κερδοσκοπικών Οργανώσεων, αλλά εισπρακτικών Ενώσεων, εκδίδουν ένα ημερολόγιο και σου το φοράνε.
Η Αδελφότητα κλπ. επειδή έτσι βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος να σε δραστηριοποιήσει, το Επιμορφωτικό Σωματείο να σε ενεργοποιήσει, η Φιλανθρωπική Οργάνωση να σε ευαισθητοποιήσει.
Και έχουν αποκτήσει τέτοια μεταπρατική ικανότητα και τέτοια πλασαριστική άνεση, που δεν τους ξεφεύγεις με τίποτα. Άσε εκείνη η εφεύρεση «κάνει τόσο, αλλά εσύ δώσε ό, τι θέλεις». Φυσικά το «ό, τι θέλεις», δε σημαίνει ποτέ λιγότερα.
Εφέτος όμως επιφύλαξα σε όλους μια έκπληξη. Έστειλα και γω και τύπωσα υπέρ της τσέπης μου, δυο χιλιάδες χαρτονάκια του τοίχου. Έβαλα και μια ζωγραφιά πάνω που τη ζωγράφισα μόνος μου και μια γυναίκα Έλληνο-Καυκασιανή  με τα ούλα της!!

Ποια είναι αυτή; 

Αργυρώ Μεγακώστα. Αδικημένη ηρωίδα του Καυκασιανού Ελληνισμού. Ορίστε. Δεκατρία ευρώ κάνει, αλλά εσείς δώστε ό, τι θέλετε.


Και παίρνουν όλοι. Μάλιστα, παίρνουν όλοι. Ο λαός έχει ανάγκη από ήρωες, έστω και ζωγραφιστούς.

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->