Home » » Οι “Νεφελομορφίες” του Κώστα Ευαγγελάτου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Οι “Νεφελομορφίες” του Κώστα Ευαγγελάτου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών


Οι “Νεφελομορφίες” του Κώστα Ευαγγελάτου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Ο Κώστας Ευαγγελάτος με τον δυναμισμό του και τις ιδέες που εκφράζει 
μας οπλίζει με θέσεις θετικές για να αντιπαλέψουμε τον σύγχρονο κόσμο
 των αντιθέσεων και των συγκρούσεων.
Με τα έργα του κυρίως επικοινωνεί με τον θεατή με μια συμπαντική γλώσσα
 η οποία αντανακλά την καλλιτεχνική του ωριμότητα, 
την υπευθυνότητα και διατυπώνει τα προσωπικά του πιστεύω για την Τέχνη.
 Όλα αυτά μιλούν για την λεπτή και ευαίσθητη καρδιά του,
 αυτή την καρδιά που οδηγεί τη σκέψη, την αίσθηση και τη δράση.
 Η προσήλωση  στις αρχές του και τα δημιουργικά του οράματα, όλα μαζί,
 ξυπνούν ένα θεϊκό πνεύμα που κατευθύνει σωστά 
τις εικαστικές του αναζητήσεις.

«Νεφελομορφίες» είναι ο τίτλος της έκθεσής του Κώστα  που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία» στις 7 Δεκεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2017.
Οι «Nεφελομορφίες» είναι χρωματικές δημιουργίες με θέμα τον ουρανό, σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Οι χρωματικές αντιθέσεις είναι καθοριστικές στη διάρθρωση των εικόνων που δημιουργούν. Το παιχνίδισμα των χρωμάτων και των μορφών διαμορφώνει ρομαντική ατμόσφαιρα αφαιρετικού χαρακτήρα, που επιτρέπει το φανταστικό  ταξίδι. Ο καλλιτέχνης εκμεταλλεύεται το αττικό και το ιόνιο φως σε διάφορες στιγμές και ώρες για να χαρίσει αισθητική απόλαυση και αισιοδοξία.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος.
Ημέρες και ώρες  επίσκεψης: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ με 4μ.μ.
Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.


ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς τον Νοέμβριο του 1957. Ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική και την ποίηση από μικρή ηλικία. Το 1973-74, έγιναν οι πρώτες ατομικές εκθέσεις του στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, με τα εφηβικά του έργα. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα, με τον ζωγράφο, κριτικό τέχνης Γιώργο Φωκά και τον Γιώργο Βογιατζή (1976-1979). Σπούδασε παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1981 στο Παρίσι συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους, διαμόρφωσε την προσωπική “βιωματική” του έκφραση και θεμελίωσε τις αισθητικές του αρχές.
Μετά την στρατιωτική του θητεία (1983) σπούδασε με υποτροφία εικαστικά και  θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκηs (University The New School  for Social Research), στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich, ενώ παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής στο State University of N.Y., με τον ποιητή και εκδότη A. Poulin jr.
Στη Νέα Υόρκη, στο Ρότζεστερ και στη Βοστώνη δημιούργησε performance-ζωντανά εικαστικά έργα με διεθνή απήχηση.
Το 1986 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης  ARΤ STUDIO EST. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με γλυπτικές κατασκευές, επιζωγράφιση γεωμετρικών αντικειμένων, ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα.
Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιάν Ράσελ και την Rapido tv η ταινία «O Έλληνας Νάρκισσος», για το Αγγλικό CHANNEL 4.
Επίσης το βιντεο-φίλμ «Costasest»  της Αγγέλα Μυλωνάκη, που προβλήθηκε το 2007 στο βιβλιοπωλείο  ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα.
Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Ρότζεστερ, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη -Winterschool’ 94-, Άμστερνταμ, Λευκωσία και σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας. (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπλιο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Χανιά, Ερεσσό, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς συναντήσεις (Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σβέτσιγκεν, Σέρατζ, Παρίσι, Αμιένη, Λίλ, Γκέτενμποργκ -European Echoes’ 98-, Σαντιάγκο, Μπουένος- Άιρες, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Μπολόνια, Μόσχα, Περούτζια, Μίντεν, Σιάτλ κ.ά.).
Έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, ποιητικές συλλογές (1975-2015), λιθογραφικά έργα, εικαστικά Ημερολόγια (2008-2016) και έχει κοσμήσει  λογοτεχνικές και επιστημονικές εκδόσεις.
Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις, άρθρα και βιβλία  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ramshorn, Drama Centre, Glascow 1994) κ.α. Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε εικαστικά με την Όπερα Δωματίου Αθηνών σε όπερες του Μενότι και του Περγκολέζι. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε., της Π.Ε.Λ., της Ε.Ε.Λ.. της Ε.Ε.Ε.Λ.,  επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών.
Στην ανεξάρτητη εικαστική πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες διακρίσεις και επαίνους από πνευματικούς φορείς. Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ, όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις, καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά δρώμενα.
Έργα του ανήκουν σε συλλογές τέχνης, όπως στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στo Mουσείο  Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής  Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-ACG Collection, στο Φωτογραφικό Αρχείο  Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, στο Ιόνιο Παν/μιο στην Κέρκυρα, στο Κοργιαλένειο Μουσείο στο Αργοστόλι, στο ΤΕΙ  Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, στο Μουσείο του Σέρατζ στην Πολωνία, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο-Δήμος Θεσσαλονίκης, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία, στο Ελληνικό Προξενείο και στο Προξενείο της Κύπρου στο Παρίσι, στη Foundation Hellenique – Cιte International στο Παρίσι, στη Βιβλιοθήκη του Le Centre de Sevres  στο Παρίσι, στο Fordham University at Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, στην Πινακοθήκη του Παν/μίου του Leeds στην Αγγλία κ.ά.
Συνεργάζεται με την Melkart Gallery, Paris.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1975-2015)
Ποιητικές συλλογές: 
 • Ποιήματα 1973-’75. 1η έκδοση. Αθήνα: Επτάλοφος, 1975.
 • 2η έκδοση με προσθήκη νέων ποιημάτων. Αθήνα, 1976.
 • Γραφήματα 1977. (έκδοση τέχνης), Αθήνα, 1978.
 • Η τολμηρή επίλυση. «Τονικό συμφωνικό ποίημα σε Οοοο μείζωνα», Α΄ γραφή. Αθήνα, 1977.
 • Το δωμάτιο (έκδοση τέχνης, σχέδια: D. Yeros, photo: Ρωμύλος Παρίσης. Αθήνα, 1980.
 • Μυθογράφημα. Αθήνα, 1983.
 • Η τετραλογία της υγρασίας. Αθήνα: Χάος και κουλτούρα, 1993.
 • Η οθόνη των ονομάτων. Αθήνα: Απόπειρα, 1996.
 • Η ροπή της μνήμης. Αθήνα: Απόπειρα, 1999.
 • Αλέα προσομοίων (συγκεντρωτική έκδοση). Αθήνα:Απόπειρα, 2002.
 • In the small mirror. (forward by Matthew Jennett). Athens: Apopeira, 2003.
 • Η ελεγεία των Εκβατάνων. Αθήνα: Απόπειρα, 2006.
 • Εγκάρσια Πτήση. (κείμενο Δρ. Ηλίας Τουμασάτος). Αθήνα: Απόπειρα, 2011.
 • Chemins enchevêtrés, Athènes-Paris: Sylloges, 2011, 2012.
 • Πολύσμιγος Αίνος. Αθήνα: Συλλογές, 2014.
 • Offrandes Seculaires,Athènes-Paris: Sylloges, 2015.
Δοκίμιο περί τέχνης:
 • Ιδεογραφική σμίλη. Αθήνα: Συλλογές, 1997.
Λευκώματα:
 • Προσωπογραφίες και Συνθέσεις, 17ος- 20ός Αιώνας. Συλλογή Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου. Επιστημονική επιμέλεια: Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος. Κείμενο και αισθητική επιμέλεια έκδοσης: Κώστας Ευαγγελάτος. Αργοστόλι: Κοργιαλένειο Ίδρυμα, 2004.
 • Εξεικονίσεις. Κείμενο: Νίκος Γ. Μοσχονάς. Αθήνα: Περίπλους, 2005.
 • SCRIPTORIUM. Κείμενο: Χρύσανθος Α. Χρήστου. Αθήνα: Έκδοση  Π.Ο.Δ.Α.-  Δήμου Αθηναίων, 2010.
 • ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / COSTAS EVANGELATOS ART-EST. Κείμενα: Κώστας Ευαγγελάτος,ΣτέλιοςΛυδάκης, Νίκος Γ. Μοσχονάς, Σούζαν Μπαουτίστα, Αννίτα Πατσουράκη, Κώστας Αντ. Πετράκης, Χρύσανθος Α. Χρήστου, Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2010, 2012.
Κριτικές εκδόσεις για το έργο του:
 • Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου. Δοκίμιο εικαστικού ήθους. Κείμενο: Λεόντιος Πετμεζάς. Πρόλογος: Ιωάννα Καρατζαφέρη. Αθήνα: Συλλογές, 2001.
 • Κριτικές προσεγγίσεις στην ποιητική «Αλέα» του Κώστα Ευαγγελάτου. Συλλογικό: Αργύρης Βουρνάς, Κώστας Ευαγγελάτος, Κατερίνα Ν. Θεοφίλη, Δημήτρης Ι. Καραμβάλης, Κώστας Κριτσίνης, Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος, Κώστας Ε. Μπέης, Αννίτα Πατσουράκη, Ρίτα Τσιντίλη-Βλησμά, Άγγελος Φουριώτης, Αθήνα: Συλλογές, 2003.
 • Κριτικές προσεγγίσεις στην ποιητική «Ελεγεία» του Κώστα Ευαγγελάτου. Συλλογικό: Αργύρης Βουρνάς, Βίβιαν Γιαννούδη-Αυγερινού, Δημήτρης Ι. Καραμβάλης, Κώστας Κριτσίνης, Λίτσα Λεμπέση, Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος, Αννίτα Πατσουράκη, Ηλίας Α. Τουμασάτος, Αθήνα: Συλλογές, 2007, 2008.
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΤα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->