Home » » ΙΔΟΥ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΝΙΝΟΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ

ΙΔΟΥ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΝΙΝΟΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ


"ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ"


Ο Οδυσσέας Άννινος έκανε την δυσκολία ΣΥΝΗΘΕΙΑ
Την συνήθεια ΕΥΚΟΛΙΑ
Την ευκολία  ΟΜΟΡΦΙΑ!!!


Ο τελευταίος μήνας του       Φθινοπώρου που  έφτασε και μαζί του η ατομική έκθεση του Οδυσσέα Άννινου σε επιμέλεια της Μαράη Γεωργούση (υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, ιστορικού τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και εκδόσεων)


Ο τίτλος «διάλογος με το χρώμα» μας βάζει στο πνεύμα της έκθεσης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στην κατάμεστη αίθουσα  του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, ένας πραγματικά πολύ ωραίος και εντυπωσιακός χώρος.
  Ο δήμαρχος κ.  Βασίλης Βαλασόπουλος  και ο αντιδήμαρχος  Καλαρίτης Χρίστος έδωσαν το "παρών".
Όπως και διακεκριμένες προσωπικότητες των τεχνών, της πνευματικής και κοινωνικής ζωής. Ανάμεσά τους:
ο κύριος Μιχάλης Αρφαράς Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών και Διευθυντής στο τμήμα Χαρακτικής
η κυρία Μαράη Γεωργούση Ιστορικός Τέχνης
ο κύριος Δημήτρης Ζάχος Δημοσιογράφος -εκδότης
ο κύριος Μιχάλης Μιχαλάκης Πρόεδρος της Ένωσης Εικαστικών ΔΙΩΝΗ 
ο κύριος Μόσχου Βασίλειος Καλλιτεχνικός Διευθυντής από την UNESKO 
ο κύριος Λένης Γιώργος Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης

Συγκινητική η ομιλία- χαιρετισμός του προέδρου καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης κ. Στυλιανού Μαρούλη.  Εκπροσωπώντας την Ένωση βράβευσε τον καλλιτέχνη. Το βραβείο παρέδωσε στον Ο.Α.  ο Δήμαρχος της Ηλιούπολης. κ. Βασίλης Βαλασόπουλος                                               
Η ΜΑΡΑΗ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ
Για την έκθεση και τα έργα του καλλιτέχνη μίλησε η επιμελήτρια κ. Μαράη Γεωργούση(Υπ. Δρ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου-επιμελήτρια εκθέσεων @ εκδόσεων, Μεταφράστρια, και άλλα πολλά) και σας παρουσιάζουμε αποσπάσματα από την ομιλία της:                  «…Η απόδοση αυτής της σειράς των έργων του, περιέχει περισσότερα εξπρεσιονιστικά χαρακτηριστικά, ενώ κάποια από τα έργα του είναι πιο πολύ αφηρημένα σε σχέση με άλλα, που παρουσιάζουν παραστατικά χαρακτηριστικά.  Τα χρωματικά περάσματα και οι μεταβάσεις τους, συνθέτουν νοσταλγικά σκηνικά, σαν μικρές κινηματογραφικές ιστορίες.
Οι ανθρώπινες φιγούρες στους πίνακες του Άννινου στέκονται πότε αγέρωχες, πότε σκεπτικές και χωρίς να διαγράφονται με σαφήνεια τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μεταδίδουν συναισθήματα, φορτίζουν την ατμόσφαιρα και λειτουργούν σαν ήρωες ρομαντικού μυθιστορήματος μια άλλης εποχής. Ο θεατής αισθάνεται την δύναμη της εικόνας, αλλά και του χρώματος. Οι πίνακες του καλλιτέχνη εξιστορούν, προσφέροντας τόσες πληροφορίες όσες ακριβώς χρειάζεται η δημιουργική φαντασία, για να  καλπάσει σε μνήμες γνώριμες, σε μονοπάτια οικεία, σε πρωινές διαδρομές με άρωμα φθινοπώρου. Κατά την Πλατωνική θεώρηση δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις την αλήθεια παρά μόνο να την «θυμηθείς».                                                                                                     
Η  …φύση είναι έντονα παρούσα  στο έργο του. Φυσιολάτρης  ζωγράφος, όχι βέβαια με την στείρα έννοια του όρου, καθώς δεν καταγράφει φωτογραφικά τα τοπία, που αντικρίζει, αλλά μας μεταφέρει μια γενικότερη  αίσθηση, την οποία συνοδεύει η μουσικότητα και ο λυρισμός

Ουρανοί, θάλασσες, μορφές, σώματα, χωρίς χρόνο και τόπο. Η πνοή, που δίνει στα έργα του, αποτελεί απόσταγμα μιας συνολικής ατμόσφαιρας. Οι βιωματικές εμπειρίες του, όπως και κάθε είδους προσλαμβάνουσες, μεταπλάθονται δημιουργικά, χωρίς να παρατίθενται απλώς επιφανειακά. Έτσι η δημιουργία  ενώνει  την  σκέψη με την συναισθηματική θέρμη και με την πνευματική ανησυχία.  Το συναίσθημα για τον καλλιτέχνη είναι μια ενδοσκοπική περισσότερο διαδικασία, την οποία εκφράζει και μετουσιώνει  σε εικαστική αρμονία, αποτυπωμένη ζωγραφικά».
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Σας παρουσιάζουμε επίσης  ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία χαιρετισμό του Διευθυντού και εκδότη των «αφιερωμάτων» κ. Δημήτρη Ζάχου:
 Καθώς βρίσκεται κάποιος μπροστά στα έργα του Οδυσσέα Άννινου  ζει ένα ξάφνιασμα και θα περάσει αρκετή ώρα μέχρι να συνειδητοποιήσει  το καλλιτεχνικό του εύρος.  Και είναι πολλοί οι λόγοι που συντρέχουν για να περάσει μια σειρά από συγκινήσεις, απορίες, αλλά και θαυμασμό.
Ο πλούτος των ιδεών, των εικόνων και των εικαστικών προτάσεων ωθούν σε προβληματισμούς που δικαιώνουν τον δημιουργό κάνοντας τον θεατή μέτοχο και των συγκινήσεών του αλλά και της χαράς να ανακαλύπτει ιδιαίτερους τρόπους έκφρασης και τεχνικών. 

…Καταρχήν πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δύναμη του χρωστήρα του που ορμά θα λέγαμε στην δημιουργία  με πίστη και αποφασιστικότητα. Δοκιμάζει τα πάντα, πειραματίζεται, προτείνει και πειραματίζεται. Αυτός είναι ο λόγος της πολυμορφίας των εικόνων του.

… Του ευχόμαστε να διατηρήσει τον ενθουσιασμό του στην δημιουργία, στον δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο της Τέχνης. Θα χαιρόμαστε πάντα να τον βλέπουμε να μοιράζεται  μαζί μας την ομορφιά της ψυχής του.» 


Ο Οδυσσέας Άννινος και την τελευταία ημέρα της έκθεσής του χειροκροτήθηκε θερμά και παρατεταμένα από το πολυπληθές φιλότεχνο κοινό όταν δημιούργησε (ζωγράφισε) ενώπιών του έναν καταπληκτικό πίνακα!!! 
Ευχαρίστησε  και αυτός με την σειρά του όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους, Μας δήλωσε επίσης ότι όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε για την διατήρηση του μοναδικού πλούτου που έχει αυτή η χώρα που είναι  -εκτός απ’ τον πολιτισμό της- η φυσική της ομορφιά που χαίρεται τόσο πολύ να αποτυπώνει στους πίνακές του.
Χαρακτήρισε τον  πολιτισμό «αιχμή αυτής της χώρας» που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.                                                               

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε ο πολιτισμός μας είναι ελπίδα!!!                     Πλούσιο φωτο-ρεπορτάζ και ένα βίντεο από την έκθεση: https://www.youtube.com/watch?v=lQ8zrcdn9WU

ΑΝΝΙΝΟΣ-Μ. ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ-Μ. ΑΡΦΑΡΑΣ
Μ.ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ-Δ.ΖΑΧΟΣ
 
Σ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ-ΑΝΝΙΝΟΣ- ΠΟΠΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

           
   

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->