Home » » Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον Ιάσονα Κοντογιάννη: Προσευχή ενός άθεου

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον Ιάσονα Κοντογιάννη: Προσευχή ενός άθεουΙάσονας Κοντογιάννης “Προσευχή ενός άθεου”Ζωγραφική


Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, 20:00
Διάρκεια: 11 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2016

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει  το Νοέμβριο την έκθεση ζωγραφικής του Ιάσονα Κοντογιάννη με τίτλο «Προσευχή ενός άθεου», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Ο Ιάσονας Κοντογιάννης, αναζητώντας τον εαυτό του και την καλλιτεχνική του ταυτότητα, συνδιαλέγεται με τους προγόνους του και επιζητά τη συνάντηση με τον προσωπικό του «Θεό». 
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Τρεις γενιές καλλιτεχνών της ίδιας οικογένειας, ο Ιάσονας Κοντογιάννης, ο Κώστας Κοντογιάννης και ο Κώστας Πλακωτάρης,  διηγούνται εικαστικά την εποχή και τα βιώματά τους και μέσα από την παράλληλη προβολή των έργων τους, «αποκαλύπτουν» στον Ιάσονα τις καλλιτεχνικές και οικογενειακές του ρίζες. Όπως λέει ο ίδιος, αυτό που τον γοητεύει διαχρονικά είναι η «παρανοϊκότητα της έννοιας της παροδικότητας στην ανθρώπινη ύπαρξη» για αυτό και η συγκεκριμένη σειρά έργων έχει τον τίτλο «ασώματα», προσδίδοντας έτσι «επιπλέον βαρύτητα στην έλλειψη της χαρτογράφησης ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος» στο οποίο αναφέρεται επίμονα, «δια μέσου της απουσίας του».
Ο εικαστικός και παράλληλα επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν. Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, Χάρης Κοντοσφύρης αναφέρει σχετικά με το έργο του Ιάσονα Κοντογιάννη: «Η ζωγραφική παρουσία του απόντος σώματος το μετατρέπει σε εσωτερική έννοια μέσα στην καθημερινότητα.  Αναγνωρίσιμα σύμβολα, αρχέτυπες εικόνες που ξεπηδούν από την ίδια τη ζωγραφική παράδοση. Είναι σα να ζυγίζουν την περιγραφή, ώστε το εντυπωμένο να έχει αυτήν την απόσταση από την ουσία - απουσία για να ουσιωθεί εντέλει ως λίκνο  που θα εκπέμψει αποκλειστικά το δικό του φως. Τίποτα δυσκολότερο από το να μάθουμε επακριβώς τι βλέπουμε. Ζωγραφίζει μέλη σώματος και το απόν σώμα είναι του καλλιτέχνη και στη συνέχεια του θεατή, έτσι ώστε η σύνδεση με το έργο να μην είναι μόνο οπτική αλλά και απτική, στο άφατο ή προτεταμένο σώμα.  Ο  Ιάσονας  Κοντογιάννης, α- θεϊκά προγονολάτρης, λειτουργεί υπερβατολογικά για την ζωγραφική του αλλά και αναστοχαστικά για τις εικόνες που διέσωσαν οι παππούδες του. Ο  Ιάσονας  Κοντογιάννης ζωγραφίζει το γραμμικό άκτιστο συμβολικό σώμα, ο Κώστας Κοντογιάννης  ζωγραφίζει το οπτικό σώμα. 
ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΑΚΩΤΑΡΗΣ

Ο προπάππους Κώστας Πλακωτάρης το ζωγραφικό σώμα και οι χειρονομίες και των τριών, προοιωνίζονται «γεγονοτικές» καταστάσεις».
Ο Ιάσονας Κοντογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Το 2007 ξεκίνησε  την καριέρα του ως σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, ενώ το 2009 αποφάσισε να εγκαταλείψει το χώρο του σχεδιασμού και να ασχοληθεί με τις Καλές Τέχνες. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε να ζωγραφίζει και να μελετά Αμερικανούς καλλιτέχνες και το 2010 εισήχθη στην σχολή Kαλών Tεχνών του “La Guardia Community College”. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, αιτήθηκε την εισαγωγή του στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα “School of Visual Arts” της Νέας Υόρκης παραδίδοντας το portfolio του για αξιολόγηση και έγινε αμέσως δεκτός, παραλαμβάνοντας την ύψιστη υποτροφία του Αμερικανικού ιδρύματος για όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Μεταξύ πολλών επιτευγμάτων και διακρίσεων εντός της ακαδημίας, ο Ιάσονας Κοντογιάννης ήταν και αποδέκτης του BFA Fine Arts Departmental Grant για το 2015, ενώ η πτυχιακή του εργασία συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τις 20 καλύτερες του Πανεπιστημίου. Ο Ιάσονας Κοντογιάννης έχει συμμετάσχει κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τις σπουδές του, σε ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη, τη Θεσσαλονίκη και τη Λαμία. Σήμερα ζει και διατηρεί το εργαστήριό του στη Λαμία, όπου και διδάσκει ζωγραφική σε τμήματα ενηλίκων στα εικαστικά εργαστήρια του Δήμου.
Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου Παλυβός.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι culture now, art22 και globalview.
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 11 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org
«Ασώματα» του Ιάσονα Κοντογιάννη

Η αισθητηριακή αντίληψη επενεργεί έτσι ώστε ένα εντύπωμα να ανάγεται σε εκείνες τις ενεργές ποιότητες μιας εικόνας  που προσδίδουν νόημα ταύτισης με ένα βιωμένο περιεχόμενο. Ένα χέρι μπροστά σε ένα φόντο απροσπέλαστο από το βλέμμα, είναι ένα ζωγραφικό ανασκεύασμα, ικανό με τη βοήθεια των εντυπωμάτων και τις υφιστάμενες σχέσεις που εκφράζονται,  να φανερώνει το χέρι πέρα από  το χέρι, σα μια αρμαθιά λουλούδια.
Ο Ιάσονας  Κοντογιάννης μπορεί να ζωγραφίσει  συναθροίζοντας με τις πινελιές του ψυχικά άτομα  ύλης - συνήθως συμμετρίες - ισοδύναμα των δομών των έργων του. Προτείνει μια νοητική τύφλωση, μιας και το ανοίκειο οπτικό πεδίο του σώματός μας εντυπώνεται ως απούσα παρουσία. Έτσι, για να παρουσιάσει αυτό που είναι ένα άκρο,  το προτείνει ως ένα λίκνο.
Η ζωγραφική παρουσία του απόντος σώματος, το μετατρέπει σε εσωτερική έννοια μέσα στην καθημερινότητα.  Αναγνωρίσιμα σύμβολα και αρχέτυπες εικόνες που ξεπηδούν από την ίδια τη ζωγραφική παράδοση είναι σα να ζυγίζουν την περιγραφή, ώστε το εντυπωμένο να έχει αυτήν την απόσταση από την ουσία - απουσία για να ουσιωθεί εντέλει ως λίκνο  που θα εκπέμψει αποκλειστικά το δικό του φως. Τίποτα δυσκολότερο από το να μάθουμε επακριβώς τι βλέπουμε. Ζωγραφίζει μέλη σώματος και το απόν σώμα είναι του καλλιτέχνη και στη συνέχεια του θεατή, έτσι ώστε η σύνδεση με το έργο να μην είναι μόνο οπτική αλλά και απτική, στο άφατο ή προτεταμένο σώμα. 
Ο  Ιάσονας  Κοντογιάννης, α- θεϊκά προγονολάτρης, λειτουργεί υπερβατολογικά για τη ζωγραφική του αλλά και αναστοχαστικά για τις εικόνες που διέσωσαν οι παππούδες του. Ο  Ιάσονας  Κοντογιάννης ζωγραφίζει το γραμμικό άκτιστο συμβολικό σώμα, ο Κώστας Κοντογιάννης  ζωγραφίζει το οπτικό σώμα, ο προπάππους Κώστας Πλακωτάρης το ζωγραφικό σώμα και οι χειρονομίες και των τριών, προοιωνίζονται «γεγονοτικές» καταστάσεις.

Χάρης Κοντοσφύρης
Φλώρινα, Οκτώβριος 2016


Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->