Home » » Φταίμε όλοι για την κατάντια μας Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Φταίμε όλοι για την κατάντια μας Κων/νου Ηλ. ΜήτσιουΦταίμε όλοι για την κατάντια μας
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Αποτελεί ματαιοπονία και επικίνδυνη ελαφρότητα η επανάληψη του ερωτήματος ποιος φταίει, η απόσειση ευθυνών, η αναμάσηση διαμαρτυριών, η συνεχής καταγραφή διαπιστώσεων σήψης και παρακμής, η εναγώνια αναζήτηση των πταιόντων, η εναπόθεση της σωτηρίας σε ανύπαρκτο πλέον και ανώνυμο Μεσσία.
«Σκάπτε ένδον» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και πόσο δίκαιο είχαν. Με μια βαθιά, λεπτομερή και επισταμένη αυτοκριτική θα ανακαλύψουμε τον άγνωστο εαυτό μας. Θα βρούμε ότι εμείς αβασάνιστα καταβρέχουμε τον ανυποψίαστο διαβάτη που περνά κάτω από τη βεράντα μας επειδή πρέπει να ποτίσουμε τις γλάστρες μας. Θα παρατηρήσουμε ότι εσύ και εγώ πετάμε το άδειο κουτί του αναψυκτικού ή του πακέτου των τσιγάρων μας στο δρόμο και εμείς τινάζουμε τα χαλιά χωρίς να υπολογίσουμε τους περαστικούς ή τον ένοικο της πολυκατοικίας του κάτω διαμερίσματος.
Συνεχίζοντας την αμείλικτη εξέταση του εαυτού μας θα βρούμε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα. Εμείς παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας αντικανονικά, εσύ και εγώ ρυπαίνουμε το δρόμο, τις ακρογιαλιές, τους κοινόχρηστους χώρους, φοροδιαφεύγουμε, παρανομούμε και είμαστε έτοιμοι να προπηλακίσουμε το γείτονα για τα δικά του ανομήματα.
Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αξιώσουμε, να αυξήσουμε, να υπερασπιστούμε, να κατοχυρώσουμε τα πάμπολλα αιτήματά μας, τα δίκαιά μας όπως αρεσκόμαστε να τα ονομάζουμε, χωρίς παράλληλα να ενδιαφερόμαστε για τις απόψεις, τις επιθυμίες, τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Μάθαμε καλά τα δικαιώματά μας και αγνοούμε παντελώς τα καθήκοντά μας.
Αν εμμείνουμε στην άποψη και στη νοοτροπία ότι δε φταίμε ποτέ εμείς, αλλά ο άλλος, δε θα ορθοποδήσουμε ποτέ ως άτομα, ως κοινωνία, ως κράτος. Ο εθνικός εξευτελισμός θα μας πρέπει απόλυτα αφού τον προκαλούμε καθημερινά με τις πράξεις μας. Με συνεχή, σκληρή και αντικειμενική αυτοκριτική θα διορθωθούμε.
Ας το παραδεχθούμε επιτέλους, φταίμε όλοι για την κατάντια μας. Και όλοι πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να κρίνουμε τον εαυτό μας για τα παραστρατήματα πριν ρίξουμε το λίθο κατά του συνανθρώπου μας, του γείτονα, του συμπολίτη μας.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->