Home » » ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ: Πραγματικός, ανόθευτος Λαϊκός-συνθέτης και ερμηνευτής

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ: Πραγματικός, ανόθευτος Λαϊκός-συνθέτης και ερμηνευτής


ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ: Ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης

Πραγματικός, ανόθευτος Λαϊκός-συνθέτης και ερμηνευτής

 Η πολλαπλότητα των μέσων έκφρασης του Ιωάννη Βαμβακάρη –Συνθέτει, Ζωγραφίζει, τραγουδά γράφει, θαρρώ, ταυτόχρονα σε διαφορετικά μουσικά ιδιώματα- και η ενότητα του ύφους του έργου του αποτελούν στοιχεία μοναδικά στη μουσική των τελευταίων πενήντα χρόνων

     .      Προβάλλει τα οράματά του ακόμα και στην πιο ακραία τους μορφή για να φανερώσει έτσι το βαθύτερο νόημα της τέχνης. Ασυμβίβαστος και πρωτοπόρος, άνθρωπος απλός, εχθρός της σοβαροφάνειας και των παγιωμένων αντιλήψεων, λάτρης του ωραίου και της συνεχούς αμφισβήτησης και με όπλο του την ελληνική αλλά και την οικουμενική παιδεία, συνδέει τη λόγια με τη λαϊκή μουσική, δημιουργώντας καινούργιους ήχους,  «νέα» τραγούδια που έχουν τις ρίζες του τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Έτσι νομίζω.   
                 
Το φετινό τους "στέκι"
                        

     Η «Δωρική» φωνή του αγκαλιάζει μαγικά όσους τον παρακολουθούν γιατί έχει το «δικό της» βάρος τη  «δική της» Λαϊκότητα. Ο Ιωάννης Βαμβακάρης θα πρέπει να πάρει θέση ως συνθέτης και τραγουδιστής ανάμεσα στις μεγάλες μορφές  του ρεμπέτικου και Λαϊκού μας τραγουδιού.
Στην Ελλάδα, όμως, αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για τον επιπλέον λόγο ότι στην τραγική μας  μοίρα, συμπυκνώνονται στο μέγιστο βαθμό τα πάθη της μουσικής μας -κι όχι μόνο- ζωής. Θεωρώ πολλούς υπεύθυνους για τον παραγκωνισμό αξιόλογων καλλιτεχνών και του έργου τους.  Την ευθύνη κατά την ταπεινή μου άποψη, φέρουν η ανευθυνότητα των επίσημων πολιτιστικών φορέων και οι «κλίκες» των  κρατούντων στη μουσική ζωή του τόπου.  Ωστόσο οι συνθήκες που ευθύνονταν για τον παραγκωνισμό τόσων καλλιτεχνών  είναι διαχρονικές. Ας μην ξεχνάμε ότι το 1960 είχε χαρακτηριστεί ως έτος (περίπου) μηδέν για την ελληνική μουσική. 
Είναι η χρονιά του περίφημου Μανιφέστου που υπέγραψαν οι Μίκης Θεοδωράκης, Αργύρης Κουνάδης, Γιάννης Ξενάκης, Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, Δημήτρης Χωραφάς και Φοίβος Ανωγειανάκης στο οποίο αναφέρονται τα ίδια  σχεδόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και σήμερα. Ποια είναι η κατάσταση της μουσικής παιδείας στα σχολεία;  Έχουμε άραγε κρατικά Ωδεία, εκτός από το ένα της Θεσσαλονίκης; Έχουμε Μουσική Ακαδημία, εκτός από την προεκλογική υπόσχεση του 2007, την οποία –όπως εν τέλει «στα χαρτιά» διαμορφώθηκε- όχι μόνο οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά ακόμα κι ο ίδιος ο Θόδωρος Αντωνίου, ο υπεύθυνος της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία της, την απαρνήθηκε; Πόσα από τα αιτήματα του περίφημου μανιφέστου του 1960 έχουν πραγματοποιηθεί σήμερα; Πόσοι Έλληνες έχουν την ανάλογη παιδεία, ώστε να  εκτιμήσουν και να  απολαύσουν; Έχουμε άραγε τόσο σπουδαία και απαιτητική μουσική –και καλλιτεχνική- παιδεία, ώστε να καλλιεργούμε τέτοιους ερασιτέχνες, οι οποίοι να χαίρονται τη μουσική που παίζουν οι ίδιοι και να απολαμβάνουν, ως ενεργητικοί και συνειδητοποιημένοι ακροατές, τη μουσική που δημιουργούν οι επαγγελματίες ή οι πιο ταλαντούχοι εκ των ερασιτεχνών;   Στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων  έχουμε φτάσει πλέον στο έτος ένα, μήπως όσον αφορά τη γενικότερη μουσική παιδεία βρισκόμαστε ακόμα στο έτος (περίπου) μηδέν; Δεν περιμένω απάντηση και δεν θα συνεχίσω να γράφω για όσα όλους μας πληγώνουν. 
ΒΑΣΟΥΛΑ -ΙΩΑΝΝΗΣ
Θα γράψω όμως  λίγες λέξεις ακόμα για τον σεμνό καλλιτέχνη Ιωάννη Βαμβακάρη.                                        Τρυφερός και καλός. Γίνετε  ακόμα πιο τρυφερός και πιο καλός  όταν ζωγραφίζει, όταν τραγουδά, όταν βρίσκεται με φίλους.Κι αυτή η ευγένεια της ψυχής, μπορεί να γίνει τραγούδι τρυφερό, καλό ευγενικό.
Δεν είναι πλατάνι ή βαλανιδιά.
Είναι μια πλαγιά πολύχρωμα λουλούδια που λάμπουν καθώς τα χτυπά ο ήλιος. Και θα λάμπουν για πάντα και πιο πολύ όσο θα υπάρχει και θα λάμπει στον κόσμο αυτός ο μοναδικός ήλιος: Η καρδιά του ανθρώπου!

Δημήτρης Ζάχος
Υ.Γ. Σημαντική στιγμή στη σπουδαία καριέρα του είναι όταν συνάντησε τη γυναίκα της ζωής του ΒΑΣΩ ΝΤΕΡΝΤΕΡΙΑΝ. Σύντροφός του στην ζωή και στο τραγούδι.  Αξιολάτρευτη και καταπληκτική τραγουδίστρια. Η φωνή της , οικεία, φιλική, μας κερδίζει απ' το πρώτο της άκουσμα, σύμφωνα με ένα πλατύτατο κοινωνικό συναίσθημα που περιλαμβάνει και το δικό μας. Δεν επιζητεί ποτέ να εκπλήξει... Ερωτική,  τρυφερή, ευαίσθητη, γαλήνια, ονειροπόλος και μαζί, μαχητική  και πεισματάρα. Έτσι είναι Βάσω. Με την ψυχή δεμένη στο ταξίδι. Και με το τραγούδι, αίμα στις φλέβες της.-
Είχα την ευκαιρία -χθες- να ακούσω και την κόρη τους Στέλλα. Με εξέπληξε ευχάριστα..Έχει πολλά να μας δώσει και εμείς με χαρά  θα τα πάρουμε..Στέλλα μας καλωσόρισες στο πεντάγραμμο..

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν:

Τα «αφιερώματα» σας προτείνουν: La Grande Famiglia στην Πετρούπολη.

"Ερώμαι την τέχνην"

"Ερώμαι την τέχνην"
το εικαστικό είναι έργο βραβευμένο του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!

Οι εκδόσεις "Αφιερώματα"σας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο!!!
"ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΝ του Δημήτρη Ζάχου

Για τα "Αφιερώματα"...:

«ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ»: περιοδικό ουσίας και με πολιτική ανάλυση της ελληνικής, κατά το δυνατόν, πραγματικότητας. Διαφέρει από όλα τα περιοδικά που κυκλοφορούν όχι μόνο γιατί είναι απόλυτα ανεξάρτητο από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κομματικές δεσμεύσεις και οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, αλλά και γιατί έχει όλως άλλη οπτική. Γι’ αυτό και είναι πάντα άρρηκτο συνδεδεμένο με τις τέχνες, το Στοχασμό, τις Παροιμίες, την χριστιανική Γραφή, την «θύραθεν παιδεία», δηλαδή την, εκ των πραγμάτων π α γ κ ό σ μ ι α, Ελληνική Γραμματεία...

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

"Αφιερώματα" - Έντυπη έκδοση

Κατηγορίες

Arthina art culture


designing event> τόπος τέχνης,τοπίο πολιτισμού

http://www.afieromata.gr/2018/09/blog-post_14.html

... ένα εξαιρετικό site για τον πολιτισμό!!!

Δείτε ΕΔΩ: www.os3.gr

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. afieromata.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger
-->